Článek Reality on the Norm – nekonečný příběh

Reality on the Norm – nekonečný příběh

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

19. 7. 2006 22:29 1
Reklama

Reality on the Norm je až donedávna na herní scéně unikátní projekt, který připomíná knižní série o barbaru Conanovi nebo Marku Stoneovi. Přispívají do něj zcela volně nejrůznější autoři, a to s využitím volně dostupných informací o geografii a povaze světa RON a samozřejmě postavách a jejich příbězích. Aktuální počet je 71 epizod, což je číslo stejně úctyhodné jako více než 5 let fungování. Ale není divu: valná většina tvůrců pochází z AGS komunity, právě Adventure Game Studio bývá pravidelně využíváno jako engine jednotlivých dílů – a každý ví, že modrohrnečkáři dokážou velké věci.

Čas k obědu pro zatracené

Reality on the Norm – nekonečný příběh
i Zdroj: Hrej.cz
Všechno odstartovala největší celebrita AGS scény (tedy pochopitelně po Chrisi Jonesovi): Ben "Yahtzee" Crosshaw. Skvělý scénárista, který proslul trilogií vesmírných adventur Rob Blanc, následně arogantním odchodem z komunity a pozdější omluvou – a v poslední době vydal například parádní tituly jako 5 Days A Stranger nebo 1213. 17. února 2001 byla publikována hra Lunchtime of the Damned, jež zůstává dodnes typickým příkladem RON adventury. Jedná se o relativně krátký příběh zhruba na necelou půlhodinku s jednoduššími puzzly. Grafika je spíše hrubá a má karikující prvky. Důraz je pak kladen na příběh a svérázný humor.

Už necelý týden poté na Lunchtime of the Damned navázala Vengeance of the Chicken Eda Daye (kuře je skutečně jejím hlavním hrdinou) a jen do konce roku měl už svět RON více než dvacet zpracování od nejrůznějších autorů. Vykrystalizovali nejčastější hlavní hrdinové, rozjely se série her, které na sebe příběhem navazují přímo (například třídílná I Spy) a začaly se objevovat i vedlejší produkty nadšených fanoušků, kteří neměli k herní tvorbě potřebný talent nebo chuť. Tak se brzy RON dočkal desítek obrázků, komiksů, flashových animací s hlavními hrdiny, vstupu ve Wikipedii, povídek a vtípků, byla sepsána historie světa a časová osa jednotlivých dílů – a s každou vydanou hrou bobtnal také resource balíček se sprity postav, pozadí a animacemi.

Pošťák umírá jenom jednou

Reality on the Norm – nekonečný příběh
i Zdroj: Hrej.cz
Svět RON není žádným skutečným místem. Architektura městečka Reality na řece pojmenované po jeho zakladateli, Normu Barnabym, má trochu britský nádech, jedná se ale o fiktivní místo. Mapy města a jeho okolí ukazují, že se nachází poblíž hor i mořského pobřeží. RON obývá celá řada zvláštních existencí. Pravděpodobně nejčastějším hrdinou je hlavní postava vůbec první hry – Davy Jones, teenager, který se zabývá černou magií, je hratelnou postavou devíti dílů, během nichž také zemře (ačkoliv názory na to, jak k tomu došlo, se různí). Další dva oblíbené charaktery má na svědomí jeden z nejlepších autorů RON adventur, Dave Gilbert. Max Griff je soukromý detektiv, jehož první honorář činil jeden dolar za nalezení ztracených zubů pana Boiseyho, uklízeče. Max Griff má i vlastní web a Dave se o něj stará skutečně příkladně. Druhý je pak Smrťák, černá postava v kápi a s kosou, jež vznikla úpravou spritu Davyho Jonese. Původně si do RON přišel pro Michaela Gowera, místo toho se ale stal jeho PR manažerem. V létě si přivydělává jako plavčík na městské pláži. Tuto práci miluje jen o něco méně než stavbu hradů z písku, jichž dokáže za den vybudovat i patnáct. Mika Huy z dílny Anthonyho Hahna je nejvýraznější ženskou hrdinkou. 21-letá studentka fotografie si dala ve škole pauzu a vrhla se do nové kariéry paparazzi. Předpoklady pro to má: málokdo je tak drzý, ambiciózní, odvážný a všeho schopný jako právě ona. A na konec představování perlička, příběh Michaela Gowera. Před více než třiceti lety ho zabila žena, Davy Jones jej ale oživil při jednom ze svých nekromantských experimentů. Když se mu povedlo do probuzené mozky žeroucí zombie dostat i Gowerovu duši, rozhodl se Michael při pohledu na své zahnívající tělo, že mu nezbývá, než vstoupit do politiky. A když se mu povedlo získat pro svou kampaň i samotného Smrťáka, bylo už k úspěchu blízko. Po dlouhém a náročném předvolebním boji se v díle Hooky McPegleg, Pirate Postman stal nemrtvý Gower konečně starostou Reality on the Norm...

Politická strana mrtvého muže

Reality on the Norm – nekonečný příběh
i Zdroj: Hrej.cz
Velikost světa RON je ohromující, lidi ale také často odrazuje. Je fakt, že poslední díly už jsou přecpané interními narážkami a jejich humor leckdy není příliš k pochopení. Proto se vyplatí začít s tituly staršího data původu a teprve postupně přecházet k těm, které vznikly v době nedávné. Ideálním úvodem do RON je samozřejmě již několikrát zmíněná Lunchtime of the Damned. Miku Huy a řadu dalších postav představí třídílná série I Spy, I Spy 2 a III Spy Anthonyho Hahna. Vtipnou, i když kratší adventurkou o Smrťákově zjevení v RON je Repossesor Dave Gilberta. Postman Only Dies One uvádí do RON Maxe Griffa a je to zároveň humorný příběh o nespravedlivém uvěznění Michaela Gowera. Hooky McPegleg, Pirate Postman představí stejnojmennou postavu v jednom z nejzábavnějších dílů, když se snaží po získání práce pošťáka naučit číst. Excelentním příspěvkem do RON vesmíru je zejména vizuálně o třídu lepší story z prostředí restarace The Chef od Grundislava. Ke graficky přitažlivějším kouskům patří i Cabbages and Kings od Creeda Malaye, kde se dva spolubydlící snaží najít způsob, jak zaplatit nájem strašlivému Baronovi. Jejich příběh tvoří v rámci RON trilogii zakončenou výtečným Apocalypse Meow. Mezi must-play díly RON pak rozhodně patří Dead Man's Political Party, kde se Michael Gower snaží vyhrát volby.

Ostatní díly najdete přehledně seřazené na naší stránce skupiny Reality on the Norm, stáhnout je pak lze i z oficiálního webu na nové adrese. I když kadence vydávání nových dílů v poslední době klesla tak, že se už dokonce začalo hovořit o smrti RON, komunita kolem příběhů Smrtky, Davyho, Miky a dalších je stále živá a aktivní. Přejme jí spoustu dobrých nápadů a sobě další vtipné epizody...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama