Místo blasterů a lightsaberů volant, pinball a kalkulačka - připomeňte si ke dni Star Wars hry méně obvyklých žánrů
i Zdroj: Hrej.cz / Vlastní koláž
Témata Článek Místo blasterů a lightsaberů volant, pinball a kalkulačka - připomeňte si ke dni Star Wars hry méně obvyklých žánrů

Místo blasterů a lightsaberů volant, pinball a kalkulačka - připomeňte si ke dni Star Wars hry méně obvyklých žánrů | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

4. 5. 2022 12:22

Seznam kapitol

1. KLIKÁME A ZÁVODÍME 2. UČÍME SE A ŽIJEME

Herní Star Wars nejsou jenom střílečky, akční adventury, RPG a dogfighty. Do jakých různých koutů herních žánrů už jedna z nejhodnotnějších pokulturních značek za svou dlouhou historii zabrousila?

Reklama

PINBALL!

Ač se to nezdá, asi nejúspěšnější divizí herního světa Star Wars je právě pinball. Minimálně z hlediska množství. Kromě řady skutečných pinballových stolů jde především o celkem hutnou sérii virtuálních ploch prodávaných i jako stahovatelný obsah pro Zen Pinball 2. Důvod to má ale pragmatický, vytvořit světélkující stůl inspirovaný tím či oním filmem není příliš obtížné. Na druhou stranu virtuální pinball obsahuje i značně obskurní minihry, například na ploše inspirované Impérium vrací úder můžete strefením šesti míčků do konkrétního místa spustit výcvik vykrývání střel světelným mečem.

Star Wars Pinball (verze pro Switch)
i Zdroj: Nintendo
Star Wars Pinball (verze pro Switch)

Dle Wikipedie už vzniklo celkem 20 stolů a devatenáct z nich vyšlo i jako dedikovaná kompilace pro Nintendo Switch.

UČÍME SE S ANAKINEM

Zmiňoval jsem tým Lucas Learning. Ten ve struktuře LucasArts vznikl jako divize zaměřená na naučný software a značku Star Wars v tomto ohledu vytěžil opravdu bohatě. Výsledkem jsou třeba Droid Works, které měly skrz projektování droidů hráče učit o principech energie, mechanického pohybu, lomu světla nebo magnetismu. Podobný cíl měl Anakin’s Speedway s konstrukcí tratí pro podracing a s tím související ilustrací hybnosti a rychlosti, a Pit Droids se základy geometrie. Star Wars Math zase děti učil základním matematickým operacím. The Gungan Frontier na to šel více biologicky a hráč v něm měl systematicky přivádět život na jeden z měsíců Naboo, aby zde vznikl fungující ekosystém.

Star Wars Math: Jabba's Game Galaxy
i Zdroj: Macintosh Repository
Star Wars Math: Jabba's Game Galaxy

V souvislosti s Lucas Learning lze zmínit dost smutný osud. Po rychlém sledu naučných titulů totiž studio dostalo na starost zmíněné závody Super Bombad Racing, v návaznost na brutální neúspěch ale bylo nuceno zavřít krám. Studiu zaměřenému na edukativní hry tak zlomila vaz naprosto nenaučná, cartoonová hra.

Další edukativní hry pak vznikaly na platformách Leapster (Jedi Math) a LeapFrog Didj (Jedi Trials) firmy LeapFrog.

BIZARNÍ CROSSOVERY

Na závěr ještě zabrušme do světa crossoverů s jinými značkami. Asi nemá cenu zmiňovat LEGO, o kterém jsme v posledních měsících mluvili velmi často. Zajímavá byla kombinace s naštvanými ptáky v Angry Birds Star Wars. Ve dvoudílné sérii oblékli klasičtí hrdinové Angry Birds oblečení Jedi, do křídel popadli lightsabery a vydali se ničit prasečí stavby Impéria. Postavičky dostaly i zbrusu nové schopnosti a obecně nešlo jen o přeskinování původní hry. I kritici hodnotili velmi pozitivně a dle dobové ankety finských autorů Rovio šlo o vůbec nejoblíbenější variantu Angry Birds.

Velmi specifickým crossoverem je pak dodatek Journey to Batuu pro The Sims 4. Ten vycházel celkem logicky z exkluzivních práv vydavatelství EA, které jména Star Wars notoricky špatně využívalo. Dodatek přinesl nové sousedství na planetě Batuu, nové platidlo, úkoly, herní možnosti a pochopitelně spoustu oblečení a doplňků. 

Fanoušky ale oznámení v srpnu roku 2020 rozzuřilo. Dle tehdejších reakcí tkvěl problém především v tom, že se autoři rozhodli pro takto specifické rozšíření na úkor toho, aby do hry přinesli třeba hotely, palandy, normálně funkční batolata nebo školy a farmy. Dle ankety webu Digital Spy z ledna téhož roku byly Star Wars nejméně žádanou novinkou z 22 prvků, které byly v nabídce. 

I přesto ale celkové hodnocení kritiky nebylo nijak katastrofické a DLC přineslo spoustu atraktivního obsahu. Výkonná producentka hry Lyndsay Pearson se za něj i tak fanouškům omluvila.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama