Made Man Článek Made Man

Made Man

michal.jonas

michal.jonas

16. 7. 2006 22:52 1
Reklama

Made Man se sice tváří jako pouhý další výrostek z nabité školní třídy gangsterek, ovšem na věc se dívá tak trošku z jiného úhlu a hlavně z několika časových i zeměpisných perspektiv, což mu přidává na zajímavosti. Hlavní hrdina zdejšího příběhu Joey Verola si totiž prožije rovnou tři životní období ( šedesátá až osmdesátá léta), každé s jinými cíly a v jiné zemi. Scénář má na svědomí spisovatel David Fisher, kterému sekunduje opravdový (bývalý) mafián Bill Bonanno, toho času člen zločineckého gangu se stejným příjmením.

„It‘s good to be made“

Pojetím je Made Man „third person“ akční adventura, stejně jako jeho soukmenovic rodina (GTA, Mafia, The Getaway, The Godfather, atd.), jenž následuje Joea za jeho výstupem po mafiánském žebříčku až na samý vrchol. Potud opravdu nic nového pod sicilským sluncem. Děj začíná ve válečném Vietnamu, aby pak pokračoval a vrcholil v Brooklynu, tedy jedné ze čtvrtí New Yorku. Náplně misí by pak měly vcelku věrně kopírovat právě nekalé Bonannovy skutky ze skutečného života, doplněné dalšími nápady pana Fishera. Joey je syn italských imigrantů a když jeho bratra zabijí ve vietnamské buši, nechá se naverbovat do armády a převelet přímo do ohniska bojů poblíž Ho-Či-Minovy stezky. Tam zachrání život svému příteli Johny Biondovi, jemuž vietnamské peklo nahrazuje výkon trestu, načež oba stihne vítaný i když zbabělý návrat do států. Zde vděčný Johny nabídne Joeymu skvělou práci pro místního dona, což Joey samozřejmě přivítá s nadšením, protože znáte sami jak to chodí na pracáku. Zdejší New York „obhospodařuje“ šestice mafiánských klanů, přičemž chlebodárcům Johna a Joeyho velí drsný Phill Lombardi, který mimochodem odpráskl Johnyho otce kvůli pletkám s jeho ženou...

Gangstera jak má být

Ovšem nejsilnějším protivníkem bude Verolovi krásná a nebezpečná Jade Li, protože chce pomstít smrt svého otce, toho času absolutního vládce místního Chinatownu. Toho zase odpravil Johny Bionda, za což dostal později flastr vyměněný za nasazení ve Vietnamu. Jak vidno příběh je pěkně zamotaný a to je prosím pěkně jen úvod. Vlastní hra pak osudy jednotlivých hrdinů ještě více splétá v jeden pěkně dlouhý cop. Tvůrci se pyšní hned několika vychytávkami, které zdejší působení příjemně zpestřují. Pohybové dovednosti hlavního hrdiny upomínají na The Getaway, takže zcela v duchu této starší gangsterky umí Joey střílet rovnou dvojicí jednoručních zbraní najednou, nebo třeba automaticky skákat mezi překážkami při současném krytí. Obraz v obraze zase poukáže na důležité skutečnosti v každé lokaci, stejně jako dispozice pro boj na blízko včetně tichého odpravení zase vylepší boj muže proti muži.

S Katanou vstříc destrukci

Made Man má využívat i tzv. „Rag Doll“ fyziku, takže se těla budou po zásazích a postřelení kácet k zemi podobně jako skutečné mrtvoly. Na hráče pak čeká 17 úrovní, když úvodník v džungli zabírá z tohoto počtu asi 30% a městské prostředí celou zbývající část. Zbraně odpovídají svým skutečným protějškům, takže všechny Berrety, Colty, Magnumy, „uziny“, „emšestnáctky“ a Kalašnikovy jistě nemusím představovat. Zejména ve Vietnamu pak okusíte i stacionární kulomety M-60 a nebudou chybět ani granáty na vícero způsobů. Třešničku na dortu tvoří souboje s Katanami a také plně zničitelné prostředí od skel a oken, přes lehčí budovy, až po obří vodojemy, které po rozstřelení utopí mnoho nepřátel najednou. Stejně tak bude možné zdemolovat dopravní prostředky, nebo ustřelit kus zdi, za níž se schovává dotírající nepřítel. Ovšem taková volnost v bití a mlácení obyvatelstva jako je např. v sérii GTA zde nebude Za každého poškozeného civilistu se vám postupně sníží důležité schopnosti jako jest rychlost pohybu, přesnost střelby a nebo nabíjecí doba. O možnosti řízení zatím nebylo nic řečeno, ovšem předpokládám, že jízda s automobily bude jistě na pořadu dne, bez toho by žádná pořádná gangsterka snad ani nemohla existovat. Made Man se nyní připravuje pro vydání krátce po těchto prázdninách.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama