je-libo-100-lcd-nebo-robota-s-hodinovym-strojkem
Článek Je libo 100“ LCD nebo robota s hodinovým strojkem?

Je libo 100“ LCD nebo robota s hodinovým strojkem?

Ondřej Grym

Ondřej Grym

17. 4. 2006 22:55
Reklama

Robůtci s hodinovým strojkem

Je libo 100“ LCD nebo robota s hodinovým strojkem?
i Zdroj: Hrej.cz

Miniaturní roboti s vyleptaným popiskem „Citizen Watch“ se jednou stanou fotbalovými šampióny, prohlásil v polovině týdne japonský výrobce hodinek Citizen. Tyto potvory s výškou pár centimetrů totiž pohání naprosto stejný strojek, kterým Citizen žene dopředu hodinové ručičky. Přístrojky „Eco-Be“ se budou díky tomuto mechanismu pohybovat dopředu a dozadu, prý se dokáží také otočit kolem vlastní osy a co více: budou schopny hrát fotbal.

Každý z těchto fotbalistů může být ovládán přes vestavěný infračervený modul. Ten si mechanoidi poslušně nesou uložen v kvádrovitém těle. Díky němu a šikovným lidským posunovačům si dělají zálusk na výhru v elitním závodě, který se zove „RoboCup“. Tedy v soutěži, která je pořádána každoročně a která alespoň loni v Japonsku přilákala neuvěřitelné množství lidí. Letos se bude Robocup konat v německých Brémách. Zavítat na něj můžeme od 14. do 20. června. Možná se dočkáme i spuštění nové herní kategorie „RoboCup Citizen Eco-Be League“. Záběr Robocopu se totiž stále rozšiřuje – klání už pokrývá celou škálů soutěží mezi lidmi a robotickými protějšky a samozřejmě také mezi stroji samotnými. Klasické kopané tak díky RoboCupu roste silná konkurence – po živých fotbalistech prý nebude za pár desítek let ani vidu, ani slechu…

Čtyřjádro mezi námi

Březnová konference Intel Developer Forum byla svědkem reálného, tedy ne papírového, jako tomu bylo doposud, představení dvojice highendových mikroprocesorů. Jednalo se o čtyřjádrové čipy se jmény Clovertown, který se rozkmitá ve výkonných serverech a Kentsfield, jenž vezme útokem osobní počítače nové generace. Tyto produkty, o jejichž skutečném výkonu ale stále nic nevíme, vyrábí Intel 65nm technologií.

Zatím tak nezbývá nic jiného než doufat, že nová multicore nabídnou kromě tradičně vysoké ceny (jak se na novinky v IT sluší) i neméně špičkový výkon. Těchto křemíkových mazlíků bychom se měli dočkat v prvním čtvrtletí příštího roku. Někdy v této době přijde s vlastním čtyřjádrem i Advanced Micro Devices. A jeho public relation oddělení nespí – novinářům již stačilo vnuknout myšlenku, že se ze strany Intelu nemusí jednat o „pravá“ quadcore. Není totiž zcela jasné, zda budou mít Cloverton a Kentsfield všechny výpočetní jednotky umístěny na jediném kusu křemíku (takhle si AMD představuje nefalšované čtyř- a vícejádro), či zda půjde o méně elegantní řešení – tedy o pár dvoujádrových mikroprocesorů, které budou pouze umístěny ve společném obalu, jenž zapadne do jediné patice.

Ovšem pouhým použitím čtyřjádra nemusíme rychlosti počítače příliš pomoci. Procesory s více jádry mohou přinést velký nárůst výkonu v případě serverů, které od nepaměti používají software optimalizovaný pro mnoho čipů. Avšak u osobních PC panuje situace naprosto odlišná. Vždyť dvoujádra s architekturou x86 jsou na trhu teprve od roku 2005 a přizpůsobeného softwaru, který by využil jejich výhod, je stále žalostně málo.

Buďte in, kupte si LCD s úhlopříčkou 2,5 metru

Je libo 100“ LCD nebo robota s hodinovým strojkem?
i Zdroj: Hrej.cz

S obrovským LCD panelem s úhlopříčkou přes 2,5 metru (přesně 254 centimetrů) se pochlubila počátkem března LG.Philips. Zástupci společnosti samozřejmě neopomněli dodat, že se jedná o největší obrazovku tvořenou tekutými krystaly na světě. Tvrzení podporuje fakt, že má tento stopalcový displej plochu bezmála 1,5 větší než současný standardně prodávaný plochý panel s úhlopříčkou 82“ (208,3 centimetru). Rozměrům korejského super-LCD se dnes vyrovnají pouze plasmové obrazovky.

Masivní LCD displej byl vyroben v jihokorejské továrně ve městě Paju. LG.Philips zde spustil svou zatím nejmodernější fabriku P7, která už umí zacházet se substráty s velikostí 1950 x 2250 milimetrů. A právě z nich je možné vyřezat plochý panel s úhlopříčkou větší než 2,5 metru. Ovšem LCD neudivuje pouze svou velikostí. Podle LG.Philips má i skvělé parametry. Za všechny jmenujme dobu odezvy rovnou 5 milisekundám (kdejaký 19“ LCD by tuto hodnotu mohl závidět), kontrast s úrovní 3000:1 a pozorovací úhel 180 stupňů. Lepší představu o tom, jak je obrazovka veliká, si uděláte prohlédnutím přiložené fotografie – produkt na ni svírají z obou stran dvě poměrně sličné Korejky. Nedělejme si však iluze o tom, že by produkt udržely, pokud by se jim náhodou i s podstavcem odporoučel na zem.

Cena tohoto 100-palcového zázraku zatím nebyla stanovena. A co je horší – dokonce se ani přesně neví, kdy si jej budeme moci koupit. Takový pech :-)

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama