next-gen-on-line
Článek Next-gen-on-line

Next-gen-on-line

Dalibor Franta

Dalibor Franta

6. 2. 2006 23:43
Reklama

Online – tohle slůvko působí na většinou konzolových hráčů jako rudá pláštěnka na španělského býka. To zázemí, ty možnosti…a stejně se ani Sony ani Microsoftu nepodařilo najít s PS2 a Xboxem ten správný recept jak přenést zážitek z online hraní od počítačů před televize. Zatímco online hry na PC zažívají své El Dorado, konzolisty zkoušející své štěstí na internetu bychom spočítali na prstech jedné ruky…za předpokladu že má ruka pět milionů prstů, samozřejmě. Podle mnohým analytiků by však nová konzolová generace mohla zvrátit misky vah na tu správnou stranu.


O tom kdo je dosavadním lídrem online hraní na konzolích není nejmenšího sporu. O službě Xbox live toho již bylo napsáno mnoho a my dnes můžeme s jistotou říct, že v konzolovém měřítku zaznamenala úspěch nebývalý. Microsoft v tomto ohledu stanovil směr, kterým by se mohlo konzolové online hraní v budoucnosti ubírat a konkurenci od Sony, která se o rozvoj svých online služeb příliš nestarala, doslova zadupal do prachu. Ale aby bylo možné konkurovat domácím počítačům, k tomu je třeba podstatně víc než současný počet kolem dvou milionů uživatelů. To si Microsoft uvědomuje moc dobře a nová strategie spojená s příchodem Xboxu 360 to jasně dokazuje – Xbox live je nyní v základní verzi přístupný i neplatičům (verze Silver), podstatně se rozšířila také paleta onlinových titulů dostupných ve verzi Gold. Tu si u Microsoftu cení na 50 dolarů ročně. Celkově by tak měl počet lidí využívajících službu Xbox live stoupnout ze současných pěti na deset procent všech majitelů této konzole a to během dvou let.


Playstation 2 byl v tomto směru vždy spíše tím druhým vzadu a to i přesto, že Sony odhaduje počet svých online hráčů někde na hranici tří milionů. Ještě donedávna japonská firma jakékoliv otázky ohledně online pro PS3 rezolutně odmítala a zastávala spíše postoj, že by to měla být záležitost distributorů. Ledy se však, zdá se, prolamují a podle nejnovějších neověřených informací se online služba pro nový playstation opravdu chystá. Měla by se jmenovat Playstation Network a inspiraci u Microsoftu zdá se taky nezapře. Ke stažení by zde měla být ohromná zásoba filmů a muziky, zvlášť potěšující je pak zpráva, že by vše mělo být plně uploadovatelné do PSP – takže filmy stažené na PS3 prostřednictvím této služby si pak můžete prohlížet třeba i v tramvaji. Zároveň by měla nová konzole fungovat i jako DVD rekordér, což by online možnosti posunulo netušenými směry. I když se zatím všechny tyto informace pohybují v oblasti nepodložených, zdá se nám velmi pravděpodobné že Sony nebude chtít zopakovat svou chybu s SP2, kterou ponechala v oblasti online hraní bez jakékoliv centrální podpory. Ostatně, že se nebude jednat o kachnu napovídá i obsáhlý průzkum, která nedávno Sony na internetu provedla. Otázky se týkaly právě služeb, které by lidé chtěli v nové onlinové podpoře vidět – například přístupnost služby prostřednictvím PSP, kompatibilita s EyeToy, podpora headsetu, atd.


Pokud se tyto zprávy potvrdí a pokud bude rozvoj služby Xbox live pokračovat dosavadním tempem, čeká konzole skutečné onlinové obrození. Volání zákazníků nelze přeslechnout – chtějí hrát online, chtějí hrát hned a pokud možno bez námahy. Centrální služby, které vedle sebe shromažďují jak obrovské a lehce přístupné herní servery, tak updaty, dema a obyčejné konzumní nákupy jsou na vzestupu a vydá-li se tímto směrem i Sony, online hráčská základna se může v příštích dvou letech až ztrojnásobit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama