INVAZE 2021 | Ohlédnutí | Plošinovky
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka INVAZE 2021 | Ohlédnutí | Plošinovky

INVAZE 2021 | Ohlédnutí | Plošinovky

Redakce

Redakce

7. 12. 2021 16:10 2

Komunitní část letošní ankety INVAZE 2021, ve které volíte nejlepší hry uplynulého roku, startuje 9. prosince. V průběhu měsíce vám ve shrnujících textech připomeneme pět favoritů nebo nejúspěšnějších projektů, které v dané kategorii/žánru vyšly. Nemusí jít nutně o skutečně nejlepší hry, o těch ostatně rozhodnete hlasováním vy!

Reklama

Plošinovky i nadále zůstávají vděčným žánrem, který má potenciál oslovit velmi široké publikum, před obrazovkou se u nich často scházejí celé rodiny, tím spíš, když nabídnou také možnost kooperace. I takové se letos našly.


 

Little Nightmares II

11. února (Tarsier Studios | PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch, Stadia)

Začneme ale na vážnější notě. Little Nightmares s druhým dílem přerostly v zavedenou a velmi úspěšnou značku. Zatímco jednička dosáhla na milion prodaných kusů za necelý rok od vydání, dvojce na pokoření stejného milníku už stačil pouhý měsíc. Malé noční můry jsou mezi hráči zkrátka oblíbené, už jen pro hutnou atmosféru a působivou stylizaci. 

Little Nightmares 2
i Zdroj: Hrej.cz

Little Nightmares 2

24. 2. 2021 16:00
2

První Little Nightmares přišlo odnikud, dvojka už má položené základy. Dokáže jich ale plně využít?


 

Super Mario 3D World + Bowser's Fury

12. února (Nintendo | Nintendo Switch)

Super Mario 3D World původně vyšel už v roce 2013, dalo by se tedy namítnout, že hra patří spíše mezi remastery, remaky a porty. Situaci ale mění přídavek Bowser's Fury, díky kterému můžeme bundle klidně zařadit mezi regulérní novinky. Zatímco původní hra se od originálu tolik neliší, přídavek přináší otevřenější svět, což samo o sobě výrazně pozměňuje prožitek. Mario si došlápne na zuřícího Bowsera, na cestě ho doprovází kolem poletující Bowser Jr. řízený počítačem, nebo dalším hráčem v kooperaci.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury
i Zdroj: Hrej.cz

Super Mario 3D World + Bowser's Fury

5. 3. 2021 14:10

Čirá zábava při záchraně princezen a taťky drakoželvy.


 

It Takes Two

26. března (Hazelight Studios | PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series)

Zatímco většina vývojářů vnímá kooperaci jako fajn doplněk, Josef Fares a jeho tým z Hazelight Studios jdou mnohem dál. Jak už název napovídá, na It Takes Two jeden hráč nestačí, tohle je zkrátka zábava pro dva parťáky. Postačí ovšem pouze jedna kopie hry, což je velmi sympatické. Cody a May, rodiče malé Rose, se dostanou do pořádné šlamastyky, společně musí překonat manželskou krizi, ovšem v tělech malých panenek. Hra předvádí téměř neuvěřitelný ohňostroj skvělých nápadů, u konkrétních aktivit se však zbytečně nezdržuje a na hráče chrlí další a další novinky. Josef Fares je prostě člověk na správném místě a It Takes Two je určitě žhavým kandidátem i na ocenění pro celkově nejlepší hru roku.

It Takes Two - Tadeášův pohled
i Zdroj: Hrej.cz

It Takes Two - Tadeášův pohled

29. 3. 2021 13:55

Josef Fares a jeho studio Hazelight přicházejí s dalším titulem určeným výhradně pro dva hráče. Povedlo se jim dojít zase o…

It Takes Two - Davidův pohled
i Zdroj: Hrej.cz

It Takes Two - Davidův pohled

29. 3. 2021 13:55
7

Kooperativních her moc není, a když, sází jen na fakt, že ve dvou a více lidech je všechno větší zábava. Jak se s touto…


 

Psychonauts 2

25. srpna (Double Fine Productions | PC, Xbox One, Xbox Series, PlayStation 4)

Letos došlo také na pokračování hopsačky Psychonauts od studia Double Fine. Špionážní akce z hlavy Tima Schafera se povedla i napodruhé, vrátily se bytosti známé z jedničky, například nechvalně proslulí cenzoři myšlenek, spolu s nimi se objevili i další záporáci, třeba poletující výčitky a pochybnosti. Hlavním aktérem je ale samozřejmě senzibil Raz, který tentokrát rozjel důkladné vyšetřování přímo v agentuře Psychonautů. 

Recenze Psychonauts 2, špionážní hopsačky napěchované humorem
i Zdroj: Hrej.cz

Recenze Psychonauts 2, špionážní hopsačky napěchované humorem

23. 8. 2021 15:00

Čekání je u konce. Vrací se Tim Schafer, který přináší vytoužené pokračování osobitých Psychonauts. Podařilo se mu po…


 

The Artful Escape

9. září (Beethoven and Dinosaur | PC, Xbox One, Xbox Series)

Poslední tip pochází z nezávislé scény. Psychedelický The Artful Escape vypráví příběh o muzikantovi, jímž je Francis Vendetti. Mladík se hodlá stát rockovou hvězdou. Jeho elektrická kytara je hlavním herním mechanismem, hrábnutím do strun totiž ovládá okolní předměty, může třeba rozsvítit světla nebo prodloužit vlastní výskok. Asi netřeba dodávat, že hra vyniká především hudebním podkresem, který se táhne v melodiích rockových songů z osmdesátých let.


 

A to byly největší/nejzajímavější plošinovky letošního roku. Do čtenářské ankety ovšem zasáhnou i další povedné tituly, které to budou, to už záleží hlavně na vás. Hlasování začíná 9. prosince.

Generálním partnerem je společnost Lenovo se svými výkonnými notebooky Lenovo Legion. Notebookům z této řady jsme se také věnovali v dedikovaných recenzích, ať už vás zajímá dostupnější Lenovo Legion 5 Pro nebo nekompromisní Legion 7.

Již brzy odstartuje INVAZE 2021, ve které vyberete ty nejlepší hry letošního roku
i Zdroj: Hrej.cz

Již brzy odstartuje INVAZE 2021, ve které vyberete ty nejlepší hry letošního roku

Vyhlašování nejlepších her za uplynulý rok je na na webu Hrej.cz vnímáno jako malá tradice, v níž budeme samozřejmě…

1. 12. 2021 15:00
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama