Preview F1 2022 - nová sezóna přiveze sprinty, přepracovaný jízdní model nebo život jezdců
i Zdroj: Codemasters / EA
Preview Článek Preview F1 2022 - nová sezóna přiveze sprinty, přepracovaný jízdní model nebo život jezdců

Preview F1 2022 - nová sezóna přiveze sprinty, přepracovaný jízdní model nebo život jezdců | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

9. 5. 2022 09:20

Seznam kapitol

1. DALŠÍ SEZÓNA 2. IT'S CALLED MOTOR RACING 3. ZBÝVAJÍ TÝDNY

Jen za pár týdnů se přižene královna motorsportu v novém ročníku virtuálních Formule 1. Letošek slibuje mnoho změn, vycházejících i z reformované podoby skutečného šampionátu. Na co všechno se můžeme těšit?

Reklama

V DEN ZÁVODU

Avizované změny dorazí i nad rámec techniky. Codies přinesou třeba adaptivní umělou inteligenci. Konkrétní detaily neznáme, hra by se ale měla umět přizpůsobit více či méně schopným hráčům a přímo na míru ladit rychlost protivníků. Obecně se hra chce otevřít začátečníkům se zjednodušujícími menu nebo vylepšeným tréninkovým režimem s podrobnějšími vizualizacemi a efektivnějším učením průjezdu jednotlivých zatáček na konkrétních okruzích.

Na výběr bude mezi “imerzivním” a “vysílacím” stylem

Změnami ale prošla i organizace závodního víkendu. Skvělou, i když hodně zpožděnou novinkou je implementace sprintů. Ty se ve skutečnosti (ve své pilotní podobě) jezdily už vloni, do hry se ale dostaly až nyní. Na vybraných okruzích (letos to bylo v Imole a bude na Red Bull Ringu a v Interlagos) se klasická kvalifikace jede už v pátek. V sobotu pak jezdci nastoupí ke kratšímu a intenzivnějšímu závodu bez povinných zastávek v boxech, kde si první až osmý jezdec v cíli rozdělí celkem hodnotný příděl osmi až jednoho bodu do pořadí šampionátu. Výsledky navíc určují pořadí na roštu klasického nedělního závodu. Zatím není jasné, zda bude možné variantu se sprintem nastavit u všech Grand Prix, i když tomu logicky nic nebrání.

Preview F1 2022 - nová sezóna přiveze sprinty, přepracovaný jízdní model nebo život jezdců
i Zdroj: Tisková zpráva

Další trochu záhadnou novinkou jsou dvě nastavení samotných závodů. Na výběr bude mezi “imerzivním” a “vysílacím” stylem. Imerzivní má při jízdě více využít povahy videohry a na hráče připraví speciální výzvy, v rámci kterých může hodně získat, nebo také hodně ztratit. Novinkou jsou tak třeba manuální zaváděcí kola s nutností správně trefit chlívek na startovním roštu. V režimu vysílání zase mají efjedničky lépe simulovat skutečný televizní přenos a nechat hráče trochu vydechnout třeba v momentech jízdy za safety carem nebo zastávky v boxech. První ochutnávky těchto změn ukazují záběry z testovací verze hry.

REŽIMOVÉ ZMĚNY

Ještě před oficiálním oznámením hry se hodně hovořilo o novince v podobě režimu “F1 Life”. Ten pravděpodobně nahradí příběhový Braking Point (asi se neosvědčil) a přinese především možnost nákupu klasických superaut nebo oblečení a doplňků. Dle Codemasters má nechat hráče přičichnout ke skutečnému životu dobře placených závodníků. Opět ale tak úplně nevíme, jak bude systém fungovat v praxi, a zda vůbec bude mít nějakou hloubku. Vše nasvědčuje tomu, že nedojde k žádnému provázání s klasickou desetiletou kariérou, kterou můžete strávit v kůži konkrétního jezdce, nebo v kokpitu vlastní stáje. To je možná škoda.

Preview F1 2022 - nová sezóna přiveze sprinty, přepracovaný jízdní model nebo život jezdců
i Zdroj: Tisková zpráva

Vytváření vlastní stáje dozná dalších vylepšení. Kromě nastavení startovního rozpočtu (můžete tak do šampionátu vstupovat jako sotva zafinancovaný odvážlivec, nebo jako drtivá síla s obřím rozpočtem) půjde i o zatím neznámé “tři odlišné scénáře vstupu”. Teoreticky by autoři mohli nabídnout variantu odkoupení licence a rebrandingu již existujícího týmu, jako tomu zpravidla bývá ve skutečnosti - například loni v případě Alpine a Aston Martin.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama