Tasty Planet: Back for Seconds Článek Indie koktejl: Bejeweled až do dna

Indie koktejl: Bejeweled až do dna

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

1. 1. 2011 23:41 1
Reklama

Za rokem 2010 se sice již uzavřela dvířka, ale my se do něj ještě na skok vrátíme, abychom si představili to nejzajímavější, co jeho poslední čtvrtletí urodilo v rámci nezávislé scény. A nutno říci, že náš bar tentokráte přichystal koktejl nadmíru vydatný, utvořený z opravdových specialit - vždyť v něm nalezneme třeba dlouho očekávaný Bejeweled 3 či pokračování Tasty Planet a další...

Bejeweled 3

Čekali jsme dlouho, ale nyní už je to tady - studio PopCap Games do prodeje konečně vypustilo třetí díl návykové puzzle zábavy Bejeweled. Je až k nevíře, k jakým úspěchům se tato série od roku 2001 dopracovala. Jednoduchý princip „spoj tři“ si získal oblibu všude a tímto pokračováním láká na další nekončící protáčení krystalů, zvlášť když je pro nás připraveno hned několik změn. Již na první pohled se potýkáme s vylepšeným audiovizuálním kabátkem, v němž se kromě nových animací a efektů seznámíme i s líbivějším rozhraním v menu.

V soutěži o nejdůležitější rozšíření se však nominují zejména nové módy a mechanismy, které zásadně ovlivňují bohatost celého balíku a přimějí k dlouhým bezesným nocím. Celkem se nabízí 11 miniher a celé čtyři desítky questů, což jsou čísla hodná obdivu, v nichž si každý najde to své. Připočíst musíme i kvarteto skrytých her, k jejichž zpřístupnění dospějete postupem času. Suma sumárum, bezkonkurenčně obsahově nejhutnější a zábavou nejnabitější Bejeweled, u nějž srdce nejednoho fanouška zaplesá štěstím, a když už někdo přeci jen půjde spát, zaručeně mu na očních panenkách budou neustále přebíhat krystalky pestrých tvarů a barev. Jen ta pořizovací cena mohla být umírněnější (19,95 USD).

Autor: PopCap Games
Hratelná demoverze
Hodnocení redakce: 9/10

Nimbus

Věřte nebo ne, i mezi stroji existuje láska a žárlivost. Dokazuje to roztomilá hra Nimbus, v níž si dvě raketky dopřávají trochu romantiky, když tu zničehonic přiletí robotí kyklop a unese dívenku daleko pryč. A jak to v příbězích tohoto druhu bývá, její milovaný ji okamžitě začíná hledat. Abychom si tuto indie záležitost více přiblížili, musíme se ohlédnout za předešlým ročníkem IGF, v němž poprvé spatřila světlo světa, i když v poněkud chudší verzi. Už tam se ale pyšnila pěkným 2D zpracováním - podstatnější roli však hraje fyzika, na níž je princip celé myšlenky založen. Cílem je totiž doletět z bodu A do bodu B v rozmanitých úrovních se spoustou rozmanitých prvků. Ale nic není tak jednoduché, jak se zdá.

Z nějakého důvodu totiž raketka postrádá pohon vpřed a právě proto musíte využívat všech nadmíru nápaditých elementů v jednotlivých zónách, zjistit jejich přednosti a zdolávat všemožné zádrhely, které si na nás autoři připravili. Vypiplaná hratelnost přitom přitáhne obecenstvo k obrazovkám tak, že se jí nikdo dlouho nepustí, a navíc přes padesátku dostupných levelů zaručuje pohoštění opravdu vydatné. Příjemné překvapení, u něhož naleznete odpočinek, ale i výzvu, táhne-li vás překonávání časových rekordů. Tak či onak, tady s koupí nešlápnete vedle.

Autor: Noumenon Games
Hratelná demoverze
Hodnocení redakce: 8/10

Tasty Planet: Back for Seconds

Člověk bez jídla je jako fotbal bez míče – nemá šťávu. My vám teď ale představíme hru, která šťávu rozhodně má a jídla je tu milionkrát víc než na svatbě vašeho nejbohatšího kamaráda. Ne, nepřeháníme! Ostatně ten, kdo již zkřížil prsty s prvním dílem Tasty Planet, nám dá za pravdu. A nenechte se mýlit, i čerstvé pokračování s podtitulem Back for Seconds je prakticky jedna velká nefalšovaná žranice. Oč jde? Páni vědci opět dlouhé hodiny kutili ve své laboratoři a tentokrát úspěšně zhotovili stroj času. Neobešlo se to však bez vedlejších výtvorů, jímž byla na první pohled neškodná malinká kapka slizu, avšak s jednou neobyčejnou speciální schopností – dokáže totiž spořádat cokoli, co je menších rozměrů než ona sama. A zde také začínáte velkolepé drancování, které nezná mezí.

Bez jakékoli nutnosti složitého rozkousávání putujete po světě a s každým stráveným soustem sami nabýváte na velikosti. A aby byla náplň hry ještě zajímavější, hned v úvodu dojde na spolknutí zmiňovaného stroje času, který vás postupně přenese do celkových šesti různých časových období včetně doby dinosaurů, starověkého Egypta či blízké budoucnosti. Těžko říct, je-li hra vhodná pro děti, když se v ní zaživa požírají lidé a zvířata, ale to už je na subjektivním posouzení. Novinek oproti předešlému dílu však moc není, tudíž je na místě otázka, zdali vám stojí takřka jen nová prostředí a možnost hry dvou hráčů za utracený peníz.

Autor: Dingo Games
Hratelná demoverze
Hodnocení redakce: 6/10

Zen Bound 2

Pro striktně počítačového nadšence je značka Zen Bound možná jedna velká neznámá, ale odpověď můžeme najít u majitelů jablíčkových produktů typu iPhone a iPod Touch, neboť pouze a jen na tyto platformy cílil první díl. U jeho sequelu je však exkluzivity konec a prostor pro využití dostává operační systém Windows a dokonce i Mac a my se té opěvované záležitosti můžeme konečně podívat na zoubek.

Upřít přitom nelze originální námět, který možná na první dojem působí komicky, ale dejte na moji radu a nechte případný halo efekt raději spát, protože byste se zbytečně připravili o možná jedinečný umělecký zážitek, a to by byla škoda. Hlavním cílem hry je tedy použít provaz na kompletní obmotání předem připravených dřevěných předmětů a pokrýt tak z co největší části jejich plochu. Stylově vám tento úkol usnadní zabarvení již pokryté plochy, tudíž máte větší přehled o situaci. Je ale nad slunce jasné, že u tohoto typu hry musí být dominantní zejména technická stránka a ovládání. Ale nebojte, grafika dopadla spolu s optimalizací na výbornou, k fyzice také nemám výtky a ovládání pomocí myši padne k ruce, ačkoli dotykový displej od Applu je přeci jen intuitivnější. Zen Bound 2 poslouží skvěle k relaxačním potřebám a určitě nezaujme každého, ale představuje zdárný důkaz toho, čeho je nezávislá scéna schopná. Milé překvapení a palec nahoru k tomu.

Autor: Secret Exit
Hratelná demoverze není k dispozici
Hodnocení redakce: 7/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama