hi-tech-systemy-ktere-se-nam-brzy-dostanou-do-tlapek
Článek Hi-tech systémy, které se nám brzy dostanou do tlapek

Hi-tech systémy, které se nám brzy dostanou do tlapek

Ondřej Grym

Ondřej Grym

7. 3. 2006 23:54
Reklama
Hi-tech systémy, které se nám brzy dostanou do tlapek
i Zdroj: Hrej.cz

Poslední výkřiky techniky, které se nám dostanou do rukou a když ne do nich, tak si na ně alespoň přečteme zaručeně „nezávislé“ recenze, zahrnují například osmiterabytový počítač od VoodooPC, tajemnou skříňku Origami od Microsoftu nebo telefon, co umí rozpoznávat obličeje. Avšak začněme popořadě – například strojem od VoodooPC. Tento výrobce počítačových sestav, které jsou primárně určeny pro hráče, plánuje uvést již za několik měsíců mašinu s šestnácti (!) vestavěnými pevnými disky. Samozřejmě nebude takovéto zařízení takříkajíc za hubičku. Pokud jej totiž chcete vlastnit, budete si muset připravit něco mezi 8000 – 9000 USD. Ani VoodooPC tak ještě stále nemá jasno, kolik bude za 8TB počítač vyžadovat. Jeho šestnáct harddisků přitom podle studie Berkeley University pojme přibližně tolik dat, kolik by se jich vešlo na papír vyrobený ze čtyř set tisíc průměrně vzrostlých stromů. Kdo však nevyžaduje takto z hlediska diskové kapacity velký systém, může si za 3000 USD objednat menší PC s prostorem pro 1TB dat. Nebo počkat, až se jeho cena dostane do přijatelnějších mezí. Podle analytiků se totiž cena jednoho GB snižuje co 12 měsíců o 15 až 20 procent. VoodooPC bude svůj stroj prodávat s předinstalovaným operačním systémem Windows Vista. Údajně půjde o variantu Windows Vista Home Premium.

Mobil, co vás pozná podle nosu

Hi-tech systémy, které se nám brzy dostanou do tlapek
i Zdroj: Hrej.cz

Přímo podle nosíku asi ne, zato však podle skenu celé tváře, kterou si přístroj společnosti Sharp vyfotí malou kamerkou, vás pozná docela určitě. Firma dodává, že díky této funkci mobil nepoužije nikdo jiný než jeho právoplatný majitel. Malá kamera, která je umístěna pod hlavním displejem, tak nahrazuje zadávání kódů PIN. A co se stane v případě, že identifikace obličeje například v příliš tmavé místnosti selže? Pak systém položí uživateli otázku, na níž je nutné podle dříve sjednaného vzoru odpovědět. Telefonu s prapodivným názvem 904SH se dočká nejdříve země vycházejícího slunce, Japonsko. Jako první operátor se ho zde v dubnu chystá nasadit Vodafone. Tato nadnárodní firma však působí také v České republice, což nám dává jakous takous šanci, že onu přenosnou čtečku tváří přivítáme jednoho dne také v našich sítích.


Telefon disponuje i dalšími vynikajícími parametry. Jeho displej zvládá rozlišení 640 x 480 pixelů, poskytuje tedy obrazovou plochu čtyřikrát větší než velká většina dnešních mobilů. Mezi pokročilé nástroje, který typ 904SH obsahuje, patří také podpora softwarových aktualizací z internetu. Do přístroje se vešel i pohybový senzor, který reaguje na změnu polohu mobilu v prostoru, rovněž umí zaznamenat i jeho zrychlení. Zajímavostí však je, že Sharp už tyto funkce nenabízí hlavně hráčům, ale také i „normálním“ lidem, kteří díky tomu budou moci zjistit jméno souhvězdí poté, co na něj telefonem ukáží. Abychom byli kompletní, je nutné dodat, že se do systému vešel i 3,2Mpix fotoaparát s dvojnásobným optickým přiblížením. Bohužel cena produktu zatím není známa.

Origami a MP-500

Hi-tech systémy, které se nám brzy dostanou do tlapek
i Zdroj: Hrej.cz

S novými kapesními multimediálními potvůrkami s dotekovými displeji se do několika měsíců vytáhne hned několik výrobců. Tou dozajista nejpokročilejší má být Origami od Microsoftu. Mnoho podrobností o tomto přístroji (snad miniaturní tablet) ještě neznáme. A že na ně budeme ještě dlouho čekat odhalila flash animace z 2. března na stránkách celého projektu. Origami se totiž v plné kráse představí až 3.9. 2006. Ale z prvních indicií i několika uniklých videí se dá odvodit, že je Origami nástupcem zařízením, které Microsoft představil loni v dubnu. Jednalo se o minipočítač s displejem o úhlopříčce 18cm, výškou 12,7cm a váhou do jednoho kilogramu. Abyste byli také v obraze, o co vlastně v origami jde, shlédněte krátký film na stránkách Digital Kitchen. Snímek nabízí pohled na zařízení (že by Origami?), které lze připojit k osobnímu počítači, využít jako přehrávač hudebních/video souborů nebo jako naváděcí systém. Ve druhé části spotu se Origami představuje také jako výkonná herní mašinka. Jakýsi klučina na něm střílí emzáky v čemsi, co se až příliš podobá hře Halo.

Hi-tech přenosnou mašinku uvede kromě Microsoftu také Acer. Jeho multimediální přehrávač Acer MP-500 s dotekovou obrazovku o úhlopříčce 8,9 centimetrů si poradí s formáty WMA, MP3 a AAC. Údajně nepohrdne také MPEG, AVI, ASF a WMV soubory. Krásu přístroje s váhou necelých 200 gramů s nádhernými křivkami však ničí fakt, že nabízí mizerné rozlišení 320 x 240 pixelů. Dodejme, že v útrobách MP-500 bude rotovat 20GB nebo dokonce až 40GB pevný disk. Interní Li-ion baterie pak udrží systém v provozu čtyři hodiny při přehrávání filmů nebo téměř osm hodin, pokud bude zařízení přehrávat audio. Cena MP-500 se odhaduje na 350 až 415 USD (8400 až 10 000 korun). Jde však o velmi neoficiální údaj.

Origami a MP-500 doprovodí na cestě k zákazníkům i další nové výrobky s dotekovými displeji. Za všechny jmenujme inovovaný Apple iPod nebo následníka Internet Tabletu 770 finské Nokie.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama