Gears of War 3 Článek Gears of War 3

Gears of War 3

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

5. 5. 2010 22:00 5
Reklama

To, že se jednou dočkáme třetího dílu Gears of War, nám vývojáři slibovali už od začátku. Trojkou by mělo všechno skončit, dostaneme odpovědi na dosud nevysvětlené otázky a nepochybujeme o tom, že dojde i na silácké zatlačování nostalgických slz. Nemohli by to však být lidé z Epicu, aby kolem naprosto očekávaného oznámení hry netancovali jak při zahánění deště. Nejprve že ne, pak že možná, dále výmluvné pohledy CliffyhoB, když se informace o Gears of War 3 objevila na XBLM a nakonec legendární odhalení hry v rámci noční televizní show, nad jejíž historickou sledovaností kroutí Jimmy Fallon hlavou ještě teď. Vtipné na tom všem ale je, že ačkoliv máme k ruce trailer, nic podstatného jsme se z obsahu hry nedozvěděli. Snad by nám tedy mohli pomoci Rusové, speciálně redaktoři časopisu Igromania, kteří v posledním čísle věnují Gears of War 3 hned osm stran. A můžete si být jistí, že komunitou v těchto dnech nehýbe nic jiného.

Svět poté

Ještě než se ale pustíme do poodhalování detailů, vezměte na vědomí, že Epic proti šíření těchto informací na oficiálních diskusních fórech brojí. Bude tedy nadmíru vhodné brát všechny níže uvedené věci s rezervou a počkat si třeba na E3, v rámci kterého se zcela určitě dozvíme všechny důležité detaily z úst povolaných lidí. Zaručeně mezi nimi nebudou chybět základní fragmenty příběhu, který samozřejmě navazuje na události z obou předchozích dílů hry.

V Gears of War 3 se tedy posuneme o rok a půl dále, kdy už neexistuje vláda, rozpadlo se velitelství COG a fakticky byste již ve hře neměli narazit na žádný organizovaný odpor. Malými výjimkami budou nepočetné klany lidí, kteří se stáhli do ústranní a svépomocí brání svůj majetek proti Locustům. Ačkoliv by se to nemuselo zdát, ani emzáci to ale nemají jednoduché - přišli o domov a stejně jako lidé jen bojují o vlastní přežití. Celá situace je navíc o to horší, že se všemi dohromady umírá i celá planeta, jejíž smrtelná agonie produkuje nenadálé změny prostředí, kterých bychom se měli dočkat i během multiplayerových bitev. Bohužel, tento systém není dosud vysvětlen, takže o náhodně se generujících, resp. měnících se mapách zatím psát nemůžeme...

Staří známí naposled...

Co se týče příběhu jednotlivých postav, i nadále se bude vše soustředit na hlavní linku, omotanou kolem Marcuse, vlastních epizod se však na přání hráčů dočkají v průběhu i ostatní členové týmu. A jak už jistě víte, přibyla mezi ně ženská, Anya, kterou je však možné zaměnit za kohokoliv blonďatého z Final Fantasy. Nevadí, v Gears of War 3 se tahle na pohled křehká dívka promění v pěkně rozzuřenou gerojku a ve speciálním brnění bude stát vždy v první řadě. Namísto Locustů se zde ale budou ve větší míře kosit Lambenti, kteří mají schopnost mutace a znamenají celkově mnohem větší hrozbu.

Vidět jste to ostatně mohli na vlastní oči v traileru, kde potvora zaměstnává celý tým a dá se tedy očkávat, že každá konfrontace bude takovým instantním boss fightem. Za zmínku pak ještě stojí také to, že Lambent bude v podstatě nesmrtelný, neboť jeho chapadla zůstanou aktivní i posléze, co zabijete tělo. Možná vám ale pomůže žhavá novinka mezi zbraněmi, kterou je již znýmý granátomet. Tahle hračka bude schopná vystřelit organický granát, který se po dopadu zavrtá pod zem, dojede kam namíříte a těsně nad povrchem vybouchne. Její účinek bude zničující, z tohoto důvodu se ale bude zbraň velmi dlouho nabíjet a v jeden čas u sebe budete moci nést pouze dva projektily. Zajímavěji se proto tváří nová puška, která střílí rychleji a navíc, pokud míříte na jednoho nepřátele, zvyšuje účinnost kulek v závislosti na délce doby střelby.

Ať se klidně škube

A když už jsme nakousli ty zbraně, nesmí chybět zmínka o nové exoskeletonové konstrukci, připomínající líného mecha. Nese název Silver-Back a fungovat bude ve dvou módech. První z nich je mobilní - do Silver-Backa nastopuíte a za pomoci kulometu a/nebo raketometu se začnete brodit vlnami nepřátel. Pozor si budete muset dát jedině tak na vlastní zadek, neboť Silver-Back má 99% veškerého pancíře na přední straně.

S ohledem na to ale můžete směle využít i druhý, neaktivní mód, kdy z něj zase vystoupíte a postavíte ho doprostřed bitevního pole. Jeho silný pancíř se rozvine do několika stran a nabídne vám, plus vašim parťákům, solidní krytou zónu a místo pro nějaký ten odpočinek. Všichni potom doufají, že v těchto chvílích klidu oceníte práci grafiků, kteří se snaží vymačkat ze současného výkonu Xboxu 360 to nejlepší. Bohužel, pohybují se na hraně, a pro kvalitnější vzhled se vykašlali na honbu za garancí 60fps. Díky tomu se ale vedle ztráty framerate dočkáme propracovanějších stínů, a jak demonstroval výše zmiňovaný debutový trailer, také velké spousty částicových efektů.

Jednoduše řečeno, Gears of War 3 by vás měl podle přání vývojářů chytnout za koule a nepustit. V tomhle si doufám rozumíme...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama