kdy-umre-xbox
Článek Kdy umře Xbox?

Kdy umře Xbox?

Dalibor Franta

Dalibor Franta

31. 1. 2006 23:28 7
Reklama

Podle herního serveru Kotaku.com měla americká firma oznámit svým distributorům, že Xboxy staré generace které mají právě na svých skladech, jsou posledním zdrojem této konzole který bude nadále k dispozici. Výroba modelů 1.0 byla údajně zastavena, čímž měl dát Microsoft jasně najevo že se nehodlá inspirovat osudem PSone a nadále do svého prvního konzolového počinu investovat nebude. Zpráva okamžitě vyvolala vlnu rozličných dohadů. Na jednu stranu by se dal krok Microsoftu považovat za vcelku logický. Tato firma byla vždy proslulá svým bleskovým stahováním zastaralého zboží, navíc prodejní výsledky původního Xboxu již delší dobu klesaly, aby v prosinci 2005 zaznamenaly opravdové fiasko. Proti však mluvil zejména fakt, že mnoho prodejců se vůči tomuto tvrzení ohradilo s tím že Microsoft se zavázal dodávat svou konzoli Xbox minimálně do června letošního roku.

Vše mělo tedy s definitivní platností vyjasnit až oficiální vyjádření firmy. Kdo by však očekával že se celá situace jednou provždy vyjasní, byl by nepochybně zklamán. Microsoft nakonec ukončení výroby skutečně popřel, ovšem neučinil tak nikterak důrazně, a už vůbec nevyplnil informační vakuum něčím konkrétním. Dohady o budoucnosti Xboxu tak stále přetrvávají. Ve zprávě Microsoftu se říká toto: „Naše společnost plánuje pokračovat v prodeji konzole Xbox ještě v průběhu roku 2006. V našem herním portfoliu pro tuto konzoli je stále více než 800 nových titulů a my věříme, že značka Xbox, která byla pro zákazníky vždy zárukou kvality, se i v tomto roce setká s velkým zájmem kupujících. Bližší informace o výrobních plánech vám však poskytnout nemůžeme.“ Co si ovšem představit pod frází „v průběhu roku“?

Budeme-li se opírat o výše zmíněné tvrzení některých prodejců, bude výroba Xboxu ukončena opravdu někdy v polovině letošního roku a její konec bude velmi pravděpodobně definitivní. Jakoukoliv zlevněnou, která by v prodeji pokračovala už asi očekávat nemůžeme, na to je zájem o Xbox příliš malý a náklady na novou generaci 360 příliš vysoké. A co těch 800 chystaných titulů? Jedná se zřejmě o hry, které vznikají s pouhou podporou Microsoftu, protože, jak se proslýchá, ten již vlastní produkci pro Xbox první generace zastavil. Je evidentní, že se americká firma snaží minimalizovat jakékoliv náklady, které by ji s Xboxem mohli ještě spojovat a tudíž se dá předpokládat, že příliš růžovou budoucnost před sebou tato konzole nemá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama