psp-go-jit-do-nej-ci-ne
Článek PSP Go - jít do něj či ne?

PSP Go - jít do něj či ne?

Ulrik_

Ulrik_

16. 12. 2009 23:33 10
Reklama

Nový kus PSP hardwaru k nám sice dorazil už před nějakým časem, ale jako většina věcí, i PSP Go odhalí mnohé až po delší testovací době. A navíc, teď přišel vhodný čas na to, podívat se tomuto potenciálnímu dárku na tlačítka. Ať už nevíte, co pod stromeček pro sebe anebo svého bližního či robě, handheld bude patřit v mnoha hráčských rodinách do skupiny předmětů uvažovaných pro zabalení a uložení pod umírající jehličnan.

Sexy křivky sexy kloužou...

Ano, co jde bez debat o PSP Go říct, je, že tohle je skutečně sexy kus hardwaru. Design je učesaný, uhlazený, ještě jednou učesaný... Když vedle něj položím své staré „fatko“, působí poněkud kolohnátským a krajně neupraveným dojmem. Go je mnohem drobnější a působí stylověji, více jako handheld do kapsy než do batohu. Na sebeobranu už jej použít nemůžete, na oslňování spolucestujících v tramvaji či autobuse ano. Hlavním tahákem Go-čka je výsuvný panel, v němž jsou ukryty ovládací prvky. Panel klouže hladce, bez jakýchkoliv zadrhnutí a přirozeně. Dílenské zpracování vypadá kvalitně, nezdá se, že by se měly ližiny opotřebovat. Miniaturizace (Go má rozměry 128 x 69 x 16,5mm) se dotkla všech částí PSP. Klíčovou změnou je absence UMD mechaniky, o níž si povíme více za chvíli. Přemístilo se uložení analogu, D-padu, geometrických tlačítek (kolečko, křížek, trojúhelník, čtverec, prostě geometrie) a dua Select Start do jedné roviny. Původní spíše anatomičtější rozložení vzalo za své, nicméně i přes mé obavy se přemístění analogu nijak neprojevilo na stylu hraní. Všechna tlačítka mají dobrou odezvu a technicky jsou o další krůček dál. Mírný problém vidím v menším analogu. Má odlišnou citlivost než ten starý, a tak mi chvilku trvalo, než jsem si zvykl na odlišnou odezvu; klobouček analogu je hlavně menší. Pokud máte mohutné palce, raděj si ovládání někde zkuste, ať pak zbytečně nenadáváte. Obě výtky jsou ale otázkou ryze subjektivního vkusu.

Oba shouldery (nebo bumpery) se společně s ovladači hlasitosti přesunuly na hřbet, který je při vysunutí panelu skryt a na němž spočívají vaše ukazováky. Přemístění shoulderů jsem se bál, ale ergonomicky je v této oblasti Go vyřešeno skvěle, nebylo ani třeba si zvykat. Horší je to už s ovladači hlasitosti, nebyl jsem prostě schopen naučit se poslepu kde je co a otáčet celý přístroj, pokud potřebujete okamžitě přístroj ztišit je nepohodlné. Nicméně uložení celého handheldu na prstech je překvapivě pohodlné. Už nemusíte přístroj třímat silou zápěstí, která po delším časovém úseku mohla slušně bolet. Celkové odlehčení (pouhých 158 gramů!) Go velmi prospělo, bolest rukou tentokrát dle mne moc nehrozí. A ano, za odlehčení může absence UMD mechaniky, což je...

Bez UMD – život lehčí i těžší

Hry prostě nyní do PSP dostáváte jen skrz PSN. Sony přitom plesá a juchá nadšením, protože se jí tímto krokem podařilo vystrnadit z trhu sekundární prodeje použitých her. Pokud přistoupíte na cestu Go, která není náhradou, ale alternativou klasického PSP, jste plně v moci cenové politiky Sony. Žádné slevy na vitrínové ležáky, žádné koupě a prodeje dohraných her, tady se hraje podle pravidel Sony. Prodejci nemají radost, hráči také asi moc ne, ale firma musí vydělávat, to je život. Bohužel je ale tento krok mohutným kopancem do rozkroku všem hráčům, kteří doma mají sbírku UMD. Ti (my) mají smůlu, protože Sony bohužel nijak neumožní kompenzaci „hra na UMD = hra ke stažení z PSN“. Dostanete možnost stáhnout tři hry ze sedmnácti vybraných, ale to je chabá náplast za štos UMD. De facto, pokud přejdete na Go, musíte svou sbírku vybudovat znovu. Přiznám se, že tento krok se mi zdá být krátkozrakým, nicméně zdá se, že Sony si tento přešlap uvědomilo a už se cosi šušká o přídavné mechanice na UMD pro Go. Jenže to zase ztrácíme kompaktnost a mobilitu... Musíte si prostě zvolit jednu cestu – placky, či data.

Staaaaaahuuuuuujiiiiiii

Distribuce her přes PSN je sice občas trochu zmatená, ale funguje dobře. Pokud nedisponujete platební kartou, ve vybraných prodejnách můžete nakoupit kredity pro PSN. Do Go můžete hry nahrávat jak přímo přes WiFi, tak přes PS3. Problém je, že použitý standard 802.11b WiFi už dnes patří spíše mezi archiválie a stabilita v určitém prostředí je spíše nestabilitou... a Go bohužel neumí navazovat stahování. Takže když vám na 90% spadne download, jedete znovu od nuly. A to, že nejde přesunout na pozadí, je dost iritující. Nově má PSP i Bluetooth, který zvládne připojit různé headsety či ovladač k PS3, jímž můžete Go ovládat. To první je velmi užitečné, to druhé...

Hry se ukládají na integrovanou 16GB paměť. Tu jen tak nezaflákáte, downloady her nejsou tak velké, nicméně očekávané zrychlení loadingu jsem nezazamenal. Rozšíření paměti je pak možné kartami Memory Stick Micro M2. Pro samotné hraní přibyla jedna nesmírně užitečná funkce. Nyní můžete v jakékoliv hře zapauzovat a uložit hru do jediného save slotu a skočit do menu. Ať už potřebujete hru přerušit na déle anebo jen chcete najít návod na internetu, jde o vynikající funkci, která mnohdy ulehčí život. Ocenil jsem i reproduktory, které mají nyní sytější zvuk. Jako nevýhodné se mi zdálo zmenšení displaye z 4,3 palců na 3,8, nicméně po pár minutách hraní jsem toto zmenšení prakticky nevnímal. Vzhledem k nezměněnému rozlišení pak hry působí ostřeji a graficky velmi upraveně. Navíc už zde nejsou žádné kiksy s displejem, takže se nemusíte bát „duchů“ jako u předchozího modelu PSP.

Došla šťáva...

Naopak za naprosto špatný krok považuji absenci vyměnitelné baterky. Sony k tomu přistoupilo kvůli zamezení hacknutí PSP skrz Pandora Battery, ale pro hráče jsou nevýhody jasné. Nemůžete s sebou tahat náhradní baterie pro případ, že vám během cesty dojde ta první. Nu a hlavně, až dojdete ke konci životnosti této baterie, zřejmě vás čeká návštěva specializovaného servisu. A životnost teď samozřejmě ještě nejde reálně odhadnout.

Rozhodnutí, zda PSP Go koupit, je prostě zcela na vás. Bezesporu jde o skvělý kus techniky, vypulírovaný, stylový, s dominujícím perfektním displejem. Jenže pokud už s PSP nějakou dobu jste a máte doma „pár“ her, začínáte opět od píky. Jednoduše řečeno, pokud nejste fanatik do nových hraček, není v tomto případě důvod, proč Go kupovat. To se tak stává odnoží pro ty, kteří do světa skvělého handheldu Sony vstupují. S Go ovšem vstoupí i do monopolního prostředí, kde si ceny určuje Sony a kde kvůli závislosti na digitální distribuci nemůžete spoléhat na slevy. PSP Go prostě není evolucí ani revolucí. Je alternativou a vy se rozhodněte, zda právě pro vás.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama