jaky-procesor-vam-sedne-nejlepe
Článek Jaký procesor vám sedne nejlépe?

Jaký procesor vám sedne nejlépe?

Jan Horčík

Jan Horčík

15. 12. 2005 23:57
Reklama

Procesor je od prehistorických časů elektroniky považován za srdce každého počítače. Dnešní trh sprocesory je rozdělen mezi dva hlavní hráče, dlouho dominantní Intel a v poslední době silně dotahující a především inovační AMD. Pro AMD hraje především výborný poměr cena/výkon a snadná přetaktovatelnost u vybraných modelů, pro Intel pak hlavně zaručená značka, jistota stabilní platformy a vysoký výkon v některých typech aplikací.

Pozn.: Uvedené ceny jsou pouze orientační.

Nejvýkonnější herní mašina

Když si chcete užívat s opravdu ďábelsky rychlým herním počítačem, je bez debat potřeba vynaložit značné finanční prostředky. Procesor patří v tomto případě k těm nejdražším komponentům. Ale ani na základní desce, pamětech, grafické kartě a pevných discích se nevyplatí šetřit. Cílem je dosáhnout spojení těch nejvýkonnějších součástí v jeden bezchybně šlapající celek. Proto je třeba se poohlédnout nejen po nejlepším procesoru, ale také po velmi rychlých pamětech a pevných discích, které také podstatnou měrou ovlivňují výsledný výkon systému. S takovouto sestavou máte jistotu, že vám plynule poběží i pecky, které mají vyjít třeba teprve za rok nebo dva.

AMD: Athlon 64 FX 57
Patice: Socket 939
Cena: 33 000 Kč

Momentálně nejvýkonnější, ale zároveň také nejdražší jednojádrový procesor na trhu nabízí brutální výkon jak ve hrách, tak i v mnoha dalších oblastech (např. v pracovních stanicích). Je postaven na jádře San Diego, pracuje na frekvenci 2800 MHz a nabízí 1 MB L2 cache plus 128 kB L1 cache. Zatímco předchozí modely procesorů Athlon 64 FX byly vyráběny 0,13mikronovým výrobním procesem, nejnovější vlajková loď AMD už je vyráběna pokročilejší 0,09mikronovou technologií – zčehož plyne především nižší spotřeba kolem 75W ("nižší" alespoň oproti procesorům Intel). Procesor Athlon 64 FX 57 je určen jen pro opravdové fajnšmekry, protože podobného výkonu lze dosáhnout i za mnohem menší peníz.

Intel: Pentium 4 571 3,8 GHz
Patice: Socket T (LGA775)
Cena: 20 000 Kč

Podobně jako už zmíněný Athlon FX patří i toto Pentium mezi nejdražší modely ze stáje Intel. Pracuje na frekvenci 3,8 GHz, což je asi nejvíc ze všech současných procesorů na trhu. Má k dispozici 1024 kB cache L2, ale pouze 16 kB cache L1, je vyráběn taktéž 0,09mikronovou technologií. Samozřejmě je vybaven také technologií HyperThreading, za jistých okolností je tedy procesor schopen vykonávat dva procesy (přesněji vlákna - threads) najednou. To samozřejmě přináší nárůst výkonu (především vaplikacích, které mají přímou podporu víceprocesorových systémů), nicméně se nejedná o dva kompletní procesory v jednom balení. Výkonem sice nedosahuje na svého přímého konkurenta značky AMD, ale na druhou stranu stojí o třetinu méně.

Střední třída

Počítač střední třídy by měl být cenově přístupný tzv. "průměrnému hráči". Co je to vlastně "průměrný hráč", to by vám asi řekli statistikové, nicméně my za průměrného hráče považujeme někoho, kdo se nebojí investovat třeba i do o něco dražších komponentů, ovšem s přívětivým poměrem ceny a výkonu. Počítač střední třídy by se tak měl vejít přibližně do 30 000 Kč a podle toho také vybíráme procesor. Sestava střední třídy dává svému majiteli jistotu, že si na ní zahraje všechny aktuální pecky ve vysoké kvalitě zobrazení.

AMD: Athlon 64 3000+
Patice: Socket 939
Cena: 4 800 Kč

Athlon 64 3000+ je už pěkných pár měsíců jedním z nejoblíbenějších desktopových procesorů. Najde využití v široké škále sestav, zejména pro svůj příznivý poměr cena/výkon, a také snadnost přetaktování. V současné době jsou na trhu dva typy těchto procesorů, starší s jádrem Winchester a novější s jádrem Venice. Mezi zkušenějšími uživateli dlouho probíhá diskuse na téma "která revize je výkonnější", podle všech indicií je výkonnější kupodivu starší Winchester. Naopak Venice plně podporuje instrukce SSE3 (ty však využije pouze minimum aplikací) a lépe pracuje s paměťovými moduly. Pro běžného uživatele však výběr té či oné revize v podstatě nehraje roli.

Alternativa: Nedávno byl na trh uveden procesor Opteron 144 pro Socket 939, který nabízí vynikající poměr cena/výkon. Je to dáno především přítomností 1 MB cache L2, která pomůže zejména ve hrách, ale i v dalších oblastech. Další výhodou je i nízká spotřeba. Nevýhody však najdeme také, především to, že některé starší desky nemusí tento procesor podporovat. Navíc se AMD chystá tento procesor v nejbližší době podstatně zdražit - pokud to už neudělala.

Intel Pentium 4 530J 3,0 GHz
Patice: Socket T (LGA775)
Cena: 5 000 Kč

Zástupce klasických desktopových procesorů Intel Pentium 4 určený pro středně výkonné počítače. Podporuje mnoho nových technologií z dílny Intelu, jako například NX Bit, díky čemuž lépe chrání počítač s Windows XP před napadením virem. Také je vybaven technologií HyperThreading, která vněkterých případech umožňuje zvýšit výkon. Je vybaven 2 MB cache paměti druhé úrovně a 16 kB datové L1 cache, vyrábí se 0,09mikronovým procesem. Výkonnostně poněkud zaostává za svým přímým konkurentem, ale opět pouze v některých oblastech.

Znouze ctnost

Ne každý má desetitisíce, které by mohl jen tak utrácet za zelené destičky s malými broučky, případně za malé nohaté broučky samotné. Herní počítač přece jen není to hlavní, co k životu potřebujete. Pokud nemáte peněz nazbyt, a přece si chcete zahrát, třebaže spíše o pár let starší hry, můžete sklidem v srdci zvolit i méně výkonný a především méně nákladný procesor. Ten už totiž vdnešní době není to hlavní, co rozhoduje o tom, jak vám ta která hra poběží.

AMD: Sempron 64 3100+
Patice: Socket 754
Cena: 3 000 Kč

Značka Sempron patří do segmentu levných procesorů AMD. Má jít o přímou konkurenci dříve velmi populárním Celeronům. Procesor Sempron 64 3100+ nabízí slušný výkon za málo peněz - podporuje 64bitové instrukce (existuje i varianta Sempronů bez této podpory), je taktován na 1,8 GHz, disponuje 256 kB L2 cache, což se výborně hodí pro hry. Je to méně než u Athlonů 64, ale více než u nižších modelů Sempronů.

Intel: Celeron D341 2,93 GHz
Patice: Socket T
Cena: 3 000 Kč

Tento procesor patří mezi nové modely levnějších procesorů Celeron od firmy Intel, které vycházejí zjádra Prescott - a nesou označení Celeron D. Mají takt sběrnice 533 MHz a dále postrádají technologii HyperThreading. Jsou určeny pro novější patici Socket T (jinak také Socket 775). Procesor má 256 kB cache paměti druhé úrovně a je vyráběn 0,09mikronovou technologií. Výkon ve hrách není nijak oslnivý, ale dá se použít.

Domácí počítač

U domácího počítače se předpokládá využití především pro psaní textů a brouzdání po internetu, možná hraní jednoduchých starších her. Tomu je uzpůsobena i jeho konfigurace, především co se týká procesoru. Prakticky všechny dnešní procesory už jsou natolik výkonné, aby v klidu zvládaly většinu běžných "domácích" programů. Proto při pořizování procesoru do domácího počítače není třeba sahat příliš hluboko do kapsy a výsledná konfigurace se může v klidu vejít mezi 12 000 až 15000 korun (včetně monitoru).

AMD: Sempron 64 2500+
Patice: Socket 754
Cena: 1 600 Kč

Nejlevnější procesor od AMD je přímou konkurencí stejné třídy procesorů Intel, tedy Celeronů D. Je určen pro starší (a levnější) patici Socket 754 a pracovní frekvence je nastavena na 1,4 GHz. Ani ostatní parametry nedosahují v porovnání s Athlony závratných výšin, nicméně pro použití v domácím počítači plně vyhovují.

Intel: Celeron D325J 2,53 GHz
Patice: Socket 478
Cena: 2 100 Kč

Nové "D" modely procesorů Celeron jsou postaveny na hojně využívaném jádře Prescott. Postrádají technologii HyperThreading, oproti levnějším Sempronům jsou taktovány výše, výkon je však spíše nižší - zejména v oblasti her. Naopak v běžných domácích aplikacích mívá navrch právě Celeron, takže se dobře hodí do domácích počítačů.

Pracovní stanice

Počítače neslouží zdaleka jen ke hraní, ba naopak. Většina lidí na nich vykonává nějakou produktivní činnost, ať už jde o psaní, zadávání dat, nebo třeba úpravy fotografií, míchání zvuků, videa, modelování či tvorbu počítačových her. Právě na oblast multimediální tvorby je zaměřena tato část našeho rádce. Každý, kdo pro svou práci potřebuje maximálně výkonný a spolehlivý počítač, by se měl při výběru procesoru zaměřit na oblast dvoujádrových procesorů. Většina dnešních her bohužel dvoujádrové procesory plně využít nedokáže, nicméně to se může v budoucnu změnit.

AMD: Athlon 64 X2 4800+
Patice: Socket 939
Cena: 30 000 Kč

Bylo to právě AMD, které jako první uvedlo na trh dvoujádrové procesory pro pracovní stanice (nemluvíme o serverech). Ty se ukázaly být velmi užitečné v aplikacích, které více procesorů (resp. jader) podporují. Jedná se právě zejména o profesionální programy pro tvorbu grafiky či multimédií. Ale i při běžné práci s počítačem, kdy máte najednou spuštěný větší počet aplikací, najde dvoujádrový procesor své uplatnění, protože operační systém Windows XP (a jiné) dokáže rozdělit zátěž mezi obě jádra. Model Athlon 64 X2 4800+ patří k nejvýkonnějším dvoujádrovým procesorům od AMD, navíc nabízí skvělé možnosti přetaktování. Obě jeho jádra běží na frekvenci 2,4 GHz, každé má k dispozici 512 kB L2 cache a jsou vyráběna 0,09mikronovou technologií. Navíc jej lze snadno přetaktovat, a dosáhnout tak ještě vyššího výkonu každého jádra.

Intel: Pentium D 840 3,2 GHz
Patice: Socket 775
Cena: 15 500 Kč

S dvoujádrovými procesory přišel Intel až druhý, což jen potvrdilo technologický náskok AMD. Nicméně Intel kontruje jak vyšší pracovní frekvencí, tak i nižší cenou. Jsou určeny pro patici Socket T (neboli Socket 775) a vyžadují základní desku s nejnovější čipovou sadou i945 nebo i955 - ty patří mezi nejdražší, ale také nejvybavenější. Proti Athlon 64 X2 je Pentium D 840 větší pamětí cache druhé úrovně, a to hned dvěma MB, tedy jedním pro každé jádro. Procesor již nepodporuje HyperThreading, nicméně existuje verze Extreme Edition, která jeho podporu zachovává, a v jistých okamžicích se tak může chovat jako procesor se čtyřmi jádry. Pentium D 840 samozřejmě podporuje všechny nové technologie, jako NX Bit či EM64T, což jsou 64bitové instrukce Intelu.

Jak z něj vymáčknout co nejvíce

Magie chlazení

Dnešní procesory už běhají na tak vysokých frekvencích, že aktivní chlazení je u naprosté většiny znich nutností. Výrobci proto obvykle nabízejí dvě verze procesoru, jednu tzv. BOX, tedy v krabici, kdy je přiložen také certifikovaný větráček. Procesor bývá také možné koupit zcela samostatně s tím, že zákazník si pořídí větráček podle svého gusta. Mezi osvědčené značky patří Arctic Cooling, Zalman a Thermaltake. Jejich ceny i kvalita se liší, obecně platí, že čím nižší hlučnost, tím vyšší cena a naopak. Ceny začínají na několika málo stokorunách, ale mohou přesáhnout i 2 000 Kč (zejména v případě rozměrných pasivních chladičů). Mezi nové, ale stále se rozvíjející technologie chlazení patří "vodníci", tedy vodní chlazení. Pohybuje se ve vyšší cenové relaci, ale zato lze s jeho pomocí chladit více komponent a účinněji.

Přetaktování a jak na něj

Fenomén přetaktování (overclocking) procesorů se začal rozmáhat již před několika lety. Dnes je zcela běžnou součástí procesorového světa a mnoho uživatelů, především z řad hráčů, bláznů a dalších nadšenců, se do něj pouští. Základ přetaktování spočívá ve zvýšení pracovní frekvence procesoru. Toho lze dosáhnout několika způsoby, nejčastěji to bývá za pomoci zvýšení externí frekvence (FSB). Každý, kdo si chce pohrávat s přetaktováním, by však měl disponovat pokročilejšími znalostmi z oblasti hardwaru, měl by mít ve své sestavě kvalitní, nejlépe značkové paměti a samozřejmě také dostatečně výkonné chlazení procesoru. Mezi nejlépe přetaktovatelné procesory dnes patří Athlony 64, ale například také nový Opteron 144. Podrobné návody, kterak ten či onen procesor přetaktovat, najdete na internetu. V každém případě však pamatujte, že přetaktováním ztrácíte záruku a činíte tak vždy pouze na vlastní nebezpečí!

Značení procesorů

Zatímco dříve bylo běžné, že v názvu procesoru bylo hlavní číslíčko, které udávalo pracovní frekvenci, dnes už to tak docela neplatí. Jako první přišlo s "upraveným" značením AMD, které vporovnání sIntelem dosahovalo díky lepší architektuře stejného, či dokonce lepšího výkonu, ovšem na nižších frekvencích. Proto se procesory od AMD začaly označovat například AMD Athlon 64 2200+, i když skutečná pracovní frekvence je 1800 MHz. V poslední době přistoupil k tomuto trendu také Intel, protože po příchodu dvoujádrových procesorů už nemá značení pomocí frekvence velké opodstatnění. Svá nová Pentia tedy znační např. "Pentium 4 520", což znamená Pentium 4 taktované na 2,8 GHz.

Slovníček pojmů

64bitový procesor - Takový procesor, který podporuje 64bitovou instrukční sadu. Všechny procesory, které mají v názvu číslo 64, již tuto sadu podporují. Jedná se o naprostou většinu dnes běžně prodávaných procesorů od firem Intel i AMD.

Cache - Velmi rychlá vyrovnávací paměť procesoru, jakýsi mezistupeň mezi operační pamětí a samotným procesorem.

Dvoujádrový procesor - Procesor, který v jednom obalu "schovává" dvě jádra, díky čemuž se chová jako dvouprocesorový počítač.

HyperThreading - Jakýsi "virtuální dvoujádrový procesor" - jedno jádro se tváří, jako kdyby v něm byla dvě. Proto je možné zpracovávat dvě programová vlákna najednou a tím zvýšit výkon.

Instrukce SSE3, SSE2 atd. - Specializované sady instrukcí (instrukční sady), které si jednotliví výrobci (dříve nezávisle na sobě, dnes už naštěstí ve spolupráci) přidávají do procesorů.

Patice - Místo na základní desce, do kterého se procesor vsazuje. Každý výrobce má vlastní patice, které jednou za dva až tři roky obměňuje. Pak je nutné při koupi nového procesoru měnit také základní desku.

Výrobní technologie - Udává velikost tranzistorů, ze kterých se každý procesor skládá. Čím menší tranzistor, tím větší počet jich je možné umístit na danou plochu a tím zvýšit výkon. Menší tranzistory také znamenají nižší napětí, nižší spotřebu a vyšší pracovní frekvenci.

Kde nakoupit

Zkušení stavitelé počítačů nenakupují jinde než na internetu. Máte k dispozici obrovskou nabídku, snadno můžete porovnávat ceníky jednotlivých obchodů, které často nabízejí také velmi pokročilé funkce srovnávání jednotlivých komponentů. Navíc si lze snadno dohledat podrobnější informace, testy, a tak se lépe rozhodnout, zda je daný komponent tím pravým ořechovým pro váš vysněný stroj. A co představuje největší výhodu oproti kamenným obchodům, to je někdy i výrazně nižší cena. Zde uvádíme seznam několika nejznámějších internetových obchodů s počítačovými komponenty:

www.alfacomp.cz - Alfa Computers

www.czechcomputer.cz - Czech Computer

www.alzasoft.cz - Alzasoft

shop.computershop.cz - SoftCom

www.foxpc.cz - Fox Computers

www.tntrade.cz - TNTrade

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama