pocitac-se-ctyrmi-gpu-v-kvetnu-zadna-rarita
Článek Počítač se čtyřmi GPU? V květnu žádná rarita

Počítač se čtyřmi GPU? V květnu žádná rarita

Ondřej Grym

Ondřej Grym

5. 5. 2006 22:57 2
Reklama

V perexu uvedenou sestavu, která jako jedna z mála na trhu renderuje obraz hned čtyřmi grafickými jádry, přinesl uživatelům Dell. XPS 600 Renegade je mašina z říše snů – nejen svým výkonem (od výrobce přetaktovaný čip Pentium Extreme Edition s taktem 4,26 GHz, který doplňují 2GB RAM), ale také cenou, jenž se blíží čtvrt miliónu. Právě v tomto počítači pracují dvě GeForce 7900 GX2.

Počítač se čtyřmi GPU? V květnu žádná rarita
i Zdroj: Hrej.cz

Od obyčejných karet se tyto potvůrky liší tím, že na svých bedrech nesou hned dvě GPU. V počítači s párem grafik tak jsou celkem čtyři jádra architektury GeForce 7900 s taktem 500MHz, z nichž každé je vybaveno vlastními 512MB 256bitové RAM standardu GDDR3. Pro úplnost je vhodné říci, že si to paměťové čipy sviští 1200MHz za sekundu.

Ovšem co čert nechtěl – hráč s poměrně obtloustlou peněženkou, která by mu výše zmíněné mazlíky dovolila vložit do vlastní počítačové sestavy, měl však až do května smůlu. Nvidia totiž poskytovala GeForce 7900 GX2 pouze určitým výrobcům počítačů. Na pultech klasických PC obchodů se tedy takovýchto krasavců nikdo nemohl dočkat.

Vše mění až firma MSI, které tvrdě v patách šlape Gainward. Obě společnosti totiž podle francouzské website Clubic přinesou na trh vlastní dvoujádrové GeForce rodiny 7900. Gainward a MSI si však za tyto high-end produkty nechají tvrdě zaplatit – Microstar si za svou NX7950 GX2 řekne v polovině května 649 euro (přibližně 15 600 korun, nezapomínejme však připočítat českou 19% daň a marže obchodníků), Gainward nabídne GeForce 7900 GX2 s jádrem s taktem 500MHz a pamětmi, jenž kmitají na 1200MHz, od 799 euro.

Rozlišení 2560 x 1600 realitou

Čtyři grafické čipy povolí rozjet vybranou herní scénu s neuvěřitelným 32x antialiasingem. Fajnšmekr rovněž ocení, že si zapaří v 2560 x 1600 obrazových bodech. Avšak není zlato, co se třpytí – i GeForce GX2 mají své mouchy. Začněme jejich extrémně vysokou cenou, pokračujme zatím nepříliš dobrými ovladači, šílenými nároky na výkon zdroje (doporučuje se 450+ wattový PSU) nebo nemožností vložit je do mnoha počítačových skříní kvůli jejich přílišné délce.

Na posledním bodě však Nvidia zapracovala, uvedl deník XbitLabs. Zprávu doložil fotografií upraveného těla GeForce 7950 GX2, z nějž výrobce odtranil řadu napájecích prvků a zbytek směstnal do mnohem menšího prostoru než dříve. Výsledkem se stal poměrně uhlazený produkt, který by neměl instalaci do průměrně velké počítačové skříně činit potíže.

Quad SLI má dětské vyrážky

Počítač se čtyřmi GPU? V květnu žádná rarita
i Zdroj: Hrej.cz

Quad SLI logicky vzešlo z „obyčejného“ SLI (Scalable Link Interface) režimu, které Nvidia vzkřísila z mrtvých na sklonku roku 2004. Duchovním otcem SLI byla dnes už dávno v Nvidii rozpuštěná legendární firma 3Dfx. Právě tato společnost si zakládala na konceptu dvou a více grafických jader, která pracovala společně. Grafiky s více jádry však byly 3Dfx nakonec osudné a společnost se kvůli nim dostala do červených čísel. Rovněž ani quad SLI není příliš úspěšné. Důvodem ale není jeho špatně navržená architektura jako spíše ranné a problémové ovladače, které nedovolují z tohoto hardwaru vyždímat dostatečný výkon.

Řada výrobců herních počítačů (např. Alienware) tak k nasazení quad SLI nepřikročila. A to nejen z důvodů vysoké ceny této technologie (opravdovému nadšenci není cena překážkou), ale proto, že si quad SLI zatím kálí do plen. Servery věnující se hardwarové problematice totiž shodně prohlašují, že tyto multiGPU systémy vykazují potíže se stabilitou, při určitých nastaveních produkují obraz plný artefaktů a navíc nejsou vždy v porovnání s konkurencí nejrychlejší, což je problémem zcela zásadním.

Právě nevyzrálé ovladače brání Nvidii utrhnout se z dohledu ATI a jejího CrossFire řešení (ATI Radeon X1900 XT CrossFire), které v některých testech dokonce čtyři jádra GeForce 7900 zapojená jako quad SLI předčí. Nvidii je ale nutné poskytnout jistou dobu hájení. Minimálně stejně dlouhou, jakou dostal CrossFire systém ATI. Také jej provázely nepříjemné problémy, z nichž zdaleka nejvytýkanějším byla nemožnost použít rozlišení vyšší než 1600 x 1200 obrazových bodů v 60Hz. Avšak CrossFire, uvedený na trh loni v září, se z dětských problémů zcela vyhrabal a dospěl. Podobná cesta nyní čeká také Nvidia quad SLI režim.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama