Gamescom 2024: dojmy ze smutně ambiciózní adventury Unknown 9: Awakening
i Zdroj: Bandai Namco
Preview Unknown 9 Článek Gamescom 2024: dojmy ze smutně ambiciózní adventury Unknown 9: Awakening

Gamescom 2024: dojmy ze smutně ambiciózní adventury Unknown 9: Awakening

Dominik Tománek

Dominik Tománek

Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

O akční adventuře Unknown 9: Awakening od oznámení v roce 2020 nebylo příliš slyšet. Situace se ale změnila při jedné z jarních prezentací Xboxu. Hra už dokonce obdržela datum vydání a její hratelná verze se objevila na Gamescomu. A my jsme si jí vyzkoušeli.

Reklama

Zavádění nové značky na přesycený herní trh dnes není vůbec jednoduché. Náklady na vývoj her vzrostly a hráči si zvykli na neustálý přísun pokračování, remaků a remasterů. Navíc je na trhu tolik her, že fanoušci mají tendenci se orientovat na to, co už dobře znají. To však nezabránilo společnostem Reflector Entertainment a Bandai Namco pustit se do nové multimediální série Unknown 9: Awakening, která se odehrává ve sci-fi verzi Země. Hra by měla zahájit vyprávění v rámci rozsáhlého univerza, které později doplní komiksy, knihy a dokonce i podcasty. Tento plán je sice velmi ambiciózní, ale bohužel musím říct, že po vyzkoušení Unknown 9: Awakening na jednom ze stánků mi zůstala pachuť v ústech. Začínám se obávat, aby série nedopadla podobně katastrofálně jako Rebel Moon od Zacka Snydera.

Gamescom 2024: dojmy ze smutně ambiciózní adventury Unknown 9: Awakening
i Zdroj: Dominik Tománek/Hrej.cz

Takto ambiciózní plán by měla ideálně doprovázet marketingová kampaň, která všechny aspekty projektu náležitě zpropaguje. A že je to potřeba. Budu totiž upřímný – dokud jsem nespatřil logo hry na jednom ze stánků, úplně jsem zapomněl, že vůbec existuje. A vzhledem k tomu, že konzole na místě byly většinu dne prázdné, obávám se, že nejsem jediný.

Bohužel zbytek hratelnosti, kterou jsem měl možnost vidět během přibližně půlhodinové ukázky, působí zastarale a neoriginálně.

Nejzajímavějším prvkem Unknown 9: Awakening je její hlavní herní mechanika. Hrdinka Haroona má schopnost dostat se do dimenze Fold, skrze kterou může ovládat své protivníky, využívat jejich zbraně nebo dokonce krátce vstoupit do jejich těla. Navíc ovládá magickou energii z této dimenze, kterou může využít k boji na dálku. V praxi to vypadá tak, že se během souboje můžete zmocnit nepřítele a zaútočit jeho prostřednictvím na jeho spolubojovníky. To přidává střetům zajímavý taktický rozměr, který působí svěže. Bohužel zbytek hratelnosti, kterou jsem měl možnost vidět během přibližně půlhodinové ukázky, působí zastarale a neoriginálně. Čekají vás totiž pasáže se skrýváním a styl boje, který by mohl pocházet z jakékoliv adventury z poslední dekády. Je možné, že se herní mechaniky v pozdějších fázích hry ještě rozšíří, ale ukázka mě o tom bohužel nepřesvědčila. Speciální mechanika je sice velmi zajímavá, možnost převzít kontrolu nad nepřáteli a zvrátit tak průběh boje mění pravidla hry, ale zbytek toho, co jsem viděl, působil až příliš sterilně.

Záchranou by možná mohl být příběh. Po zániku civilizace na Zemi zůstalo devět nesmrtelných strážců, kteří mají znalosti potřebné k obnově světa. Těchto devět strážců je kvůli svým znalostem pronásledováno. Dvě frakce, The Leap Year Society a The Ascendants, chtějí tyto znalosti získat pro své vlastní účely. Leap Year Society věří, že by se o znalosti měli podělit se všemi, zatímco The Ascendants chtějí moc pouze pro sebe. Hlavní hrdinka Haroona má za úkol tyto skupiny zastavit pomocí schopností z paralelní dimenze zvané Fold. Hlavní roli Haroony ztvárnila Anya Chalotra, kterou můžete znát jako Yennefer ze seriálu Zaklínač.

Musím přiznat, že odolat pokušení odejít vyžadovalo hodně sebezapření.

Nejvíce mě však znepokojil technický stav hry, jaký jsem viděl na Gamescomu 2024. Grafická stránka byla bohužel zklamáním, což může být částečně způsobeno i tím, že hra vychází i na starší generaci konzolí. Nechápu, jak je možné, že hra v ukázce běžela na 30 fps, které ale často padaly na mnohem nižší hodnoty. Musím přiznat, že odolat pokušení odejít vyžadovalo hodně sebezapření. Kvůli tomu mám bohužel pocit, že Unknown 9: Awakening může potkat podobný osud jako Forspoken nebo Immortals of Aveum. Ambice někdy prostě nestačí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama