Nukleární zima se blíží
i Zdroj: Hrej.cz
Fallout 3 Článek Nukleární zima se blíží

Nukleární zima se blíží

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

24. 11. 2013 23:43 5
Reklama

Série Fallout má tuhé kořeny. Možná bychom se s vámi vsadili, že bude vycházet dál i v případě skutečné nukleární apokalypsy, to bychom ale předbíhali. Než se k dalším dílům vývojáři dostanou, musí jít popořadě a cesta nevede jinudy nežli přes čtvrtý díl. O hře se spekuluje v podstatě od vydání trojky, resp. vynikajících datadisků a odbočky New Vegas, až v dnešních dnech ale napětí sílí a vypadá to, že toužebně vyhlížené odhalení je na dosah. Pokud jste sledovali pečlivě naše zpravodajství, nemohly vám uniknout informace o registraci ochranné známky, spuštění teaser stránky a pár dalších drobností. Abychom si v tom ale udělali pořádek a vy jste nemuseli nikam odbíhat, připravili jsme pro vás souhrn všeho podstatného, co se kolem čtvrtého dílu radioaktivní série odehrálo, a kam indicie vedou.

ZAVŘENÉ DVEŘE

Jak už bylo řečeno výše, o náznacích vývoje se spekulovalo poměrně dlouho, až letošní rok ale přinesl hmatatelnější důkazy, že Bethesda konečně vyjede z garáže s dalším dílem. Přeneseme-li se o pár měsíců zpět a zakotvíme v době konání letošního veletrhu E3, určitě si vzpomenete na teaser trailer hry Mad Max. Po pár vteřinách sice bylo jasno, ta krátká chvilka ale za ten šok jednoznačně stála. Určitě se i mezi vámi najdou tací, kdo si mysleli, že koukají na první video z Fallout 4, bohužel si ale na něj budeme muset ještě chvíli počkat. I přes to, že světem zavládlo chvilkové zklamání, začalo se po skončení veletrhu spekulovat o tom, že nový Fallout na E3 přeci jenom byl. Bethesda údajně uspořádala bezmála hodinovou prezentaci za zavřenými dveřmi, odkud poprvé prosákly nepotvrzené informace o tom, že Fallout 4 vyjde pro PC a nové i staré generace konzolí Xbox a PlayStation. K vidění byl údajně i půlminutový trailer a mluvilo se rovněž o tom, že odhalení Fallout 4 je daleko, vzhledem k tomu, že by hra měla vyjít až v roce 2015. Nic konkrétního a potvrzeného, jako náznak toho, že se škrtlo pod kotlem, to ale světu docela stačilo.

Nukleární zima se blíží
i Zdroj: Hrej.cz

REDDIT V AKCI

Léto přešlo poměrně rychle, o Falloutu se díky náloži dalších her a blížícímu se launchi next-gen konzolí přestalo na chvíli mluvit, ale ticho netrvalo dlouho. Koncem října se začaly dít věci, které přetrvávájí až do dnešních dní a málokdo už pochybuje o tom, že Fallout 4 bude brzy skutečností. Asi nikoho nepřekvapí, že svoji roli sehráli uživatelé sítě Reddit, kteří se zejména v tomto roce rekrutovali do pozic nejspolehlivějších, nejrychlejších a nejzapálenějších agentů naší informační doby. Stačí zažehnout malý plamínek a díky kolektivnímu přístupu se dá přijít takřka na všechno. Byť se tedy nejedná o potvrzené informace, jednoho dne se na Redditu zrodilo vlákno, které založil uživatel GNR_Informant, který o sobě tvrdil, že je přítelem jednoho z členů PR týmu Bethesdy. Dal dohromady střípky informací, které potvrzovaly dřívější spekulace o zasazení děje čtvrtého dílu do Bostonu či jeho okolí, přidal možné uvedení nové rasy vyskytující se pouze v post-nukleárním Bostonu a nepřímo slíbil větší odklon od mechanismů Skyrimu, nežli zaznamenal Fallout 3 v souvislosti s Oblivionem. Mozaika tak začala konečně nabírat ostřejších kontur a s příchodem listopadu celá omáčka zhoustnula.

SURVIVOR 2299

A to už se dostáváme k informacím, na které jsme vás upozorňovali v začátku tohoto informačního souhrnu. Listopad totiž znamená malý průlom, který zřejmě povede k odhalení Fallout 4 na předávání cen VGX (dříve VGA), které pořádá SpikeTV ve spolupráci s GameTrailers, nebo krátce po nich. Ve čtvrtek 14. listopadu jsme vás poprvé upozornili na stránku TheSurvivor2299.com, která se stane pro další vývoj klíčová. Podle Redditu si ji zaregistrovala firma ZeniMax, mateřská společnost Bethesdy, v zápětí ale došlo na upřesnění informací, že se WhoIs popisek neshoduje s jinými weby zmiňovaných firem. Velký nádech Fallout komunity pak ukončila zpráva, že registrace proběhla přes hostingovou firmu v Polsku a opět se začalo spekulovat o tom, že jde jen o hoax. Bez ohledu na to ale na stránkách stále běží odpočet a pípá morseovka, která v průběhu několika uplynulých dní už několikrát změnila své poselství.

Nukleární zima se blíží
i Zdroj: Hrej.cz

Začneme-li sledovat výsílanou šifru hned od 22. listopadu, pak jsme se mohli dozvědět zprávu - CQ CQ CQ DE OZ PSE AS. Co to znamená? Opět přichází na pomoc komunita Redditu, která nic neříkající kód přeložila následovně - Calling Any Station, Calling Any Station, Calling Any Station, This is From OZ (Oscar Zulu), Please Wait. Volně bychom ji mohli přeložit: "Všem stanicím, tady OZ, prosím, čekejte," což hráči ihned napasovali na známé informace z Fallout 3 a i Fallout wiki za kód "Oscar Zulu" označuje radiový signál z věže KX-B8-11, na kterém volal Bob Anderstein o zdravotní pomoc pro svého syna, kterého ale při bližším zkoumání drenážních tunelů nenajdete, na místě jsou pouze kostry pana a paní Andersteinových. Na povrch tedy opět vyplouvá spekulace, zda se synovi Boba Andersteina podařilo přežít a zda to nebude právě on, za koho si ve čvrtém díle zahrajeme.

NOVÉ ZPRÁVY NA OBZORU

Jak už ale bylo řečeno, morseovka se několikrát změnila a pár dní poté, co byla rozluštěna první šifra, začal se na stránkách ozývat jiný kód. V překladu šlo jen o soustavu číslic, která však převedením na datový zápis neustále dokola opakovala - 27. 12. 2013 a 25. 11. 2013 - což nebylo až do dnešního dne vysvětleno. Ačkoliv 27. prosinec je teprve měsíc před námi, právě dnes, tedy v den druhého data, se stránka TheSurvivor2299.com změnila a nad původním odpočtem se objevila větička: "Nukleární zima přichází," spolu s dalším odpočtem, který vyprší 1. prosince ve 20:35 našeho času. Změna na sebe ale opět nenechala příliš dlouho čekat a u dalšího kódu se komunita Redditu zapotila trochu více. Za pomoci metod pro rozlušení Vigenerovy šifry rozluštili nic neříkající shluk písmen - BFT [CAP] # 11/25+12/27 # CASE/SUPPR-LET - | IBFQ WLXE UHH KQV WJMT RAEE NURKV MSKKAELWH ZGMCAEP NBK - na zprávu, která v překladu zní: "Quabbinova nádrž je sedm nula čtyři dva dva devět devět". To nás opět zavádí k tomu, že se Fallout 4 bude zřejmě odehrávat v Bostonu, protože Quabbinova nádrž je skutečnou stavbou, jednou z největší nádrží pitné vody ve Spojených státech s tím, že datum opět odkazuje na rok 2299, konkrétně na 4. červenec tohoto roku. Za pozornost rovněž stojí i časová kontinuita mezi jednotlivými díly - zatímco Fallout 3 se odehrával v roce 2270, New Vegas navázalo v 2280, tak by se čtyřka mohla celkem směle odehrávat právě koncem 23. století.

Aby těch narážek na možné umístění děje do Bostonu ale nebylo náhodou málo, došlo včera v podvečer k další změně kódu a jeho následnému rozluštění. Morseovka tentokrát vysílala - OZ DE SZ MSG EF IS HIT II EF IS HIT K - což se opět na první pohled zdá jako nesourodá směsice písmen, ale vzhledem k nyní již smazaným podstránkám zmiňovaného teaser webu je možné za EF, OZ a SZ dosadit kódy QBN (Quabbin), BGP (Bridgeport), resp. CNC (Concord) a přečíst zprávu v překladu takto: "Bridgeport, tady Concord - Zpráva - Quabbin zasažen - Opakuji - Quabbin zasažen." Všechna místa se nachází ve státě Massachusetts, což by bylo jen dalším důkazem o spekulované lokaci Fallout 4, stále ale není jisté, jestli zkratky opravdu odkazují správně.

Odhlédneme-li pak od morseovky, zajímavé je také prohrabování se v kódu stránky, který byl rovněž postupně upravován a nyní z něj vychází najevo, že se v určitém čase dočkáme odhálení artworku a potvrzovacího formuláře pro uvedení věku. To všechno by už mělo být předem připraveno a pouze se čeká, až hodinky dotikají. Poslední zajímavostí a příjemnou tečkou na závěr čtení, je vyripovaný útržek hudby, který je považován za audio z chystného traileru. Pusťte si ho a vychutnávejte si spolu s námi vlnu téhle internetové detektivky.

Všechny informace v článku jsou přejaté z vyčerpávajícího reportu na stránkách Las Vegas Guardian Express a následujících zdrojů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama