Gamescomové dojmy z Lies of P - souls s gentlemanskými roboty
i Zdroj: Round 8 Studios
Preview Lies of P Článek Gamescomové dojmy z Lies of P - souls s gentlemanskými roboty

Gamescomové dojmy z Lies of P - souls s gentlemanskými roboty

Radek Raudenský

Radek Raudenský

27. 8. 2022 15:00

Gamescom, respektive úvodní show Opening Night Live přinesla několik překvapení. Vedle několika menších her, Duny nebo Dead Islandu 2 se mezi ně rozhodně zařadí Lies of P. Soulsovka budovaná na motivech Pinocchia je v mnoha ohledech unikátem, a to především když vezmeme v potaz, že ji tvoří prakticky neznámý korejský tým Round 8 Studios.

Reklama

Další překvapení ve formě hratelné ukázky přineslo několik obětí. Těmi prvními byly moje nohy, jelikož i přes to, že jsem hru vyzkoušel v první, tedy neveřejný den strávil jsem ve frontě asi hodinu. Právě ve chvíli, kdy jsem se dostal k počítači, mi navíc hosteska pošeptala zdrcující zprávu, že na hraní mám velice omezený čas. I přes to jsem se s kolegy shodl, že jde o jeden z nejlepších, pokud ne vůbec nejlepší titul letošního Gamescomu. A má to svůj důvod.

LŽI VŠUDE KOLEM NÁS

Bohužel příběh se, celkem logicky, v rámci ukázky vůbec neposunul. Hlavním předmětem dema byl průchod městským prostředím a souboj. Už v první chvíli na Lies of P zaujme naprosto úchvatná grafika. Stylizace se snaží být striktně realistická a doplňuje jí temná a detailní grafika. Z velké části atmosféře pomáhá i hra se světly a odrazy, které působí famózně. Rozhodně se nemusíte bát rozmazaných textur, v městské zástavbě by to pocit imerze nepříjemně nabourávalo.

Čímž se dostáváme k zasazení, které je jaksi steampunkové. To je styl, který se mi osobně moc nezamlouvá, respektive je dle mého názoru jen výjimečně zpracováno nějak vkusně. To se ve výsledku Lies of P daří, a to i díky snaze budovat strašidelnou a temnou atmosféru. Proti vám tak nevybíhají odporná monstra, ale roboti převlečení do dobových panáků, kteří se vyznačují především úplně perfektními animacemi. Při pohybu i prvním rozmachu se lehce zaseknou nebo mírně pootočí horní částí těla, jen aby vám dali pár setin sekundy na rychlý výpad dopředu. Jejich lokomoce prostě vypadá skvěle a skutečně věříte tomu, že čelíte vyspělé umělé inteligenci.

Soubojový systém je v mnoha ohledech příbuzný jiným soulsovkám. Minimálně máchání s obřím kladivem, respektive obřím klíčem, snad více než v jakékoliv jiné inspirované hře připomíná Dark Souls. V rámci dema jsme dostali možnost vybrat ze tří stylů hraní, a to vyváženého meče, těžkého klíče nebo agilního rapíru. Právě časový pres mi nedovolil zkoušet více, osobně jsem tak vsadil na jistotu s mečem a nechal se vést.

PŘÍSTUPNÉ A ZÁBAVNÉ

Základní souboje jsem už popsal, ale co pokročilejší mechanismy? Opět vás asi nic nepřekvapí, útokům se vyhýbáte rychlým kotoulem, který ale zatím ne vždy perfektně fungoval – nebo možná nemá fungovat tak, jak jsme zvyklí. Faktem je, že zásah do nepřítele automaticky neznamená moment klidu. Naopak často protivník na zásah nereagoval a vesele hrdinu mlátil dál. Dynamické souboje jsou okořeněny velice zajímavými prostředími, třeba v kanálech nebo na střechách obytných domů. 

Zajímavou vychytávkou hlavní postavy je hák připevněný na levé ruce. S jeho pomocí (a dobrým mířením) můžete protivníkovi udělit poškození, přitáhnout si ho hezky na dosah ruky a vykouzlit na něm krátké kombo i božský soud. 

Kromě základních nepřátel se ti lepší ze zkoušejících hráčů dostali i k bossfightům, které se ale nesnažily znovu vynalézt duš… kolo. Jde o klasické rozmíšky, třeba s masivním železným robotem, který se otáčí a s pomocí demoličních koulí místo rukou se vás snaží podrtit na krvavý lívanec.

Vůbec nejvíce ze všeho se mi ale zamlouvala přístupnost. Lies of P není úplně jednoduchá hra, ale je dostatečně uchopitelná, přístupná a zároveň zábavná na to, aby si jí užili jak nováčci v žánru, tak ostřílení veteráni. V kombinaci s atraktivním zasazením a neotřelou adaptací Pinocchiových příběhů jde o titul, který byste měli velmi bedlivě sledovat.  

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama