ghost-recon-podporuje-ageia-physx-seagate-vyda-750gb-hdd
Článek Ghost Recon podporuje Ageia PhysX, Seagate vydá 750GB HDD

Ghost Recon podporuje Ageia PhysX, Seagate vydá 750GB HDD

Ondřej Grym

Ondřej Grym

25. 4. 2006 22:53
Reklama

Jedním z prvních zábavních softwarů, který využije k lepšímu (rozuměj věrnějšímu) ztvárnění hry PPU jednotky, je hra z dílny Ubisoftu a z pera Toma Clancyho – Ghost Recon Advanced Warfighter. Karty osazené PhysX jádry od firmy Ageia se snad dostanou na obchodní regály už v květnu. Právě na toto období je také naplánován i příchod Ghost Reconu. „Ghost Recon Advanced Warfighter v PC edici je GOLD a v Británii se začne prodávat od 5. května,“ uvedl Ubisoft v tiskové zprávě.

Ubisoft nezůstane pouze u vydání jediné hry – draze zaplacené PPU kartičky a jejich uživatele je totiž nutné řádněji finančně vyždímat a zahltit novými počítačovými efekty. Připravit se proto můžeme na příchod gamesek Rise of Nations: Rise of Legends, Bet on Soldier: Blood Sport, CellFactor, City of Villains a Gunship Apocalypse. Všechny zmíněné budou dostupné v průběhu letošního jara a z PhysX PPU si vezmou pořádnou porci výkonu.

Pro zopakování se sluší dodat, že PPU jednotka alias physics processing unit hardwarově akceleruje fyziku scény – ubírá tak významnou část práce hlavnímu procesoru, který se naopak o to usilovněji může vrhnout například do lepšího do modelování umělé inteligence. Zjednodušeně řečeno bude díky novému produktu ve hrách zase o něco více nádherně propracovaných výbuchů, nadbytek volně se pohybujícího oblečení nebo třepotavých vlasů na skoro plešaté hlavě staříka, který vás bude posouvat dále v příběhu…

Mezi první výrobce karet s logem Ageia se řadí bezesporu tchaj-wanský Asus a BFG. Obě jmenované firmy slibují dodat poslední výkřik mezi herními akcelerátory na trh v květnu a to v opravdu „velkém“ množství. Otázkou zůstává, jaký bude o tyto potvůrky zájem ze strany zákazníků. Cena PPU kartiček totiž nebude lidová – hrubý odhad říká, že dosáhne až k sedmi a půl tisícům korun. Ageia navíc nebude sama, kdo se bude snažit zaujmout hráče akcelerátory virtuální fyziky – podobné funkce totiž nabídnou také grafická jádra nVidie a ATI. Přídavné karty se 130nm PhysX jádrem o 125 miliónech tranzistorů nabídnou ve svých sestavách mezi prvními výrobci v našich končinách velmi dobře známí Alienware a Dell. Konkrétní ceny nových mašin však firmy nesdělily. O nic levného ale nepůjde, na to vemte jed.

750GB macek míří do počítačů

Seagate zahajuje drtivý protiútok. Firma se totiž v brzké době chystá uvést rovnou 750GB pevný disk. K dosažení takto vysoké hustoty dat je však nutno nasadit nejmodernější technologii ukládání dat – metodu kolmého zápisu. Jedině takto lze několika násobně zvýšit úložný prostor disků, které jej používají. Seagate použije novou technologii v sérii Seagate Barracuda 7200.10, v níž za pár měsíců nalezneme HDD s kapacitou 750 GB, 500 GB, 400 GB, 320 GB, 300 GB, 250 GB a 200 GB.

Všechny hi-tech disky jsou kompatibilní se standardem PATA 100 nebo SATA 150/300. Jednotky obsahují od osmi do šestbácti megabyte vyrovnávací paměti. Plotny disků se točí rychlostí 7200 otáček za minutu. Když se začteme do stránek deníku Akiba PC, nalezneme zde pár řádek o výkonu největší Barracudy 7200.10 s kapacitou 750GB a 16MB vyrovnávací paměti. Podle Akiby se totiž tento disk svým výkonem lehce vyrovná harddiskům užívaným v serverovém provozu.

Kolmý zápis dat

Kolmý zápis dat aneb perpendicular recording je synonymum pro vertikální zápis dat na povrch disku. Díky této technologii je možné uložit na stejnou plochu mnohem více souborů než zvládne v současnosti dominantní podélný záznam (Longitudinal recording). K Seagatu se s novou technologií záznamu dat přidá ke konci tohoto roku také Maxtor, Toshiba a Hitachi. Zástupci posledně jmenované firmy dodali, že její disky s velikostí 1TB budou široce dostupné počátkem roku 2007. Metoda využívající kolmého zápisu dovolí na jeden čtvereční palec uložit 29GB dat. Technologie vodorovného záznamu oproti tomu dosahuje maxima kolem 15GB na jeden palec čtverečný. Technologie kolmého zápisu dat vyžaduje nesrovnatelně méně místa pro uložení souborů než dnes používaný vodorovný záznam. Mezi její nevýhody však patří nutnost většího přiblížení čtecí/zápisové hlavy a magnetického média, které Hitachi odhaduje na pouhých 10nm.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama