honba-za-vykonem-kombinace-ctyrjadroveho-intelu-a-quad-sli
Článek Honba za výkonem: kombinace čtyřjádrového Intelu a Quad SLI

Honba za výkonem: kombinace čtyřjádrového Intelu a Quad SLI

Ondřej Grym

Ondřej Grym

1. 8. 2006 22:54
Reklama

V úvodu se nám těch čtverek a čtveřic sešlo poněkud více, než by bylo zdávo. Ovšem doba si žádá své a dny, kdy "4" vystřídají "8" zajisté nejsou daleko. Čili si zvykejme... Novinku, tedy nakoleněsklepané Quad SLI zpřístupnila nVidia věru kulišácky. Jistým chybkám se totiž čtyři grafiky při renderování obrazu nevyhnou ani v certifikovaných strojích, neřkuli v domácích mašinách s ne vždy přímo "optimalizovaným" železem a ovladači. Aby se tak výrobce GeForce dostal z obliga a současně umožnil majitelům naducaných peněženek co nejrychleji nabít mašinu párem dvoujádrových GF 7950 GX2, vydal takzvané ranné beta-ovladače. "Beta ovladače zpřístupňují Quad Nvidia SLI technologii, tedy možnost vložit dvě grafické karty GeForce 7950 GX2 do jediného systému se základní deskou s čipsetem nForce SLI. Drivery jsou určeny pouze k betatestování," tvrdí alibisticky Nvidia v oficiálním stanovisku.

I tak se ale jedná o velmi významný posun v nazírání Nvidie na samotné Quad SLI. Dříve totiž firma neříkala nic jiného, než že je běžný majitel osobního počítače naprostý packal, který čtvero GPU nainstalovat a zprovoznit sám nedokáže. Možnost zapojit Quad SLI dříve poskytovala společnost pouze předem vybraným hardwarovým kouzelníkům, jmenujme Dell či AlienWare, jenž touto výsadou okořenili výkonné mašiny, prodávaje je za nekřesťansky vysoké sumy. Ovšem abyste si vůbec tyto grafické orgie mohli dopřávat, musíte překvapivě vlastnit dvě GeForce 7950 GX (dnes za jednu dáte kolem 17 000 korun), základní desku s čipsetem Nvidia nForce SLI, která spolupracuje se zmíněnými GeForce a pořádný zdroj, jenž bude schopen průběžně uspokojovat energetické nároky Quad SLI počítačového systému. Věřte nebo ne, ale ty mohou ve špičce hravě překonat hranici 700W.

Quad SLI doplní čtyřjádro od Intelu

Co by to bylo za mašinu s nainstalovaným duem 7950 GX2, které by nepodporoval pořádný mikroprocesor. A když se píše pořádný, tak se myslí vskutku silná bestie s velkým „B“. Nikdo teď nemá na mysli nějaké prachobyčejné dvoujádrové ořezávátko, které si to pižlá 64bitovými daty. Hovoříme o skutečném čtyřjádru, jehož příchodu jsme se z výrobních linek Intelu měli dočkat až v první polovině příštího roku. AMD pak podobný produkt plánovala nasadit o šest měsíc později než její odvěký rival. Konkurenční prostředí je však zrádné. Těžké časy kvůli němu dnes prožívají v Intelu - tržby neustále klesají, lidé ohrnují nos nad dříve „perfektními“ čipy a ani ten tržní podíl už není to co býval. Intel se proto rozhodl k razantnímu kroku - vývoj a tím pádem příchod čtyřjádrových mikročipů na trh významně uspíšil. Doufá, že tak zasadí Advanced Micro Devices pořádný políček, díky němuž by se už AMD nemusela nikdy doškrábat na vrchol co se týče nejvýkonnějších procesorů budoucnosti. Na uživatele tak budou již koncem roku čekat první čtyřjádra rodiny Xeon určené do serverových strojů (dosud vyvíjené jako Clovertown čipy) a stolní čipy (známé jako Kentsfield).

Jak však ráda tvrdí AMD, Intelova čtyřjádra nejsou pravými quadcore mikroprocesory. Jejich základem je totiž dvojice obyčejných dualcore čipů, které jsou vloženy do společného obalu a jako takové okupují pouze jeden slot v základní desce. Quadcore od AMD se sice objeví později, až ve druhé polovině roku 2007, procesorová dvojka se už ale nechala slyšet, že jejími výrobky budou čipy složené z jednoho plátku křemíku se čtyřmi výpočetními jednotkami. Kentsfield má pracovat se systémovou sběrnicí s kmitočtem 1066MHz, k masivnímu výkonu mu dopomáhá od 4 do 8MB velká L2 cache. Samotný procesor bude projektován jako dvojice čipů „Conroe“, kdy každý obsahuje dvě jádra. Serverový Clovertown, tedy výkonnější bráška, je údajně složen ze dvou CPU Woodcrest s 8MB L2 cache, které s okolním systémem komunikují přes 1333MHz FSB. Woodcrest alias inovovaný serverový Xeon (Intel Xeon 5100) představila firma závěrem června. Intel rád uvádí, že jsou Xeony řady 5100 o 125 % výkonnější než jejich předchozí generace a až o 60 procent rychlejší než konkurenční srovnatelné AMD Opterony.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama