Jak uplynulý rok války na Ukrajině poznamenal studia, kterých se přímo dotkla?
i Zdroj: Vlastní koláž / Frogwares / Vostok Games / GSC Game World / 4A Games
Článek Jak uplynulý rok války na Ukrajině poznamenal studia, kterých se přímo dotkla?

Jak uplynulý rok války na Ukrajině poznamenal studia, kterých se přímo dotkla? | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

23. 2. 2023 15:40 2

Seznam kapitol

1. UKRAJINSKÁ STUDIA 2. STUDIA SPOJENÁ S RUSKEM A BĚLORUSKEM

Téměř přesně před rokem začala jedna z nejvýznamnějších geopolitických událostí moderní Evropy. Vpád ruských vojsk na Ukrajinu a pokračující konflikt mezi Ruskou federací a Západem poznamenal nejen obyvatele Ukrajiny. Dopad měl samozřejmě i na byznys a na konkrétní herní studia. Pojďme se po více než 12 měsících podívat, jak situace postupně ovlivnila studia původně sídlící na Ukrajině, ale i v Rusku a Bělorusku.

Reklama

Mundfish

Aktuálně asi nejdiskutovanější studio tohoto článku, autoři povedené akce Atomic Heart, sídlí na Kypru, hovoří se ale o jeho vazbách na Rusko. Některé zdroje tvrdily, že studio může obchodovat s daty uživatelů, což sami autoři tvrdě odmítali. Kontroverzní je také údajné spojení s investorem GEM Capital, který má skrz podnikatele Anatolije Palije mít blízko ke státnímu energetickému holdingu Gazprom. Kontroverzní je také rozhodnutí vydat Atomic Heart 21. února, tedy přesně rok od momentu, kdy ruský prezident Vladimir Putin oznámil odtržení Doněcké a Luhanské republiky od Ukrajiny. Tento moment bývá označován za jeden z možných konkrétních začátků současného konfliktu.

Ukrajinská vláda plánuje zakázat prodej Atomic Heart. Bude žádat velké platformy, aby hru přestaly prodávat globálně
i Zdroj: Mundfish / Focus Home Interactive

Ukrajinská vláda plánuje zakázat prodej Atomic Heart. Bude žádat velké platformy, aby hru přestaly prodávat globálně

Ukrajinské státní orgány oznámily, že plánují podniknout aktivní kroky proti vydání titulu Atomic Heart. Ten vyvinulo studio…

22. 2. 2023 14:12
13

Zástupci Mundfish opakovaně podobná nařčení odmítali a sami sebe označovali za velmi pestré studio stojící na spolupráci vývojářů z různých zemí, kteří s Ruskem nemají nic společného. Také se vyhýbali jakémukoliv politickému komentáři. Problematický byl i námět hry, která vyobrazuje alternativní historii, ve které Sovětský svaz mohutně profituje z vítězství v druhé světové válce a z překotného technického pokroku. To ale autoři označují za utopistickou nadsázku, která sovětské myšlenky hlavně kritizuje a zesměšňuje. Firma také nikdy oficiálně ruskou invazi neodsoudila, i když vydala poměrně vágní související prohlášení.

Ukrajinská vláda v současnosti plánuje zákaz prodeje Atomic Heart a dle svých slov bude žádat i velké zahraniční platformy, aby podobně zasáhly proti prodeji v celém světě.

Playrix

Autoři extrémně úspěšných mobilních spoj-3 her GardenscapesHomescapes původně vznikli ve městě Vologda, v roce 2013 ale přesunuli ústředí do irského Dublinu. Velká část vývoje nicméně zůstávala na Ukrajině i v Rusku a Bělorusku. V návaznosti na invazi nabídlo svým zaměstnancům, aby se přestěhovali na západ země nebo do Polska. Součástí podpory byla i neomezená placená dovolená a bonusový plat.

Studio ale zároveň dále provozovalo kanceláře v Rusku a Bělorusku. Magazín Forbes informoval o tom, že postupně mezi ukrajinskými a ruskými zaměstnanci vypukla obrovská nenávist, a to do takové míry, že musely být vypnuty nebo zakázány některé profesní komunikační kanály. Zakladatelé studia, bratři Igor a Dmitrij Buchmanovi, byli kritizováni za příliš pomalou reakci a nedostatečné vymezení vůči ruským činům.

To se změnilo v říjnu loňského roku, kdy kvůli pokračující invazi došlo k úplnému ukončení provozu poboček v Rusku a Bělorusku. Místní zaměstnanci dostali nabídku přesunu do jiných zemí.

Strikerz Inc.

Nezávislý tým vyvíjející konkurenční fotbalovou hru UFL původně sídlil v Bělorusku. Podobně jako Mundfish se ale chlubil tím, že jde o převážně multinárodní skupinu s kancelářemi po celé Evropě, včetně Ruska, Ukrajiny a Kypru. V návaznosti na invazi studio chování Ruska tvrdě odsoudilo a rozhodlo se kanceláře v Rusku a na Ukrajině uzavřít. Zaměstnanci se pak měli z území Ukrajiny odstěhovat, případně jim alespoň studio slibovalo maximální ochranu. Společně s tím ohlásilo, že ukončuje veškerou spolupráci s ruskými organizacemi, především s místními ligami a kluby.

Vývoj UFL pokračuje. Studio zveřejnilo několik kusých gameplay záběrů a vydání je po loňském odkladu naplánováno na letošní rok.

Další a nezávislá tvorba

Situace ovlivnila fungování studia Owlcat Games, autorů série Pathfinder. Ti taktéž sídlí na Kypru, řada zaměstnanců ale pracuje dálkově z Ruska. Studio loni v únoru vyjádřilo lítost nad vývojem situace a naznačilo, že jej zasáhly západní sankce. Zároveň také nepřímo oznámilo, že se snaží ruské vývojáře přestěhovat do zahraničí

Autoři populárního roguelike RPG Loop Hero, studio FourQuarters na svém twitteru v únoru velmi stručně válku odsoudili. K situaci se od té doby dále nevyjadřovali. Lazy Bear Games, tvůrci hřbitovního simulátoru Graveyard Keeperzaujali stejný postoj. Z ruského Petrohradu se pak během roku přestěhovali do litevského Vilniusu.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama