konec-tlacenice
Článek Konec tlačenice

Konec tlačenice

Dalibor Franta

Dalibor Franta

21. 2. 2006 23:25 1
Reklama

„Do šesti týdnů bude konec s nedostatkem konzolí Xbox 360.“, to nedávno k potěše všech netrpělivých čekatelů na toto vzácné zboží prohlásil Peter Moore, šéf herní divize Microsoftu. Během své řeči na summitu o interaktivní zábavě v Las Vegas mimo jiné prohlásil, že problémy s dodávkou komponentů, které stály za mučivým nedostatkem nových konzolí, byly konečně vyřešeny a firma se nyní může soustředit na další expanzi svého prodeje. Přiznal také, že nepříjemné komplikace způsobila snaha Microsoftu zahájit prodej Xboxu 360 na evropském, americkém a japonském trhu téměř zároveň. I přesto je nadále přesvědčený, že to byla správná taktika, jelikož umožnila seznámení s novým produktem této americké firmy na globální úrovni. Nepochybně narážka na „etapovou“ politiku Sony, která nám Evropanům opět připraví krušné chvilky při čekání na PS3.

Moore také nezapomněl zmínit obrovský rozmach služby Xbox Live, pro kterou byl příchod nové konzole doslova vodopádem živé vody. Z pouhých deseti procent připojených majitelů první konzole Xbox, stoupl s příchodem jejího next-gen bratříčka počet uživatelů Xbox Live na neuvěřitelných padesát procent. Vzhledem k tomuto raketovému nárůstu se tak nemusí dřívější Moorovo sebevědomé prohlášení o miliardě uživatelů Xbox Live zdát až tak vzdálené…přinejmenším ne víc, než zánik planety Země. Každopádně online podpora Microsoftu je na vzestupu a děje se tak především díky geniálně jednoduché službě Xbox Live Arcade. Celých pětatřicet procent lidí využívajících této služby se rozhodlo pro koupi celé hry, jejíž volně stažitelné demo si jejím prostřednictvím zahrálo. To je v podobném oboru opravdu úctyhodná bilance. Naštěstí, nejen z Ameriky chodí dobré zprávy. Stejně jako Microsoft konečně v následujících týdnech napraví pomalé dodávky nových konzolí, tak i Sony a IBM mají pro netrpělivé fanoušky PS3 příznivé informace. Představitelé IBM se totiž nechali slyšet, že výroba chipu Cell pokračuje nad očekávání zdárně a jeho produkce nyní předstihla plánovaný časový harmonogram.

Zacpali tak ústa všem zlým jazykům, kteří právě v Cellu spatřovali Achillovu patu celého projektu Sony a tvrdili, že nikdo nebude schopný vyrábět ho v takovém množství, aby byla plně pokryta obrovská poptávka po next-gen Playstationu. Japonská firma si tak ze svého seznamu možných zpožděných dodávek může odškrtnout jednu potenciálně rizikovou položku. Teď už jen zbývá vyřešit bezproblémový přísun dalších citlivých komponentů, jako je Blu-Ray mechanika, nebo grafika, kterou bude zajišťovat nVidia. Jak ukázal příklad Xboxu 360, pro nějž mimochodem chip PowerPC dodává také IBM, výroba next-gen konzole je mimořádně náročná a proto dostatek chipů Cell ještě automaticky nemusí znamenat dostatek konzolí PS3. Uvidíme jak si Sony povede letos v Japonsku a zejména ve Spojených státech, které nepochybně prověří dostatečný přísun nových konzolí až na samou hranici. U nás ve staré dobré Evropě se nejspíš strachovat nemusíme. I kdyby se nějaké problémy vyskytly, do začátku příštího roku budou zcela jistě vyřešeny.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama