iaudio-d2-mp4-prehravac-snu
Článek iAudio D2 – MP4 přehrávač snů?

iAudio D2 – MP4 přehrávač snů?

Lubor Jarkovský

Lubor Jarkovský

8. 3. 2007 23:39 1
Reklama

Korejská společnost Cowon prodávající většinu svých přehrávačů pod značkou iAudio je už dnes pomalu stejnou legendou na trhu, jako například iRiver. Na rozdíl od konkurenční společnosti však pomalu neupadá, ba naopak (i když iRiver o sobě po dlouhé době dává také trochu vědět). Před rokem uvedl Cowon na trh harddiskový jukebox iAudio A2, jenž se dostal ihned na stránky všech časopisů a vedly se o něm sáhodlouhé diskuze na internetu. Přístroj nabízí možnost přehrávat video v DivXu či XviDu bez nutnosti transkódovat do nižšího rozlišení, lze ho pohodlně připojit k televizi, podporuje titulky ve formátu SMI a disponuje velmi přehledným softwarem. Pro většinu z nás je však A2 příliš objemným přístrojem, který se hodí na delší cesty, nikoliv na každodenní transport v MHD. A proto přichází model D2, jenž s sebou nese jistou esenci z A2, ale je menší, natolik malý, že se vejde do každé kapsy, dá se dokonce nosit i na krku, ale zase není takovým drobkem, abyste na něm nemohli pohodlně sledovat v autobuse, vlaku či letadle film či seriál.

Co skrývá krabice?

iAudio D2 nám bylo doručeno hned první den, kdy přišla jeho první zásilka distribuci do republiky. Tradičně designově pěkně navržená krabice už dávala tušit, že se uvnitř neskrývá žádný obyčejný přehrávač. Po rozbalení škatule nás opět kapku zklamalo příslušenství, na němž iAudio už odnepaměti šetří jak se dá. Obal, šňůrku na krk či kabeláž pro připojení k televizi budete hledat marně. Vše si budete muset dokoupit sami. Naši pozornost však spíše než poloprázdná krabice, na kterou jsme u iAudia už zkrátka zvyklí, upoutal samotný player. Prakticky celou jeho přední stranu tvoří 2,5 palce velký dotykový LCD TFT displej (16 miliónů barev) s rozlišením 320x240 bodů zasazený do černého (případně stříbrného) rámečku, zbytek přehrávače je oděn do dnes populární stříbrné barvy. Celkově vypadá D2 náramně dobře, působí jako miniaturní televize, která dokonale sedne do dlaně.

 

iAudio D2 – MP4 přehrávač snů?
i Zdroj: Hrej.cz

Bližší pohled

Jelikož je přístroj vybaven dotykovým displejem, ovládacích prvků na jeho těle mnoho nenalezneme. To mu samozřejmě dodává na eleganci, neboť, jak praví staré moudro: „V jednoduchosti je krása“. Sluchátkový

iAudio D2 – MP4 přehrávač snů?
i Zdroj: Hrej.cz
výstup kombinovaný s televizním výstupem a line-in vstupem je umístěn na levém boku spolu s zdířkou pro USB a nabíječku, které jsou však schovány pod krytkou. Horní hrana je vyhrazena pro mikrofon, ovládání hlasitosti a jezdce ovládajícího zapínání/vypínání a funkci Hold. Ještě se zde nachází tlačítko pro rychlý vstup do základního menu. Spodní strana přístroje potom skrývá slot pro SD kartu, kterou lze interní paměť o velikosti 2 či 4 GB rozšířit až o další 4 GB.

 

Nahráváme, přehráváme

iAudio alias Cowon D2 se do systému přihlásí jako externí disk a nic vám tedy nebrání do jeho flashové paměti kopírovat jakákoliv data oběma směry. Rychlost přesunu se pohybuje okolo 4-5 MB/s, takže vyčerpat dostupnou kapacitu netrvá nijak dlouho.
Player podporuje celou řadu formátů. Z oblasti zvuku to jsou MP3, WMA, OGG, FLAC, WAV. Video je možné přehrávat v AVI (XviD) či WMV, přičemž musí mít maximální rozlišení QVGA (tedy 320x240 bodů jako displej) a 30 fps (obrázků za vteřinu), což znamená, že budete muset většinu materiálů transkódovat. To je sice nemilé, ale pokud máte výkonný počítač, jedna seriálová epizoda o délce kolem dvaceti minut se déle než

iAudio D2 – MP4 přehrávač snů?
i Zdroj: Hrej.cz
šest minut přetvářet nebude. Dodávaný software pro transkódovaní je přehledný - stačí pouze nastavit formát a kvalitu. Musíme upozornit, že WMV nabízí zhruba o 30 až 50 % menší velikost souboru než XviD, ale takto enkódované soubory nám přehrávač nechtěl spustit. U většiny se zobrazilo jen prvních pár vteřin obsahu a v Koreji by měli proto zapracovat na novém firmwaru, případně updatu transkódovacího programu. Pochválit vývojáře musíme naopak za propojení programu s nainstalovanými kodeky včetně utilitky VobSub pro zobrazování titulků. Při transkódování je program nahraje a napevno přilepí (hardcoduje) do obrazu, takže ačkoliv přehrávač nepodporuje externí titulky, nebudete odkázáni jen na české filmy či seriály, případně své znalosti cizí řeči.

Po spuštění D2 se před vámi na displeji objeví sedm ikonek – Music, Video, Picture, Text, FM Radio, Record a Settings -, které skrývají základní funkce přístroje. Přestože je systém přehledný a člověk se v něm zorientuje během pár minut, chybovali v Cowonu v jedné zásadní věci. Uživatel nemůže prohlížet celý obsah paměti, ale vždy jen hudební soubory, pokud má spuštěnu funkci Music, či jen video pod funkcí Movie a tak dále. Navíc je nutné pro vstup do stromového výpisu souborů daného typu nejprve danou funkci spustit, rozkliknout si nabídku možností a spustit „průzkumníka“. Jinak nemáme přístroji po stránce ovládání co vytknout. Dodávaný stylus, který pomocí gumičky přivážete k přehrávači, a dotykové ovládání nabízejí rychlé a pohodlné spuštění přehrávání i nastavení všech funkcí. Přístroj je vybaven podrobným ekvalizérem s manuálním nastavením a řadou funkcí pro vylepšení poslechu (BBE, Mach3Bass, MP Enhance, 3D Surround, Stereo Enhance). Dalším milým překvapením je funkce Resume pro nerušené pokračování poslechu či sledování i po vypnutí a opětovném zapnutí přehrávače. iAudio ovšem myslelo i na to, že si člověk například zastaví přehrávání videa a pustí si hudbu a později se zase k videu vrátí. Když už jsme u videa, další vychytávkou je časová linka přehrávání, díky které lze skákat ve videu podobně jako na počítači. Už žádné pomalé přetáčení, jak tomu bývá už většiny jiných přenosných video playerů či na stolních DVD přehrávačích podporujících DivX a XviD.

iAudio D2 – MP4 přehrávač snů?
i Zdroj: Hrej.cz

Závěr

S iAudio D2 jsme strávili na cestách po Praze i mimo ní deset dní, které nám zpříjemňovaly v jeho podání seriály Přátelé či Simpsonovi, a kromě pár výše zmíněných chybek, nemáme přehrávači co vytknout. Už dlouho, snad s výjimkou Emgetonu M6 Cult, nás žádný MP3/4 přehrávač tolik nenadchnul. Pohodlně se ovládá, nabízí všechny důležité funkce, jako video přehrávač funguje na jedničku, na jeho 2,5 palce velkém displeji jsou bez problémů čitelné i titulky a pak je tu ještě obrovská stamina baterie – hudbu vydrží přehrávat kolem padesáti hodin, video potom kolem deseti. Korejský Cowon opět zabodoval a není vůbec divu, že se po první zásilce, která dorazila do republiky, jenom zaprášilo. Snad během dvou byly všechny kusy D2 rozebrány. A musíme se trošku nekriticky přiznat, že i my patříme mezi čerstvé majitele tohoto přehrávače, což už opravdu něco znamená. Zatím nám totiž bohatě stačily klasické hudební modely iRiveru uvedené před dvěma až třemi lety. Do teď nebyl na trhu přístroj, který by nás donutil je vyměnit, dokázal nás přesvědčit, že funkce videa u malých kapesních playerů už konečně slouží k opravdovému sledování seriálů a filmů, nikoliv jen k ohromování starších rodinných příslušníků.

Plusy

Luxusní přehrávač s dotykovým displejem, velkým množstvím funkcí včetně přehrávání videa. Hodí se do města i na delší cesty.

Minusy

Některé nedostatky ve firmwaru jako složitější vstup do výpisu nahraných souborech. Jasným záporem je i tradičně slabší příslušenství.

Verdikt

Vzato kolem a kolem je iAudio D2 jedním z nejlepších kapesních přehrávačů na současném trhu a v dané kategorii je mu vyloženě konkurencí snad jen Emgeton M6 Cult a iRiver U10 Clix.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama