Red Faction: Armageddon Článek Red Faction: Armageddon

Red Faction: Armageddon

Luke

Luke

18. 8. 2010 22:22
Reklama

Jedna z populárních představ o budoucnosti má co dělat se zamořením planety jakýmsi svinstvem a následným odsunem obyvatelstva do podzemních bunkrů. Pod zemí je vždy bezpečněji, to se ví, protože tam třeba není slušné házet granáty, aby na vás nespadly stropy. A svět bez granátů je dobrým světem. Darius Mason, hlavní hrdina Red Faction: Armageddon, ale tohle přesně bude dělat, protože pokračuje ve stopách svého demoličního dědy z minula a jeho příběh se odehrává z větší části pod zemí. Povrch Marsu se za půl století od poslední hry stal neobyvatelným a zbytky kolonistů zvolily odchod do tmy. Do tmy, ze které přicházejí na návštěvu nepěkné věci.

Svoboda pod zemí

Podezírat studio Volition a jeho producenta THQ z rafinovaného propojení Armageddonu s Metrem 2O33 zní příliš paranoidně. Když ale přidáte zbraně, jako je nově oznámená věcička na „opravování“ rozbitých věcí, například rozestřílených krycích valů, řeknete si: nebylo tohle náhodou v Singularity od Raven Software? A další konkurenční a náplní (především tou nepřátelskou) podobný Dead Space opatrně mává zpoza plotu – co si budeme povídat, tohle je už dost důvodů k stihomamům. Naštěstí jsme na kolínské prezentaci zjistili, že Armageddon dělá věci jinak než RF: Guerrila a zároveň, že ńezavrhuje oblíbenou demolici.

Podle ukázek (a slibů producentů) hra podporuje volný a svobodný pohyb po podzemí, které má tolik pater jako americký mega-sendvič. S tradičním ničením zdí přichází nyní praktičtější gumování stropů a podlah a s nimi i šance vertikálních exkurzí skrz několika set metrů hluboké struktury. Vývojář Chad Green potvrdil, že otevřenost herního světa se s uzavřenými tunely neztrácí a hráči jí bez problémů naleznou právě v nekonečných bludištích a hlubokých dolech.

Roztržení v černé díře

Zmínili jsme již možnost obnovovat zničené prostředí, podívejme se na novou zbraň, kterou můžete pro jeho demolici použít. Jmenuje se puška singularity... moment, singular...?! Ne, dost bylo paranoidních myšlenek. Nuže, s puškou singularity do okolí vystřelujete černé díry: vynikající zábava proti houfu nepřátel, třeba „creeperům,“ kteří chodí zásadně ve smečkách. Oni z toho tedy ten zážitek s prvkem vytržení mít nebudou, ale tak už to chodí, že svět není k hnusným bytostem spravedlivý. Poměrně těžko se s černou dírou vyrovnávají i „ravageři,“ kteří už bojují taktičtěji a jejich pokročilejší formy dokáží šlehat elektrickými výboji. Jak to bude s nepřáteli dál, to už nám producenti odmítli sdělit, ale naznačili, že některé typy nebudou tak úplně jednoduché na ustřílení. Budete je totiž udolávat klidně exo-oblekem, který se podobá klasickému dopravnímu mechu, jaký měla třeba Ripleyová ve Vetřelci.

Do zbraně!

V rámci vedlejších misí občas z tunelů vyjdeme na povrch Marsu, kde tedy nebude nic moc k vidění. Podle všeho tam vede jediná cesta, kudy se dostat k vyřešení záhady: odkud přicházejí oškliví nepřátelé? Samozřejmě, že za jejich probuzení mohou lidé, ale ty by je také měli zastavit. Boj za obranu Marsu nebude jednoduchý a rozhodně ani krátký. Než nám producenti z THQ dají do ruky bouchačku v březnu příštího roku, připravili si pro nás v pobočce s názvem Digital menší překvapení: Battlegrounds.

Lehčí nota s těžkým kulometem

Red Faction: Battlegrounds je na první pohled jednoduchá střílečka s retro nádechem kvůli top-down pohledu a primitivním herním pravidlům. Na obrazovce vidíte tančíky, mechy a rovery, jak se snaží navzájem zabít – a právě to je mucholapka této stahovatelné hry (PSN, Xbox Live). Až čtyři hráči se mohou na jedné obrazovce vykostit a samozřejmě lze zaplout i do internetového multiplayeru, ať už v deatchmatchi nebo v týmovém hraní. Mezi několika herními variantami najdete například 2vs2 anebo King of the Hill a chybět nebudou ani další oblíbené módy. Dohromady na vás čeká devět prostředí a podle našich poznátků jde o výbornou hru, asi jako kdybyste do Micro Machines dali tanky se samopaly a plamenomenty... a to je vlastně skoro Mashed, ne...?! Ale ne. Je na čase přestat být paranoidní. A pro ty z vás, kdo ještě nečetli o Red Faction: Armageddon všechno, je na čase podívat se na preview Ondřeje Šváry z letošního července.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama