Gamescom 2024: dojmy z hraní roztomilé hororovky Little Nightmares 3
i Zdroj: THQ Nordic
Preview LN 3 Článek Gamescom 2024: dojmy z hraní roztomilé hororovky Little Nightmares 3

Gamescom 2024: dojmy z hraní roztomilé hororovky Little Nightmares 3

Dominik Tománek

Dominik Tománek

Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Na letošním Gamescomu se objevila první hratelná ukázka z hororovky Little Nightmares 3, kterou jsme měli možnost si vyzkoušet. Jak na nás působí v porovnání s podobnou Reanimal?

Reklama

Tvůrci předchozích dvou dílů ze studia Tarsier se rozhodli, že se sérií Little Nightmares nebudou nadále pokračovat a značku přenechali Supermassive Games. Toto studio, které stojí za hrami jako Until Dawn nebo nadcházející Directive 8020, dokázalo, že je více než schopné navodit znepokojivou atmosféru. Musím říct, že po přibližně čtvrthodinové hratelné ukázce na letošním Gamescomu mě přesvědčili, že se máme na co těšit. Je znát, že se autoři nerozhodli vystoupit ze zajetých kolejí, ale i tak přinášejí zajímavé novinky. Průzkum opuštěného pouštního města se skřípajícími větrnými mlýny a krákajícími havrany na mě zapůsobil.

Gamescom 2024: dojmy z hraní co-op hororovky Reanimal
i Zdroj: Tarsier Studios

Gamescom 2024: dojmy z hraní co-op hororovky Reanimal

Kooperativních her je bohužel k dispozici stále poměrně málo. Při oznámení nové hororovky Reanimal od tvůrců Little…

Ve vzduchu se vznáší sytě žlutý opar, jako by se právě přehnala obrovská písečná bouře. V dálce visí na provazech mrtvoly, jejich siluety prořezávají tento odstín. Na zemi leží hnijící mrtvoly vran, jejich krev a kosti se na slunci pečou. Není to popis podivného westernového filmu, ale prostředí, které budete v Little Nightmares 3 prozkoumávat. Celá cesta začíná tím, že si vyberete jednu ze dvou hratelných postav: Low nebo Alone. Jeden má zelený ochranný oblek a obrovský francouzský klíč, druhý ptačí masku a luk. S trochou nadsázky vypadají, jako by se členové kapely Slipknot rozhodli udělat animák. Výraznou novinkou je fakt, že poprvé v sérii můžete hrát Little Nightmares ve dvou. Pokud se ale radši bojíte sami, je tu i režim pro jednoho hráče, kdy umělá inteligence automaticky převezme ovládání druhé postavy a použije svou speciální schopnost pokaždé, když je to vhodné.

S trochou nadsázky vypadají, jako by se členové kapely Slipknot rozhodli udělat animák.

Není asi žádným překvapením, že hlavní složkou hratelnosti je opět chození a utíkání před mnohem většími monstry. Tvůrci ze Supermassive Games ale tentokrát kladou mnohem větší důraz na hádanky, které využijí přítomnost obou hráčů. Ale nebojte se, místní hádanky nejsou nikterak složité, alespoň tedy v této části hry. Budete přesouvat bloky, abyste mohli vyšplhat nahoru, stát na spínačích, abyste otevřeli cesty pro svého kolegu, a spojovat síly, abyste prošli zamřížovanými dveřmi. Základ, který nikoho příliš neohromí. Skutečná kreativita přichází v práci s očekáváním.

Gamescom 2024: dojmy z hraní roztomilé hororovky Little Nightmares 3
i Zdroj: Dominik Tománek/Hrej.cz

Už od první chvíle vám bizarnost místního prostředí vrtá hlavou. „Co to sakra je?“ říkáte si celou dobu. Všude se válejí obrovské pytle s pískem, cestou potkáváte podivné sochy a máte neustále pocit, že vás něco sleduje. Když se ukáže, že pytle jsou plné ptačího peří a sochy jsou ve skutečnosti zkamenělí lidé, dokáže to na vás zapůsobit. Následovala pak klasická část, kterou fanoušci série znají z předchozích her. Objevilo se totiž obrovské mimino, které vás, podobně jako medúza, promění v kámen pouhým pohledem. Hra nevysvětluje, proč vás tohle stvoření pronásleduje, ani jak se vám podařilo ho naštvat. To se snad dozvíme v plnohodnotné verzi hry. Ta měla původně vyjít už letos, ale tvůrci na jaře oznámili, že si hráči ještě počkají. Na PC a konzole současné i minulé generace by měla dorazit během příštího roku, konkrétní termín zatím neznáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama