Gene Troopers Článek Gene Troopers

Gene Troopers

Derek dela Fuente

Derek dela Fuente

3. 12. 2005 23:54
Reklama

Jak byste nejlépe popsal Gene Troopers a jaké byly hlavní cíle týmu Cauldron, který hru vyvíjel?
Gene Troopers je moderní FPS se silným příběhem a RPG prvky, odehrávající se v budoucnosti. Snažíme se, aby prostředí vypadalo opravdu unikátně. Už od začátku jsme se rozhodli, že v Gene Troopers nechceme klasické šedivé koridory jako jsou v jiných hrách a raději hráče zavedeme do prostředí, které je světlé a barevné.


Unikátní prostředí znamená také představení nových potvor, technologií, vozidel a zbraní. Některé planetární systémy mají také své vlastní fyzikální zákony, na které si bude muset hráč dát pozor, například na smrtící záření vycházející z hvězdy systému pásu asteroidů. Naším cílem bylo vytvořit takovou FPS, která by nejen splňovala všechny požadavky hráčů podobných her, ale překvapila je množstvím inovací a zaměřila se hlavně na to, aby měl hráč volnost pohybu.

 

Sice je hra mixem žánrů, především s RPG, ale hlavně je to FPS, souhlasíte? Povězte nám něco o RPG aspektech hry.
Je to pravda, Gene Troopers je především FPS hra. Jak jsem již řekl před chvílí, fanoušek žánru FPS se setká se vším, na co je zvyklý z dalších FPS her. Gene Troopers obsahují klasické zbraně (těžký kulomet a raketomet), vozidla, skvělé fyzikální efekty (rag-doll fyziku a manipulaci s objekty) atd. Element RPG je něco jiného. Zjednodušeně řečeno, můžete investovat do “obranných” dovedností (jako více zdraví, regeneraci zdraví, bioštít) nebo do “agresivních” dovedností (efekty jako Global Wave, sražení nepřátel k zemi, Battle Rush, který dočasně zvýší účinnost vašich zbraní). Další RPG aspekt se objevuje v příběhové linii, můžete se spřátelit s NPC (a dostat od nich odměnu), můžete si je také znepřátelit a oni vás potom napadnou v nějaké temné uličce, kde vám nikdo nepomůže.

FPS, které zdůrazňují inovace a soustředí se i na technologii se obvykle prodávají dobře. Jak je to s Gene Troopers, jaké novinky uvidíme a jaká je technologie, kterou vývojáři ve hře použili? Řekněte nám něco o 3D enginu a herní fyzice.
Inovace je vidět už třeba v unikátních zbraních: musím zmínit Freezer, mrazicí zbraň, která promění nepřátele v kostku ledu, a Howa-do střílející speciální rakety, které se přichytí na nepřítele, chvíli ho tahají po zemi a pak teprve explodují. S podobnou zbraní se nemusíte bát vypálit raketu ani do nepřítele stojícího přímo před vámi, protože exploze nastane až když ho raketa odtáhne dostatečně daleko. Další inovací je možnost nasbírat genetický materiál a vylepšit si pomocí něj individuální statistiky a získat i nové schopnosti (například zpomalení času). Nakonec je to určitě také fyzikální systém HAVOK, který jsme plně integrovali do našeho enginu CloakNT. Gene Troopers mají také až překvapivě emotivní a hluboký příběh, na to, že je to FPS. Pro hráče je připraveno plno dialogů, pomocí nichž bude moci ovlivňovat příběh, a podle toho samozřejmě i několik různých konců.

Mnoho her není dobře hodnoceno hlavně kvůli slabé umělé inteligenci. Co můžete říci o vaší umělé inteligenci, jak dobrá bude?
AI v Gene Troopers je velmi sofistikovaná. Kdybych to redukoval jenom na to, co vidí hráč, tak nepřátelé reagují na zvuk a vizuální kontakt, pokud mohou, tak spustí alarm a zavolají posily. Jakmile jsou ve zalarmovaném stavu, snaží se hráče zlikvidovat, skrývají se za překážkami, házejí granáty a absorbují DNA z padlých spolubojovníků, čímž získávají další schopnosti. Typů chování máme mnoho, od snipera, což je defenzivní mód, přes mód útoku na blízko až po sebevražedný útok jednotky GT, která má připevněnou na tělo slušnou zásobu výbušnin.

S jakými schopnostmi se ve hře setkáme a jak se budou vyvíjet?
Hráč sbírá genetický materiál od padlých nepřátel. Nepřátelé mohou pochopitelně dělat totéž, jak jsem již zmínil, potom budou silnější a bude je obtížnější zlikvidovat. Celkem je ve hře 10 GT schopností, do kterých je možné vložit získaný genetický materiál. Jsou mezi nimi defenzivní schopnosti, například regenerace zdraví, dále dva módy pohledu a pět speciálních schopností (zpomalení času, bioenergetický štít, elektrická vlna, mód Battle Rush a uzdravování) a jedna možnost je vylepšit své bojové rukavice, kterými je rovněž možné zabíjet nepřátele. Všechny schopnosti zlepšují šanci hráče obstát v boji.

Povězte nám něco o příběhu hry, jak se od sebe odlišuje šest světů, které se ve hře objeví a jak vlastně vypadají jednotlivé konce hry?
Vesmír zažívá ten nejhorší konflikt ve své historii. Z planety na planetu cestuje strašlivá bojová síla Gene Troopers (GT), která efektivně plní svůj úkol: najít, zajistit a získat co nejvíce forem života. Jejich genetický materiál je novou strategickou surovinou. Technologie genetické transformace modifikuje vhodné osoby do loajálních a k boji připravených GT. Až do této chvíle jste o tom nevěděli zhola nic, stejně jako všichni ostatní na vašem konci vesmíru. Hráč je v roli člověka, ztraceného na nepřátelské planetě, zajatého mimozemšťany, který se snaží najít svou ztracenou dceru.

Bude ve hře nějaká deformace terénu či postav?
Implementovali jsme technologii rag-doll, budete schopni odřezávat od těl jednotlivé části a dokonce rozpůlit nepřítele, pokud je zasažen opravdu silnou zbraní. Můžete také srazit nepřítele k zemi a zlikvidovat jej v momentě, kdy se snaží zvednout – to totiž nemůže střílet. Bojové rukavice jsou speciální zbraní, které vám umožní manipulaci s objekty (a nepřáteli). Pokud se je naučíte dobře používat, můžete v boji získat znatelnou převahu. A víc už prozradit nemůžu.

Řekněte našim čtenářům něco o neobvyklých zbraních ve hře.
Gene Troopers nabídnou všechny klasické zbraně jako například raketomet nebo rotační kulomet, samozřejmě v trochu inovovaném designu. Bojové rukavice a neobvyklé zbraně jako například mrazící puška či zbraň střílející kyselinu se speciálním sekundárním módem umožní hráči ve hře i trochu taktizovat.

I když je to akční hra, bude mít nějakou roli stealth a další různé strategie? Jak moc hráče svazuje příběh a jakou roli hrají NPC?
No, Gene Troopers se určitě zaměří hlavně na akci! Nicméně v boji je možné použít více taktik. Můžete použít speciální zbraně, které vytvoří dočasný štít, za kterým se skryjete, některé zbraně se mohou chvíli nabíjet a potom z nich dostanete více energie. Můžete srazit nepřátele k zemi a zlikvidovat je, když se pokoušejí vstát. Můžete získat různé schopnosti, díky nimž budete mít v boji výhodu a použít tak jinou taktiku. Je jen na vás, jestli si zpomalíte čas a zlikvidujete nepřátele přesnými headshoty nebo vyvoláte energetickou vlnu a srazíte je k zemi, případně obojí. Přepnete na bojové rukavice a pomocí nich nějaký objekt použijete jako štít? Je to jenom na vás, jak budete bojovat proti mnohem početnějšímu nepříteli. Hra je založená na interaktivním příběhu. Například hráč má tři spoluhráče, kteří jsou ochotní mu pomoci, případně mu dluží nějakou tu službičku. Ale na konci hry bude možná sám a spoluhráči po smrti. Možná i jeho vlastní rukou, pokud se pro to rozhodne. Až tak daleko jsme zašli, abychom hráči umožnili co největší volnost rozhodování.

Zkuste popsat jednu věc, která nejlépe dokáže, jak úžasná hra Gene Troopers budou.
Je to jednoduché: Je to boj samotný, díky kterému jsou Gene Troopers tak zábavnou hrou. Design úrovní a interakce s prostředím vždy přinesou něco nového, takže se nebudete nudit. V každé misi musíte použít jinou taktiku, jiné zbraně a schopnosti.Například v džungli si musíte vybrat tu správnou zbraň. S odstřelovačkou můžete najít nepřátele skryté na vrcholcích útesů. Ale v tom na vás útočí obrovská potvora s gigantickým zubatým ocasem. Pomocí plazmové pušky a pár dobře mířených zásahů se jí zbavíte daleko před sebou. V dálce je velká skupina stráží s další nestvůrou v kleci.

Co uděláte?

- Použijete odstřelovačku? Ti, co přežijí, seberou DNA kuličky dříve, než je stihnete zastřelit. Pokud nepoužijete zpomalení času.

- Hodit po nich granát? Budete se k nim muset přiblížit. Bezpochyby vás při tom uvidí. Pokud se tedy neskrčíte a nepokusíte se proplížit až na správnou vzdálenost.

- Použijete bojové rukavice a nějakým vhodným objektem je srazíte k zemi? Musíte najít dost velký objekt a zlikvidovat je, když se budou pokoušet dostat zpět na nohy.

- Rozstřelíte zámek na kleci? Elegantní řešení. Podporujte příšeru odstřelovačkou a nechte ji bojovat se strážnými. Abyste se dobře orientovali, můžete zapnout bojový pohled, díky kterému uvidíte postavy nepřátel zřetelněji i v džungli, atd.

Co chci říci je, že jsme si řekli, že necháme hráče vyřešit situaci tak, jak se mu zlíbí. Taková je myšlenka Gene Troopers. Dát hráči volnost – aby si vytvořil svou postavu, svou taktiku i svůj vlastní příběh.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama