Gamescom 2024: dojmy z hraní Kingdom Come Deliverance 2
i Zdroj: Warhorse Studios / Deep Silver
KCD2 Článek Gamescom 2024: dojmy z hraní Kingdom Come Deliverance 2

Gamescom 2024: dojmy z hraní Kingdom Come Deliverance 2

Dominik Tománek

Dominik Tománek

Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Jedním z lákadel letošního Gamescomu bylo (nejen) pro české hráče pokračování husitského RPG Kingdom Come: Deliverance 2. Měli jsme možnost si ho přímo na místě vyzkoušet, a šlo o milý návrat do dobře známého světa.

Reklama

Od začátku tvůrci z Warhorse Studios lákají na krásné prostředí Českého ráje, Trosek, ale i Kutné Hory v období, kdy zažívala své nejdůležitější chvíle. Během Gamescomu zveřejnili 25minutové gameplay video, které se však liší od demo ukázky poskytnuté hráčům přítomným na akci, jež v podstatě nahradila veletrh E3.

Už při vstupu do haly bylo jasné, že se autoři do propagace pustili naplno. Středověké tržiště prostě nešlo přehlédnout. A podle toho v průběhu dne vypadala i fronta, která se u stanoviště tvořila. Já jsem naštěstí stihl ke strojům „doběhnout“ pár minut po otevření veletrhu, takže jsem se utrpení ve frontě úspěšně vyhnul (alespoň prozatím). Teď už ale k samotnému, přibližně 20minutovému demu.

Gamescom 2024: dojmy z hraní Kingdom Come Deliverance 2
i Zdroj: Dominik Tománek/Hrej.cz

Do Kutné Hory jsme se bohužel nepodívali, to však naštěstí nahradila malebná příroda Českého ráje. Hratelná ukázka vás vrhne do části příběhu, kdy Jindřicha a pana Ptáčka přepadne skupina lapků. Z posledních sil se dostanete do chatrče Boženy, která se o vás oba postará. Na oplátku jí pomůžete pohřbít mrtvolu, která se nachází na její zahrádce. Musím uznat, že tenhle moment mě docela rozesmál, protože dát jako hratelnou část takto morbidní úkol dokážou asi jen Češi.

Pokud jste předchozí díl hráli nedávno, hned po spuštění se budete cítit jako doma. Hra sice na první pohled působí velmi podobně jako „jednička“, ale i tak hned poznáte, že tým Warhorse Studios má více než dvojnásobek vývojářů. Animace obličejů prošla výraznou proměnou a postavy tak působí mnohem uvěřitelněji. Stejného zlepšení se dočkalo i prostředí, které je mnohem detailnější a „zabydlenější“. I uživatelské rozhraní se vám bude ovládat mnohem pohodlněji. Poté, co pohřbíte mrtvolu a vyrazíte nasbírat bylinky na léčivý lektvar, vás čeká střet s místními pobudy. Řešení je jednoduché: sekera.

Už od svého oznámení z Warhorse Studios zaznívalo, že výrazným zlepšením prošel i soubojový systém. V prvním díle totiž souboje mohly působit velmi složitě. Já osobně s nimi nikdy problém neměl a vlastně jsem si zdejší bitky oblíbil, ale od spousty hráčů se ozýval opačný názor. Ačkoli přístup zůstal stejný, „zaměřovač“ má jen tři strany útoku a souboje díky tomu působí mnohem plynuleji. Přišlo mi, že je o něco jasnější, kdy se připravit na blok, úskok nebo protiútok.

Po rychlém vyřešení „lapkovského problému“ vás čeká chvilka středověké alchymie s babkou Boženou. Jde v podstatě o stejný systém z prvního dílu, kdy si pomocí knihy s recepty připravíte potřebné ingredience a pak už jen následujete postup. Bohužel těsně před dokončením mi vypršel čas, takže přišel čas se s Jindřichem rozloučit.

Troufám si říct, že se hráči v únoru mají na co těšit.

Dvacet minut ze hry vám samozřejmě ani zdaleka nepředstaví, co vám vyšší desítky hodin dlouhá hra může nabídnout. Ale i tak si troufám říct, že se hráči v únoru mají na co těšit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama