Harry Potter: Quidditch World Cup Článek Harry Potter: Kruh se uzavřel

Harry Potter: Kruh se uzavřel

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

8. 8. 2007 22:00 12
Reklama

Ač by bylo trefné, začít tento článek konstatováním, že na začátku byl chlapec, který zůstal naživu, musíme se podívat do historie ještě hlouběji. Po malé úpravě tedy říkám, že na začátku byla Joanne K. Rowling, jíž potkalo na cestě z Manchesteru do Londýna čtyřhodinové zpoždění. Každý fanda Harryho Pottera by měl po dočtení článku nechat všeho, co měl v plánu dělat, a jít děkovat tamějším pracovníkům železnic, neboť právě během onoho zpoždění se chlapec s jizvou „narodil“. Jako když tmu pročísne zelený záblesk smrtícího kouzla, vnukla se myšlenka příběhu o obrýleném kouzelníkovi autorce do hlavy. Jak sama Joanne později přiznala, sama se u psaní nevýslovně těšila, co hrdiny sedmidílného svazku potká a jak se celý příběh pod její taktovkou rozvine. Letos tomu je už deset let, kdy Harry nastoupil poprvé do bradavického expresu a vstoupil do kouzelnického světa, je čas na finální resumé.

Z pohádku do hororu

Harry Potter: Kruh se uzavřel
i Zdroj: Hrej.cz
Nevím, co to mají angličtí spisovatelé v oblibě, ale povětšinou se z převážně pohádkového motivu stane krvavý thriller s napínavým rozuzlením, kde je prostor pro úkladné zabíjení i filosofická intermezza. Neříkám, jestli je to špatně, nebo správně, ale možná i to je jeden z důvodů, proč je dílo Joanne Rowling přirovnáváno k Pánovi prstenů. Podobných a v několika případech i shodných analogií tu je, přeci jen, pěkná řádka. Jen namátkou – kladný hrdina který musí nést břímě, dále oddaní druhové, připraveni pomoci, na druhé straně temný „záporák“, jehož se všichni obávali, byl poražen, ale jen proto, aby se mohl zase vrátit a v neposlední řadě tu je předmět, do kterého byla přenesena část něčí duše. I přes místy útočnou kritiku směrem ke spisovatelce bylo prodáno 107 milionů výtisků a není to tak dávno, kdy se Kámen mudrců dostal do devítky nejprodávanějších knih všech dob.

Důkazem avizovaného přerodu příběhu do zcela jiného duchu, než jakým byly psány první dva díly, byl postupně se zvyšující věk čtenářů a prakticky totální vymazání fámy o tom, že Harry Potter je knihou určenou dětem. Třaskavé škvorejše totiž postupně vytlačily potvory většího kalibru a na scéně se začali střídat vlkodlaci, obří pavouci, hadi, ke slovu přišly první smrtící zaklínadla, padaly hlavy a to vše se prolínalo s psychickými záchvaty Harryho, intrikami ze stran Smrtijedů i Fénixova řádu… ale dnes už je vcelku zjevné, že to na popularitě pouze přidalo. Svědčí o tom i poslední, sedmý díl, který si během pouhého dne koupilo více než 11 milion čtenářů.

Obrana proti černé filmové magii

Harry Potter: Kruh se uzavřel
i Zdroj: Hrej.cz
Ze zcela logických důvodů se v podobném duchu transformace neslo i filmové zpracování. Ze strany Warner Bros můžeme mluvit o geniálním tahu, když uvedli první film na plátna kinosálů až o čtyři roky později od vydání knihy. Světem už cloumala ta správná horečka a bezmála miliarda dolarů, které filmový Kámen mudrců vydělal, byla pádným důvodem pokračovat. Zajímavě se to mělo a ještě dosud má s režiséry jednotlivých dílů, kteří se, podobně jako profesoři Obrany proti černé magii, střídali. Vše započal Chris Columbus, jenž pro svět objevil většinu herců hrajících v sérii dodnes, hlavní trio nevyjímaje. S Danielem Radcliffem, Rupertem Grinem i Emmou Wattson to však nešlo vždycky tak růžově a před natáčením čtvrtého dílu se uvažovalo vyměnit stávající trojici někým novým. Jediným důvodem měl být pocit, že herci svým knižním protějškům už trochu přerostli přes hlavy a vypadali zkrátka příliš staře.

To, že práce na filmovém Harry Potterovi nebyl žádný med potvrdil i Columbus, který po Tajemné komnatě rozvázal smlouvu s Warner Bros a pro Vězně z Azkabanu byl vybrán Alfonso Cuarón. Charismatický Mexičan se své práce zhostil na výbornou a v prvních náznacích dusné a temné atmosféry jasně triumfoval. I on ale přiznal, že práce je natolik hektická a jeho osoba musela čelit takovému tlaku, že nakonec přípravy na Ohnivý pohár vzdal a přenechal vše zkušenému Miku Newellovi. Čtvrtý film explodoval jako bomba hnojůvka ovšem bez zničujícího zápachu a všechny rázně posadil do pohodlných kino-sedaček. Film získal na dynamickém střihu a rychlé akci, aby ve finále konečně odhalil Voldemortovu tvář ztvárněnou beznosým Ralphem Fiennesem. Děti poprvé začaly odcházet z kinosálů s uslzenými oči a lidé přestali dílo pomlouvat. Stejně jako jeho předchůdci i Newell odešel hrabat svůj vlastní písek, vystřídal jej David Yates a ačkoli je ještě brzo hodnotit pátý filmový díl na základě tržeb, sklidil u diváků o trochu méně úspěchu, než s vysokou laťkou postavený Ohnivý pohár. Bude to však nejspíš režisér Yates, který celou filmovou sérii dokončí a s přihlédnutím k členitosti příběhu šestého a potažmo i sedmého dílu snad bude film působit přesvědčivěji.

Do třetice stejná píseň

Harry Potter: Kruh se uzavřel
i Zdroj: Hrej.cz
Nyní se už dostáváme konečně k tomu, pro nás, hlavnímu. Na začátku povídání o herních přírůstcích do HP rodiny musíme zmínit vládce snad všech myslitelných licencí, tedy společnost Electronic Arts. Ta schlamstla Harryho Pottera i s kotlíkem mnoholičného lektvaru a začala chrlit. První díl, Harry Potter and the Philosopher’s Stone měl rating 3+, sbírali jste fazolky a opakovali Wingardium Leviosa do zmagoření. Chamber of Secrets na tom následně nebyl o moc lépe a spíše než regulérní hry je měli hráči, dokonce i ti menší, za podprahové záležitosti. Stejně jako v případě filmů nastal zlom u čtvrtého dílu, kterému byl zvýšen rating na 10+ a od prvních momentů bylo patrné, že vývojáři konečně vytvářeli plnohodnotnou a konkurence schopnou hru. Zlepšila se především grafická část hry a zapracováno bylo i na efektech jednotlivých kouzel. Celkově temnější příběh přidal na atmosféře a korunu tomu nasadila nutná kooperace všech třech hlavních charakterů.

Ve stoupající kvalitě se nese i současný Fénixův řád, jenž sklidil na jedné straně skvělé a na straně druhé rozporuplné hodnocení. Velmi dobře dopadlo herní zpracování na PC a velkých konzolích. Next-gen už nekouká jen z grafického zpracování, ale vtahuje hráče do děje vylepšeným ovládáním, přepracovaným systémem kouzlení a vynikající prezentací, hodnou kvalitním titulům od EA. Bohužel, nevraživým pohledům se neubránilo páté pokračování na handheldech PSP, DS a GBA, společně s konzolí Wii. Ve všech čtyřech zmíněných případech nechybělo něco osobitého pro danou platformu, ale ať to byl slušivý grafický kabátek na PSP, nebo kouzlení Wiimotem, nepomohlo to od celkově nudného procházení hradem tam, zpět a zase tam. Trochu mimo přímou sérii stojí fanoušky doslova vynucené mistrovství světa ve famfrpálu, které si sice hraje na velkou hru a ono to tak i vypadá, ale i přes chytlavost námětu a famfrpálu všeobecně jde po čase o bezbřehou nudu.

A co bude dál?

Pokládám si tuto otázku už několik dní, kdy jsem odložil sedmý díl a naposledy přečetl poslední větu celého příběhu. Už jen to, že mi v duši zbylo zvláštní prázdno, značí, že na tom jméně a všemu, co se kolem točilo něco bylo. V nejbližší budoucnosti se tak můžeme těšit na dojezd herních dostaveníček, které, doufám, budou stále získávat na kvalitě a v závěru Relikvií smrti (jak bude poslední díl přeložen) se dočkáme toho nejkvalitnějšího, čeho jsou vývojáři z Electronic Arts schopní. V případě filmů to bude také jistě velmi zajímavé, neboť poslední dvě knihy jsou doslova přecpány podstatnými informacemi tak, že půjdou jen velmi složitě zkrátit, nebo, nedej Brumbál přeskočit. Dokonce si dovoluji hrát na vizionáře a tvrdím, že sedmý film bude mít buďto šestihodinovou stopáž, nebo se jej dočkáme ve dvou dílech po sobě. Nu a nakonec by zkrátka neměli přijít ani pilní čtenáři, pro které zajištěná spisovatelka připravuje encyklopedii světa Harryho Pottera a v kuloárech nepřímo naznačila, že se možná do Bradavic v románové podobě přeci jen vrátíme.

Jestli jsou to plané řeči, nebo slib daný světu se dozvíme až za nějaký čas, jisté je však to, že končí jedna série, která jen těžko najde v nejbližší době schopného konkurenta, jenž by mohl tuto septalogii sesadit z trůnu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama