multimedialni-prehravac-iops-z5-kral-ve-sve-tride
Článek Multimediální přehrávač IOPS Z5 – král ve své třídě?

Multimediální přehrávač IOPS Z5 – král ve své třídě?

Lubor Jarkovský

Lubor Jarkovský

29. 1. 2006 23:41
Reklama

IOPS Z5 patří mezi nejmenší přehrávače na světě, což ovšem neznamená, že by se tento drobný celokovový přístroj řadil do sorty na funkce skoupých playerů. Naopak, jeho korejský tvůrce mu dal do vínku řadu dovedností. Kromě hudby můžete na Z5 přehrávat i video, poslouchat rádio v pásmu FM, zobrazovat fotografie, nahrávat hudbu (obecně zvuk) z tuneru i z externího zdroje pomocí linkového kabelu a pořizovat audio záznam hlasu. Ve své podstatě má ve funkční výbavě tento IOPS vše, co může dnešní „MP3 přehrávač“ nabídnout. Velké množství přístrojů však v praxi v některých oblastech selže. Pojďme tedy opustit obecný text a vrhněme se do testování tohoto korejského skvostu.

V jednoduchosti je krása

Multimediální přehrávač IOPS Z5 – král ve své třídě?
i Zdroj: Hrej.cz

Po obdržení produktu nás hned při prvním pohledu zaujala krabice nezvyklého tvaru, ale ta není na balení tím nejzajímavějším. V krabici se totiž nachází nádoba připomínající plechovky barvy a teprve v ní je umístěn přehrávač a další příslušenství. Velice originální obal je velmi chytrým a jednoduchým marketingovým krokem, jak upoutat pozornost nakupujícího. IOPS tuto strategii zvolil nejspíš z toho důvodu, že samotný přehrávač rozhodně příliš pozornosti nepoutá. Je klasického podlouhlého tvaru s elegantně zaoblenými hranami. Dodáván je v bílé barvě v případě 512 MB verze a v černé u 1 GB verze. Tím samozřejmě nechceme říci, že by byl Z5 ošklivý nebo designově nepovedený. Na rozdíl od nedávno recenzovaného M-CODY či přístrojů jiných značek je jen extrémně obyčejný. Nám se tato střídmost líbí, protože se stejně jako návrháři IOPSu řídíme známým heslem: „V jednoduchosti je krása“. Za drobné šlápnutí vedle považujeme u 1GB černého modelu bílý kruh ovládání, který působí doslova jako pěst na oko. Méně kontrastní barva by byla určitě vhodnější.

Konstrukce a tak dále…

Multimediální přehrávač IOPS Z5 – král ve své třídě?
i Zdroj: Hrej.cz

Kromě barvy ovládání nám dosti vadil i materiál, ze kterého je vyrobeno – je jím plast. K celokovovému plášti Z5 se rozhodně nehodí. Jinak je ale po konstrukční stránce přístroj opravdu zdařilý a nějakým pádem nebo nechtěným nárazem o dveře (když ho máte na krku) mu určitě neublížíte. Další slabinou tohoto IOPSu je OLED displej, který je kvůli miniaturním rozměrům samotného přístroje opravdu drobný, přičemž ani po kvalitativní stránce nijak neválí. Dokáže sice zobrazit 65k barev, jenže co je to platné, když má slabý jas, hrubý rastr a ani barevné podání není nijak úchvatné. Sledování videa je na něm za běžného denního světla takřka nemožné. Zobrazit dokáže čtyři řádky textu. Dále už není příliš co popisovat. Stojí snad jen za zmínku, že port pro USB kabel je na dolní straně přehrávače a výstup na sluchátka kombinovaný s line-in vstupem stejně jako tlačítko Hold na straně horní.

Co umí?

Po připojení do systému se Z5 přihlásí jako externí disk, tudíž můžete veškerá data včetně hudebních souborů kopírovat do paměti přímo ve Windows. V dnešní době už je standardem USB 2.0, ale to samo o sobě ještě nezaručuje rychlý přenos dat. Záleží také na paměti, což někteří spotřebitelé při nákupu netuší a posléze se doma diví, že se jim soukají písničky na interní flashku podivně pomalu. IOPS však svůj přehrávač vybavil pamětí rychlou a tak se hudební soubory kopírují něco kolem 4 MB/s. V případě videa, které při kopírování figuruje jako jeden velký soubor se rychlost vyšplhala až na 8-10 MB/s. K tomu nelze dodat nic jiného, než že IOPS jasně zabodoval.

Multimediální přehrávač IOPS Z5 – král ve své třídě?
i Zdroj: Hrej.cz

V oblasti hudebních formátů můžete počítat s podporou MP3, WMA a OGG. Video je nutné před nahráním překonvertovat v dodávaném programu Transcoder, který používá více výrobců. Například k M-CODY MX 400 byl na CD přiložen také. V programu není nutné nic nastavovat, vše je upraveno už pro IOPS Z5 a tak můžete ihned začít transkódovat. Proces trval u 160 MB velkého video souboru zhruba 8 minut. Když vás přestane bavit nakopírovaná hudba či videa, můžete se uchýlit k rádiu. Integrovaný FM tuner pracuje v dobrém signálu bezproblémově. V horších podmínkách se samozřejmě s velkým rádiem s pořádnou anténou nemůže rovnat. Jednotlivé stanice lze vyhledávat pomocí automatického režimu i manuálně a do paměti jich lze uložit rovných 20.

Obrázky zvládá zobrazovat pouze v JPEGu, ale není problém na něm spustit fotografie ve vysokém rozlišení. Pouze mu naloadování takového souboru trvá nezdravě dlouho.

Hlas i hudba rovnou do WMA

Nahrávat můžete pomocí linkového kabelu, který je k přehrávači dodáván, z jakéhokoliv zdroje s 3,5 mm výstupem. IOPS zvolil pro ukládání zvuku formát WMA, u něhož lze nastavit datový tok i 128 kbps, což je v případě WMA kvalita více než dostatečná. Při nahrávání přes line-in je zvuk naprosto čistý, avšak u hlasového záznamu silněji šumí. V případě nahrávání z rádia záleží nejvíce na kvalitě příjmu.

Menu, výdrž a spol.

Multimediální přehrávač IOPS Z5 – král ve své třídě?
i Zdroj: Hrej.cz

Blížíme se k závěru a tak zbývá ještě zmínit některé další oblasti, v nichž IOPS Z5 vyniká, nebo naopak. Jasným kladem je u něho určitě přehledné a kompletně do češtiny přeložené menu s množstvím podrobných nastavení. Nechybí například funkce hodin či budíku. S baterií jsme naopak nijak spokojeni nebyli, protože vydrží na jedno nabití napájet player pouhých 12 hodin (hodnota se týká přehrávání zvukových souborů, u videa je to ještě méně a naopak v případě rádia mnohem více). Nabíjet musíte pouze přes USB, i když lze dokoupit i síťový adaptér.

V příslušenství překvapí především sluchátka kombinovaná se šňůrkou na krk a obalem. Jedná se o velice efektní a chytré řešení. Jeho jediným záporem je, že dodávané pecky nemůžete použít, pokud chcete například nést přístroj v kapse. Jste tedy nuceni připojit vlastní sluchátka. Škoda, že se IOPS nepřevedl a nedodal je ještě jako bonus. Těch pár šestáků na nákladech navíc by ho rozhodně nepoložilo. Výsledný dojem IOPS Z5 je bezpochyby velmi povedeným přehrávačem miniaturních rozměrů. Má několik vad na kráse, jakými jsou plastové ovládání či nekvalitní displej. V zásadě se nám ovšem velice líbil a můžeme ho vřele doporučit. Pokud samozřejmě nekladete velký důraz na přehrávání videa, protože to se na něm opravdu dá sledovat jen stěží.

Plusy

Perfektní konstrukce a množství funkcí dělají z IOPSe Z5 jeden nejpovedenějších miniaturních přehrávačů na trhu.

Minusy

Horší displej, malá výdrž baterie a plastový kruh ovládání jsou jedinými výraznými zápory.

Verdikt

Ve výsledku stále nadprůměr v současné nabídce. Určitě ho lze zařadit mezi špičku a proto uspokojí i ty náročnější uživatele.

Cena vč.DPH: 4.790 (512 MB) 5.890 (1 GB) Kč
Zapůjčila firma: HBC Europe s.r.o.
www.iops.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama