nintendo-ds-lite-jde-na-dracku
Článek Nintendo DS Lite jde na dračku

Nintendo DS Lite jde na dračku

Jan Horčík

Jan Horčík

6. 3. 2006 23:37
Reklama

Nintendo patří mezi těch několik málo výrobců, kteří jsou ochotni vylepšovat postupně svůj produkt až k dokonalosti. Podobného opečovávání se v minulosti dočkal GameBoy, který byl v průběhu let uveden v několika verzích, tou poslední je zatím GameBoy Micro. GameBoy patří mezi nejúspěšnější projekty Nintenda, ale DSko na něj rychle dotahuje. Není divu, že v zápalu boje se Sony a dalšími výrobci spotřební elektroniky se Nintendo rozhodlo pro tvrdý úder v podobě inovované, odlehčené verze pojmenované výstižně Nintendo DS Lite.

Japonsko - země zaslíbená

Nintendo DS Lite jde na dračku
i Zdroj: Hrej.cz
Na DS Lite se opět stály fronty po celém Japonsku. Zajímavé bylo prý sledovat věkové složení lidí čekajících na nový přístroj. Zdaleka nešlo pouze o mládež. Ve frontách stáli lidé středního věku, ale i senioři. Tady je jasně vidět, že přístroj od Nintenda je něco úplně jiného, než handheld od Sony. Na PSP vaše matka prostě hrát nebude. Kdežto na Nintendu DS si klidně zahraje i vaše babička. Tedy - pokud jste Japonci. Tak či onak, první várka DS Lite byla v japonských obchodech vyprodána hodiny předtím, než se otevřely jejich brány. Počet předobjednávek byl obrovský.

Nintendo hodlá během prvního měsíce prodat na 450 000 kusů DS Lite, a k tomu hodlá ještě doprodat 200 000 kusů původní verze, kterou však údajně chce postupně zcela vyřadit z prodeje. Dovozci, kteří importují DS Lite do USA, byli pro nedostatek na japonském trhu dokonce nuceni zvednout prodejní ceny konzole (neboli si namastili kapsu - pozn. red.). Z původních 169 dolarů se tak cena vyhoupla až na 199 dolarů. Přesto, sehnat DS Lite kdekoliv jinde než v Japonsku je ještě mnohem náročnější úkol, než sehnat ho v zemi původu.

První zkušenosti

Vzhled nového DSka se mnohem víc přibližuje současným moderním trendům v designu. Nintendo tak nezůstává nijak pozadu za takovými firmami jako Sony nebo Apple a se vzhledem nového DS Lite se může chlubit stejně dobře, jako Sony s PSP. Kdo si chce sáhnout na tlačítka a D-pad budoucího ovladače Revolutionu už dnes, nechť si pořídí DS Lite, protože nové ovládací prvky jako by z oka vypadly těm z revolučního ovladače nebo GameBoy Micro. I jejich chování se blíží spíš miniaturnímu Micru - tlačítka jsou měkčí, příjemnější na stisk než ta původní.

Hráči, kteří měli to štěstí osahat si první kusy DS Lite jsou s ním nadmíru spokojeni. Pochvalují si především mnohem světlejší displej, který je v tomto ohledu o třídu výš než displej původního DSka, a to i na nejnižší nastavení. Starší displeje sice plnily svou funkci, ale co si budeme povídat, byly prostě příliš tmavé, případně byl jas rozhozený. Malou nevýhodou je však nutnost nastavit světlost softwarově už před spuštěním hry, nelze to provést přímo ve hře. Nicméně je dost dobře možné, že to se s budoucími verzemi softwaru změní. Nový stylus, který je tlustší než stará verze, se také drží lépe. Původní dotykové pero vám ale v novém DS Lite držet nebude. Spodní displej je vystouplejší než u tlustšího brášky - to aby k obě po zaklapnutí oba displeje těsně přiléhaly a nehrozilo, že se poškrábou když mezi ně něco zapadne.

Velké změny se dočkalo také napájení nové verze konzole. Baterie má teď 1000 mAh namísto původních 850 mAh, hlavním důvodem jsou nejspíš právě světlejší displeje, které zákonitě spotřebují více energie. Napájecí adaptér je jiný, než který používalo původní DSko, konektor je podobnější tomu z GameBoy Micro, avšak nejsou vzájemně kompatibilní. Mikrofon, který byl nově přemístěn doprostřed dolů, je konečně na správném místě a mluvení přímo na displej je mnohem přirozenější.

Nové barvy

Jednoznačně nejpozitivnější vlastností nového DSka jsou světlejší displeje, které vdechují starým hrám úplně nový rozměr. "Je to jako hrát PS2 hry na nové HDTV" napsal jeden novinář, který měl možnost si DS Lite vyzkoušet. A my už se nemůžeme dočkat, až tenhle šperk budeme moct vyzkoušet sami na vlastní pracky! Dvě další barevné variace přijdou na japonský trh teprve 11. března. Do té doby se hráči musí spokojit s postupnými dodávkami základní bílé verze. Do Ameriky a Evropy má DS Lite přijít podle neoficiálních odhadů někdy během jara.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama