nejzajimavejsi-postavy-kmotra
The Godfather Článek Nejzajímavější postavy Kmotra

Nejzajímavější postavy Kmotra

Lubor Jarkovský

Lubor Jarkovský

23. 3. 2006 23:05
Reklama

Don Vito Corleone (Marlon Brando / Robert De Niro)

Nejzajímavější postavy Kmotra
i Zdroj: Hrej.cz
V trilogii ho ztvárnili dva herci, stárnoucího Vita si zahrál v prvním díle Marlon Brando, jeho mladší verzi potom Robert De Niro. Vito Corleone je hlavou mafiánské rodiny a je znám pod přezdívkou Kmotr. Jeho pouť za mocí začala 7. prosince 1891, kdy se narodil v městečku Corleone na Sicílii jako Vito Andolini. Když mu bylo deset let, jeho otec byl zavražděn Donem Francescem Ciccioem, což zásadně ovlivnilo Vita v jeho dalším vývoji. Brzy po otcově smrti musel emigrovat do Spojených států, kde byl přejmenován na Vita Corleoneho. Jako mladý začal podnikat s olivovým olejem, čehož vlastně nikdy nenechal, protože se stal tento byznys dobrým krytím pro jeho další nelegální aktivity v oblasti hazardu a pašování zboží. V roce 1946 se ho pokusili zabít, když odmítl prodávat drogy, ale vyvázl a smrt ho dostihla až o deset let později, když si hrál se svým vnoučkem Anthonym v zahradě. Zemřel na infarkt.

Michael Corleone (Al Pacino)

Nejzajímavější postavy Kmotra
i Zdroj: Hrej.cz
Je nejmladším synem Vita Corleoneho a narodil se v roce 1920. Jako mladý odmítal mít cokoliv společného s mafií a ilegálními obchody svého otce. Rozhodl se jít svou vlastní cestou a vstoupil do armády. Zúčastnil se aktivně bojů za druhé světové války a byl jako válečný hrdina vyznamenán stříbrnou hvězdou. Po válce studoval na Dartmouth College, ale v roce 1946 došlo v jeho životě k radikálnímu zvratu. Po té, co došlo k pokusu o odstranění jeho otce Vita, se sám dobrovolně přihlásil, že vypátrá a zabije muže zodpovědné za tento čin. To se mu podařilo a musel rychle uprchnout na Sicílii, aby se zde skryl před nepřáteli. V rodišti svého otce zůstal po dva roky a stačil se zde i oženit, ale manželství bylo krátké. Jeho milovaná Apollonia byla zabita po výbuchu bomby určené jemu samotnému. V roce ’49 byl zabit Michaelův starší bratr Sonny, což se stalo pro budoucího „Kmotra“ impulsem k návratu do New Yorku. Brzy se zapojil do rodinného podniku a v roce 1950 se oženil se svou dlouholetou přítelkyní Kay Adamsovou. Po smrti otce se stal sám hlavou rodiny a po zbytek života se ji snažil zbavit pout ke světu mafie. Ve stáří se vrátil na Sicílii, kde v roce 1997 zemřel.

Santino Corleone (James Cann)

Nejzajímavější postavy Kmotra
i Zdroj: Hrej.cz
Nejstarší ze třech synů Vita Corleoneho byl znám především pod přezdívkou Sonny. Narodil se v roce 1916, což není rozhodně tak důležitá informace jako ta, že byl nejnásilnějším a nejvýbušnějším ze všech Vitových chlapců. Současně byl i nejvíce zapletený do rodinného byznysu plného vražd a násilností. Jeho povahu velmi ovlivnilo, když v pouhých jedenácti letech viděl svého otce vraždit. V roce 1945 došlo mezi ním a otcem k rozepři, když Vito odmítal vstoupit do drogového kartelu. Sonny věděl, že drogy znamenají velké peníze a neměl žádné morální zábrany je prodávat. Virgil Sollozzo, který Vita k obchodu přizval, si myslel, že když Kmotra odstraní, bude s ním Sonny jako nastoupivší hlava rodiny spolupracovat. Hluboce se však mýlil a Sonny se samozřejmě postavil proti němu. Následující roky byly ve znamení boje mafiánských rodin. Sonnyho nakonec zabila jeho horká hlava, když se bez jakéhokoliv krytí či ochrany vydal za svou sestrou Connie. Salva ze samopalů jedné ze znepřátelených rodin znamenala další velký zvrat v Corleoneho rodině.

Fredo Corleone (John Cazale)

Nejzajímavější postavy Kmotra
i Zdroj: Hrej.cz

Slabý a nemocný Fredo přišel na svět v roce 1919 jako druhý syn Vita Corleoneho. Vždy byl v rodině vnímán jako slaboch, kterému nemůže být svěřen žádný důležitý úkol. To byl také důvod, proč už odmala psychicky deptaný a v dospělosti potom nevyrovnaný Fredo vždy žárlil na své bratry. Nevalná pozice v rodině ho vedla i k napojení na Hymana Rothe, který byl Michaelovým nepřítelem a pokusil se ho dokonce v roce 1959 zavraždit. Freddie sice tvrdil, že o atentátu nic nevěděl, ale Michael mu to nevěřil a vlastnoručně svého bratra zabil. V příběhu není nikdy řečeno, zda Freddie lhal či nikoliv. Jeho smrt byla prezentována jako nehoda při plavbě na loďce. V knize Kmotr se vrací spisovatele Marka Winegardnera je o Fredovi řečeno mnohem více. Nejedná se však o informace od samotného Maria Puza, takže v očích fanouška nemohou být brány jako „věrohodné“.

Tom Hagen (Robert Duvall)

Nejzajímavější postavy Kmotra
i Zdroj: Hrej.cz
Neformálně adoptovaný syn Dona Vita Corleoneho se do rodiny dostal úplnou náhodou. Když mu bylo jedenáct let a žil na ulici, našel ho nejstarší Vitův syn Sonny a přivedl do otcova domu. Přemluvil ho, aby přijal Toma za svého. Po získání diplomu na právech nabídl Tom své služby Kmotrovi, ale neměl to vůbec lehké. Jako člověk s německo-irskými předky nemohl být přijat do mafie a proto vystupoval vždy jen jako consigliere (poradce). Hagen vždy miloval všechny z rodiny a nejvřelejší vztah měl samozřejmě k Sonnymu. Když byl jeho nevlastní bratr zavražděn, obviňoval Tom z neštěstí sebe. Michael ho posléze zbavil funkce poradce a dal mu na starosti legální byznys rodiny. Podle filmu Kmotr III zemřel kolem roku 1975. Jeho postava se ve třetím díle neobjevila, protože se její představitel Robert Duvall nedohodl s produkcí. Jeho požadavek na honorář pět miliónů dolarů se zdál producentům přehnaný.

Vincent Mancini-Corleone (Andy Garcia)

Nejzajímavější postavy Kmotra
i Zdroj: Hrej.cz

Vinnie spatřil světlo světa v roce 1948, kdy se narodil jako nelegitimní syn Sonnyho Corleoneho a Lucy Mancini, jedné z družiček na svatbě Connie (v první filmové části). Kvůli svému původu nebyl Vincent nikdy považován za skutečného člena rodiny. U svého strýce Michaela si udělal lepší jméno, když mu v roce 1979 pomáhal proti nepřátelským rodinám. Také byl tím, kdo zachránil Michaela před smrtí, o níž usiloval Joey Zasa. Vinnie soka svého strýce brzy nato sám zabil. V roce 1980 ho Micheal jmenoval svým nástupcem a hlavou rodiny. Jeho další osud je nejasný a pouze částečně se ho snaží načrtnout režisér Francis Ford Coppola v audio komentářích na speciální DVD edici trilogie. Mluví zde o úpadku rodiny a Vinnieho útěku.

 

Nejzajímavější postavy Kmotra
i Zdroj: Hrej.cz
The Godfather – HREJ! SPECIÁL

Unikátní speciál k herní adaptaci Kmotra! Sledujte videorecenzi, čtěte klasickou recenzi a tématické články, ve kterých se dozvíte úplně všechno! Třeba i to, jak si upéct pravou italskou pizzu...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama