Témata Článek LEGO NES pod drobnohledem - jak funguje kostičková verze legendární konzole?

LEGO NES pod drobnohledem - jak funguje kostičková verze legendární konzole?

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

19. 4. 2021 19:30

Od oznámení spojenectví mezi Nintendem a dánským výrobcem stavebnic Lego uběhl více než rok. Za tu dobu stihli partneři vyprodukovat docela zajímavou nabídku produktů, které spojují hravost obou světů. Po převážně dětském a interaktivním Mariovi ale přišla i stylová záležitost určená spíše sběratelům a dospělejším stavitelům. LEGO verze legendární konzole NES s dobovým televizorem. Stojí za koupi?

Reklama

Lego v kooperaci s Nintendem přineslo základní stavební set Super Mario s interaktivním instalatérem, který umí hláškovat nebo projevovat emoce. Ten přijde k užitku i v případě NES, tedy konkrétně stavebnicového setu s kompletním názvem LEGO Super Mario™ 71374 Nintendo Entertainment System™. Figurku Maria stačí položit na postavenou televizi a celý set doplní o zvukové efekty, samozřejmě to ale není nutností a figurka samotná není součástí balení. Set navíc, dle mého názoru, cílí na trochu jinou sortu zákazníků.

STAVITELSKÉ PRÉ

V balení totiž najdete více než 2600 součástek, což NES řadí po bok těch složitějších a komplexnějších stavebnicových setů. Ne nadarmo dokonce výrobce hračku doporučuje spíše dospělým stavitelům. Já jsem byl na druhou stranu spokojený. Jako malý jsem si s Legem hrál hodně, opravdu hodně. Vždycky jsem pošilhával po nádherných, extrémně komplikovaných setech Technic, přesněji řečeno po obřích jeřábech s funkčními rameny a navijáky. Extrémní komplexnost s sebou ale nesla dost extrémní cenu, která vlastnictví vylučovala. 

NES se komplikovaností a promyšleností může směle řadit k nim. Set tvoří televize, stojánek, konzole, ovladač a cartridge. Konzole samotná je poměrně jednoduchá, uvnitř se ale ukrývá mechanismus “mechaniky”, do které můžete cartridge strčit a “zacvaknout” ji do správné polohy. Případně proces obrátit a nosič vycvaknout ven. Ovladač lze ke konzoli připojit skrze roztomilé stavebnicové rozhraní. To nejzajímavější ale skrývá televizor.


HISTORICKÉ OKÉNKO

NES, plným názvem Nintendo Entertainment System je herní konzole, která vtrhla na západní trh v roce 1985. Designem se celkem výrazně lišila od svého původního modelu, který se prodával už dva roky v Japonsku pod názvem Famicom. Patří do třetí konzolové generace, tedy do éry osmibitů a na západním trhu vydržela až do roku 1995, kdy ji definitivně nahradil pokročilejší šestnáctibitový SNES. Stupně vítězů žebříčku nejprodávanějších her nepřekvapivě oponují první tři díly Super Mario Bros.


Ten je totiž interaktivní. Točením kličkou můžete odvíjet úroveň klasického osmibitového Maria, kterou můžete samozřejmě do určité míry postavit sami. Na druhou stranu návod nabízí jistou šablonu, které se můžete držet. Největší vychytávkou je pak figurka Maria, která díky malému pružnému kolečku skutečně přeskakuje překážky. Smysl pro detail dodávají například ovládací prvky televize, které skutečně rachtají a vržou tak, jak byste to od původního spotřebiče čekali. Tady se prostě kreativitou a působivými prvky nešetřilo.

OD NES TO!

To samozřejmě znamená, že je Lego NES celkem poctivou zábavou i z hlediska stavby. Tu jsem měl vždycky nejradši, tady na vás čekají dvě pořádné bichle s návody. Je nutné podotknout, že některé kroky vyžadují značně jemnou práci a jeden konkrétní (nasazování “stropu” televize, kterým aretujete celý otočný mechanismus), jsem opakoval několikrát, protože se mi stavba neopatrností sypala pod rukama. Pokud ale hledáte stavitelskou zábavu na více než pár desítek minut, NES vás rozhodně potěší. Výsledek je navíc celkem robustní. U televize stačí trocha opatrnosti, aby ji nikdo neshodil ze stavebnicového stolku, konzoli samotnou pak nerozebere možná ani váš zvědavý potomek, který se chce probojovat k chrastící cartridgi. 

Set jako takový je úžasný, pohledný a mimořádně chytře zpracovaný.

Pár snímků různých útrob a interaktivního mechanismu jako celku najdete v galerii, stejně tak kompletní oficiální obrázky setu. Ten, především díky televizi s rozměry zhruba 22x23x16 centimetrů, určitě patří na výstavku nadšených sběratelů. Tím se opět vracím k doporučení setu - věřím, že se zájemci mezi dětmi najdou, i díky samotné tematice (pochybuji, že většina dětí vůbec tuší, co to NES je) a stavební náročnosti je ale konzole vhodnější pro dospělé sběratele, kteří mají ideálně k retro konzolím vztah. Set jako takový je úžasný, pohledný a mimořádně chytře zpracovaný, úskalím zůstává jen cena. Licencovaná, prémiová stavebnice samozřejmě nepatří k nejlevnějším, na nákup si musíte připravit zhruba 5 tisíc korun. Za ně ale dostanete mimořádně krásně zpracovaný kus (kostičkové) herní historie.

Do budoucna rozhodně bude patřit mezi zajímavé kousky stavebnicových sběratelů.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama