m-cody-mx-400-osobite-mp3
Článek M-CODY MX 400 - osobité MP3

M-CODY MX 400 - osobité MP3

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

8. 1. 2006 23:59 2
Reklama

K testu dorazila 512 MB verze k pevné papírové krabici, jejíž obsah nebyl zrovna chudý. Kromě samotného přehrávače jsou dodáváná také sluchátka, line-in kabel, redukce usb-jack, propojovací usb kabel, šnůrka na krk, uživatelské příručka a instalační CD se softwarem.

Design není pro každého

Po designové stránce vám MX 400 bude připomínat mobilní telefon. V horní části se nachází TFT LCD displej, hned pod ním jsou pak ovládací prvky, které jsou snad až příliš malé a tenké, takže by s nimi mohl mít někdo problémy. Na horní straně se nacházejí výstupy na sluchátka, line-in a také infra vysílač. V dolní časti naleznete věstavěný slot pro přídavné SD karty. K tomuto se však nese jedna nespokojenost – karta se do slotu nevejde celá a proto nepříjemně vyčnívá. Zadní strana přehrávače skrývá vysouvací konektor USB 2.0 a mikrofon. Jak již však hlásá nadpis, design je celkem osobitý. Nejde ani tak o dílenské zpracování a celkový tvar, ovšem volba stříbrné a oranžové barvy není zrovna nejlepším řešením. Už jen kvůli tomu, že 1 GB verze je provedena v úhledné černostříbrné. Nezbývá než doufat, že se začnou dovážet i další barevné kombinace.

Není nad kvalitní displej

Přehrávač oplývá vysoce kvalitním desetiřádkovým TFT LCD displejem, zobrazující až 260 tisíc barev. Jeho rozlišení je 128x160 bodů, přičemž každá funkce, kterou výrobek disponuje se stává hračkou. Listovaní v menu je velice příjemné, adresáře jsou provedeny pomocí stromové struktury. Jednou z funkcí, kterou přehrávač drtí svou konkurenci, je možnost sledování videa ve formátu MPEG4. Na přiloženém CD se nachází program, který bezproblémově a během chvilky převede dané video do požadovaného formátu. Nebyly problémy ani při konvertování filmových ukázek, které jsou z 90 procent uloženy v QuickTime formátu.

Transkódování netrvá dlouho (záleží na tom, jak výkonný máte procesor), přibližně se však jedná o 20 minut pro 700 MB velký soubor. Program má velice jednoduché uživatelské rozhraní, ve kterém nastavíte pouze vstupní soubor a výstupní složku, kam se bude vše ukládat. Jedinou nutností je přetočení videa o 90 stupňů. Bez této úpravy je obraz značně natáhlý a neodpovídá skutečnosti. Kromě přehrávání videa umožňuje MX čtyřstovka i prohlížení fotografií ve formátu JPEG. Během testování nás přehrávač ujistil, že mu nedělá problém zobrazit fotografie ve velkém rozlišení. Textové soubory ve formátu TXT jsou také plně podporovány.

Líbezné ovládání

Namísto standardního a stále více používaného ovládacího joysticku je zde desítka tlačítek, které vám rychle padnou jako ulité. Po stisknutí tlačítka play se přehrávač zapne a hned ukáže kolik je volného prostoru, jaká je celková kapacita a kterou aktuální verzi firmwaru máte. Při podržení tlačítka menu se dostanete do výpisu adresářů, naopak krátké stisknutí vás dostane do hlavní nabídky menu, ve kterém pomocí patřičných tlačítek listujete záložkami Record, FM Radio, Movie, Music, Settings a Fun. Celkově je ovládání provedeno velice důkladně.

Funkce, které potěší

Kromě přehrávání videí a prohlížení fotografíí nabízí korejský výrobce ještě více! Díky rozsáhlému file listu, obsahující mnoho značek a typů televizorů (naleznete na oficiálních českých stránkách – www.mcody.cz), není problém přeměnit vašeho hudebního mazlíka na univerzální televizní ovladač. A opravdu to funguje! Je až k nevíře, co všechno tento drobný prcek ve svých útrobách obsahuje. Pokud budeme mluvit o podporovaných audioformátech, pak vězte, že zvládá přehrát MP3, WAV, WMA, ale i ASF a OGG. Vyjímkou není ani podpora ID3 tagů.

Mezi další klasické funkce patří FM rádio, disponující pamětí až na 20 uložených stanic. Jelikož jsou u nás poslouchatelná asi tak dvě rádia, jeví se mi počet jako plně dostačující. Není problém nahrávat z rádia, doba záznamu je omezena pouze volným místem v paměti. Výslednou kvalitu záznamu lze nastavit až do 128 Kbps, přičemž to samé platí i o nahrávání z externího zdroje či diktafonu. Přehrávač pořízené nahrávky kóduje i hned do formátu WMA.

V sekci Settings nalezneme například nastavení hodin, můžeme si načasovat kdy se začne nahrávat určitá rádiová stanice, po jaké době se přehrávač vypne, či nařízení budíku. LDB neboli podpora textů písní je také obsažena a zvolení rychlosti nabíjení (buď standardní 4 hodinové, nebo rychlé 2 hodinové) také nechybí. U displeje se pak dá nastavit jeho světlost, rychlost scrollování, doba podsvícení a výběr je pětice skinů.

Pro pořádný požitek z poslechu výrobce nezapomněl ani na ekvalizér, u kterého lze ručně nastavit ekvalizační křivku či zvolit několik přednastavených žánrů, mezi které patří normal, rock, jazz, classic a pop. Absence SRS, která vytváří dojem prostorové zvuku, trubass a wow se nekoná. Během přehrávání si můžete navolit, zda budete chtít opakovat píseň, všechny songy, vybraný adresář, nebo náhodné přehrávání písní či intro.

Výdrž přehrávače a komunikace s PC

Uvnitř přehrávače se nachází zabudovaný Li-Polymerový akumulátor, který udrží při životě čtyřstovku okolo 20 hodin. Pokud však budete sledovat pouze videa, počítejte s tím, že čas spadne na 10 hodin. Nabíjení probíhá pomocí usb kabelu zapojeného do počítače, to samé platí i při komunikaci s PC. Po připojení se nahlásí jako externí disk a díky rychlé verzi USB 2.0 se nemusíte obávat žádných dlouhých přenosů. I velké objemy dat se překopírují do přehrávače velice rychle. Při měření jsme zjistili přenosovou rychlost až okolo 10 MB/s.

Poprava se nekoná!

M-CODY MX 400 přišel z nenadání a všechny velice potěšil. Už nyní se těšíme na další výrobek od tého firmy a doufáme, že bude stejně tak kvalitní jako MX 400. Jedná o kvalitně zpracovaný diamant, který však trpí pár škrábanci. Ovšem, při shlédnutí ceny můžete tyto drobnosti právem přehlédnout. Za 512 MB verzi dáte 4790 Kč, 1 GB pak stojí 5890 Kč.

Plusy

Zajímavý design, kvalitní displej, možnost přehrávání videí, slot pro SD karty, cena.

Minusy

Miniaturní tlačítka, design nemusí sednout každému, SD karta se do slotu nevejde celá.

Verdikt

Skvost mezi MP3 přehrávači na českém trhu. Za mainstreamovou cenu dostanete kvalitní výrobek, který může svými funkcemi konkurovat i drahému high-endu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama