nove-geforce-pro-mene-majetne-athlon-64-5000-potkalo-dementi
Článek Nové GeForce pro méně majetné, Athlon 64 5000+ potkalo dementi

Nové GeForce pro méně majetné, Athlon 64 5000+ potkalo dementi

Ondřej Grym

Ondřej Grym

28. 3. 2006 22:51
Reklama

Nvidia připravila pro spořivější hráče další grafická jádra, která obsadí pozice v oblasti středně výkonných a slabších (z hlediska síly GPU) počítačů. Na trh se tak dostávají produkty GeForce 7600 GS a GeForce 7300 LE. Výrobce GeForce k tomuto kroku donutila snaha ATI uvádět stále nové a nové verze karet, které významným způsobem tlačí na snižování cen. Navíc proč také nevyužít výborné obchodní jméno, které si GeForce sedmé řady mezi zákazníky vydobyly a neuvést pod jejím jménem inovované i když očesané produkty.

Nové GeForce pro méně majetné, Athlon 64 5000+ potkalo dementi
i Zdroj: Hrej.cz

GeForce 7600 GS je podtaktovanou verzí GeForce 7600 GT. Obsahuje dvanáct pixel shader jednotek, pět vertex shaderů. Na její prdelku se směstnalo 256 MB operační paměti, která pracuje s kmitočtem 800 Mhz. Jádro s taktem 450 Mhz přistupuje do paměti přes pomalejší 128bitovou sběrnici. Druhá z nových Geforce – varianta 7300 GT, je slabší sestřičkou 7600 GS. Jako taková obsahuje pouze čtyři pixel shader jednotky, tři vertex shadery. GPU pracuje na rychlosti 400 Mhz, úzce spolupracuje s onboardovou pamětí s frekvencí 667MHz (doporučená hodnota). U 7300 GT se tak nepochybně dočkáme i vícero verzí, jejichž výkon by však mnoha hráčům stačit nemusel.

Obě krásky podporují rozhranní DirectX 9.0, shader model 3.0, nechybí ani začlenění PureVideo technologie a dalších „inovací, které lze nalézt ve výkonnějších modelech GeForce 7. řady,“ jak dodávají zástupci Nvidie. Přesnou cenu posledních produktů z dílny Nvidie zatím neznáme – měla by se však pohybovat v rozmezí od 129 do 149 dolarů.

AMD Athlon 5000+: kam a kdy dokráčí?

Nové GeForce pro méně majetné, Athlon 64 5000+ potkalo dementi
i Zdroj: Hrej.cz

Zástupci Advanced Micro Devices popřeli brzký výskyt procesoru AMD Athlon 64 X2 s dech beroucím ratingem 5000+. Dokument, který tento čip popisoval, se přibližně před týdnem objevil na internetu. Podle AMD však jeho vynoření se byla chyba. Těžko však v současnosti spekulovat, zda AMD pouze nehraje mrtvého brouka a neschovává produkt před konkurencí. Firma totiž odmítla jakkoli přiblížit, zda a kdy se možný 5000+ macek objeví na trhu. Jeho samotnou existenci ale nevyloučila.

„Jedná se o chybu,“ uvedl mluvčí AMD Damon Muzny. „Zatím nemáme žádny 5000+ kousek pro Socket 939 nebo M2 a já navíc nemohu dát oficiální informaci, zda tento čip uvedeme v budoucnu,“ dodal.

Dokument, na který se v souvislosti s Athlonem 64 X2 5000+ odvolávala řada internetových webů, byl označen jako „AMD Athlon 64 Processor Power and Thermal Data Sheet“. Dle něj pracoval tento Athlon 64 X2 5000+ na frekvenci 2600 Mhz, obsahoval 2 MB L2 cache (1 MB pro každé jádro) a byl určen do patic 939 a pozdější M2 (šlo by tak o model FX 60). Tentýž výpis však o tomto ultrarychlém Athlonu 64 uváděl, že obsahuje pouze 1 MB L2 cache, tedy 512 KB na jádro.

WWPC – z člověka technoidem

Znám lidi, co bez přítomnosti šumu zapnutého počítače neusnou. Patříte k nim? Pokud ano, mohly by vaše problémy se spánkem vyřešit takzvaná WWPC alias Wrist Worn PC (na zápěstí nošené počítače). Produkt italských Eurotech je jedním z nich a jako takový si sám nadefinoval vlastní kategorii. Tyto kapesní počítače, které jsou zkonstruovány k tomu, aby se staly nedílnou součástí lidské ruky, se totiž podle Eurotechu stanou hitem blízké budoucnosti.

Nové GeForce pro méně majetné, Athlon 64 5000+ potkalo dementi
i Zdroj: Hrej.cz

Elektronická věcička Eurotechu nahrazuje klasické PDA s dotykovou obrazovkou. Společnost rovněž operuje s tím, že pokročilejší produkty (z hlediska výdrže) s pevným rámem nabídne také policii nebo armádě. Až tedy jednou dostanete při násilném zásahu státních složek nečím ostrým a tvrdým přes papuli, může se také jednat o úder WWPC, který na malou chvíli nahradil funkci obušku.

Přístroj o váze přibližně 200 gramů nabízí uživateli úložný prostor pro data až o velikosti 1 GB skrze rozšiřující slot pro paměťové karty standardu Secure Digital. Podobně jako klasické PDA i WWPC obsahuje vnitřní operační paměť (64 MB) plus dalších 32 MB flash, ve které se usídlí například operační systém. Elektronickou mašinku udržuje při životě dvoubuňková Li-Pol baterie. Počítač údajně funguje až osm hodin na jedno nabití akumulátorů. Při „intenzivnější“ práci jej pak lze používat něco přes šest hodin.

Do zápěstního PC se vešel dotekový TFT displej s rozměry 72 x 55 milimetrů, který zobrazuje 65 tisíc barev. Bez pořádného spojení není velení – z tohoto důvodu je mašinka nabušena USB, Bluetooth, IrDa nebo Wi-Fi rozhraním. V jejích útrobách nalezneme i přijímač GPS signálu, mikrofon, speaker, miniklávesnici s jednoduchým joystickem a jack pro připojení sluchátek nebo externích reprobeden. Kdo bude mít na tento hi-tech systémek dostatek peněz – jeho cena by neměla překročit 20 000 korun, může si jej objednat s WinCE či linuxovým prostředím.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama