Infamous: Second Son Článek inFAMOUS: Second Son

inFAMOUS: Second Son

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

18. 11. 2013 23:45 11
Reklama

Jedna věc je představit světu novou konzoli a prodat ji velké spoustě lidí. Jenže samotný hardware závratné prodeje generovat nedokáže, k tomu jsou potřeba hry, hry a zase jen hry. To ví každý výrobce konzolí a není tedy divu, že od představení nové generace jsme masírováni tím, co si na nich budeme moci zahrát. A další díl inFAMOUS se řadí k tomu, čím se Sony chlubí již od prvopočátků propagace nové konzole.

A není se čemu divit. Killzone: Shadow Fall sice vychází v těchto dnech spolu s konzolí a má tak šanci nalákat davy na nákup nového hardwaru, pro mnohé je však právě inFAMOUS tím titulem, jež má šanci nechat hráče pozvednout obočí. A proč byste měli být v pozoru právě tak i vy, na to se pokusíme odpovědět na následujících řádcích, čtěte proto pozorně!

NEVYBOUŘENÝ SYMPAŤÁK

My jsme sice neměli to štěstí odskočit si na výlet do New Yorku a Second Son si tam osahat tak, jako to mohli udělat jiní, ale to nám nebrání v tom, abychom se nepodívali na zoubek hlavnímu hrdinovi. Tím je Delsin Rowe, chlapík žijící na samotném okraji společnosti. Ta o něj nejeví zájem (tedy až na policejní jednotky DUP) a stejně tak se on nezajímá o druhé a morálka pro něj je, zdá se, pouhým sociálním konstruktem, na který není nutné nezbytně brát ohled.

Autoři popisují hlavního hrdinu jako Johnnyho Knoxvilla z Jackass, který právě zjistil, že je Supermanem.

Ujímáme se tedy nové postavy a s tou se vrháme do ulic amerického Seattlu. A jak už to v inFAMOUS bývá, Delsin není tak úplně obyčejný chlapík. Původně jím sice byl, ale při nehodě autobusu se přimotal kam neměl a objevil v sobě nevídané schopnostmi. Na jeho charakter to však příliš velký vliv nemělo – stále se jedná o toho líného povaleče někde mezi dvacátým a třicátým rokem života bez jediného konkrétního životního cíle. Že to tak ale nezůstane na vždy, na to vsázíme boty.

Prezentace autorů ukazují Delsina jako relativně netradičního superhrdinu – původní záměr skrýt své schopnosti při infiltraci města se tak úplně nepovede a předvede se Delsinovo nevybouřené mládí. Konec konců, ten chlapík právě dostal superschopnosti, tak proč si to trochu neužít, že? Autoři ho sami popisují jako Johnnyho Knoxvilla z Jackass, který právě zjistil, že je Supermanem. Trefné přirovnání, které potěší každého hráče, co rád trochu té open-worldové destruktivní akce. K tomu ještě vezměme v potaz fakt, že náš nový hrdina má mnohem větší potenciál než Cole z prvních dvou dílů - umí totiž využívat více živlů.

inFAMOUS: Second Son
i Zdroj: Hrej.cz

Hlavní devizou je totiž schopnost absorpce. Ta byla v nejnovějším videu prezentována na neonových poutačích, jež lze běžně naleznout v ulicích dnešních měst, herního Seattlu nevyjímaje. Deslin si může přivlastnit na co přijde a užívat to jako vlastní, důležitá je ale změna v přístupu a hraní. Každá taková proměna totiž s sebou nese změnu v herním stylu ne nepodobnou například změně třídy například z kulometčíka za odstřelovače. Zkrátka a dobře, je jen a jen na hráči jakou cestou se vydá a je-li mu milejší například procházení zdmi či průnik ventilací v případě kouřových schopností, nebo například jestli preferuje silnější útoky a rychlejší jednorázový pohyb k nepřátelům v případě vstřebání neonu. Ve finální hře pak bude k dispozici pochopitelně elementů více, zatím však víme pouze o těchto dvou.

HERNÍ NIRVÁNA

A opomenout samozřejmě nesmíme ani pohyb našeho sympatického antihrdiny. Na své si zde přijdou všichni fanoušci Princů z Persie, protagonistů z Assassin’s Creed a nakonec i skokový pohyb hrdiny mnohdy také připomíná Corva z Dishonored. Nemějme však obavy z takovéhoto akrobatického mišmaše – první postřehy ze zahraničí napovídají tomu, že autoři ze Sucker Punch Studios moc dobře ví, co dělají. Kupříkladu samotné ovládání hry je plynulejší a intuitivnější, než tomu kdy v sérii bylo, a své chvilky slávy se nakonec dočká i dotyková ploška nového DualShocku 4, pomocí které budete moci potichu zneškodnit nic netušícího nepřítele.

inFAMOUS: Second Son
i Zdroj: Hrej.cz

Určitě nepokukujete po novém inFAMOUS pouze kvůli běhání po stěnách a ovládání. Dnes zábava přeci tkví i v užité technologii a vyždímaných možnostech hardwaru. Můžeme vás s klidem ubezpečit, že zde máme co dočinění se skutečně next-genovým titulem. Postavami a zpracováním jejich mimiky počínaje, přes detailní a členité prostředí Seattlu, a pokročilou práci se světelnými efekty a počasím konče. Tohle je zkrátka jeden z těch titulů, který stojí za pozornost nejen dík svému obsahu, ale také pro svojí technickou stránku.

Na finální verdikt si však ještě chvilku počkáme – datum vydání je nyní stanovené na 21. března příštího roku, a to pochopitelně pouze pro PlayStation 4. Máme tedy ještě tak akorát dost času na pořízení samotné konzole. Nebo jsme vás snad nepřesvědčili a raději si počkáte na Master Chiefa?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama