Článek Freeware fenomén: Crillion - nekonečná zábava s kuličkou

Freeware fenomén: Crillion - nekonečná zábava s kuličkou

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

19. 2. 2006 23:46
Reklama

Jméno Oliver Kirwa nepatří mezi designerské celebrity první ani druhé třídy. Některá jeho díla jsou však připomínána dodnes. Patří mezi ně arkáda Sensitive, střílečka Apydia, zejména ale série neuvěřitelně chytlavých hříček Crillion. Tematicky vychází Crillion z Arkanoidu, jedná se ale o jeho značně pokročilou verzi, která už má společnou doopravdy jen kuličku a různobarevné kostky určené k rozbití.

Crillion - pravzor

Už první verze Crillionu (určená výhradně pro osmibitovou platformu Commodore-64), jež vyšla v roce 1988 jako příloha na cover-kazetě německého magazínu Happy Computer. Vyhrála zde ocenění pro nejlepší hru měsíce, nicméně zářivého jasu slávy a kultického uctívání nedosáhla. Pětadvacet úrovní nabitých nápady si mělo na popularitu ještě počkat. O dva roky později Oliver dokončil díl druhý, mezitím umožnil vlastníkům C-64 tvořit nové levely prostřednictvím Crillion Construction Set. Celou sérii pak v roce 1993 uzavřel Crillion '93. Pár let nato jako by se po arkádovém konceptu slehla zem - a pak se ho chytli nezávislí autoři.

Klony jako Crillion '97 či dvoudílné Frozen Fruits nadchly tisíce hráčů - o jejich úspěchu nejlépe svědčí fakt, že se společnost Blue Skied Software celkem pohodlně živí prodejem řady jen velmi mírně vylepšených, nicméně shareware klonů druhého jmenovaného titulu. A když jsem procházel větší i menší zahraniční archívy a stránky tu významnějších, tu docela neznámých amatérských autorů, abych doplnil archív Hrej! o pokud možno všechny variace Crillionu, našly se jich desítky.

V čem spočívá kouzlo té spíše hříčky než hry? Zároveň je dramatická, adrenalinová, ale klade i důraz na pečlivé plánování a logické myšlení. Navíc umožňuje širokou variabilitu power-upů a vyžití kreativním level designerům. Základem je, že hráči kurzorovými šipkami ovládají malou kuličku. Ta hopsá směrem vzhůru a dolů automaticky, navigovat ji tak lze jen horizontálně. Kulička interaguje s kostkami různého druhu a účelu. Cílem každé zboku viděné úrovně je rozbít všechny základní hrací kameny. Ty jsou ovšem různobarevné - a zničit modrou kostku lze jen tehdy, má-li zrovna kulička modrou barvu. Proto musí hráči vhodně vrážet do kostiček přebarvovacích.

Další kostky speciálního účelu už se u jednotlivých klonů různí, nicméně obvyklou skladbou jsou smrtící kostky s lebkou, klíče otevírající přístup do uzamčených částí levelu, dynamity, posunovací kostky, průchody omezené barvou, či pohybující se nepřátelé.

Suchý popis možná nezní až tak atraktivně: kdo ale zkusí některý z velké řady povětšinou chytlavých až návykových freeware klonů, kterými byl dnes obohacen archív Hrej!, velice rychle pochopí. Propadnout kouzlu Crillionu je tak snadné...

Crillion nostalgický

Crillion v klasické podobě nejlépe zpracovává doslova klasická DOSová freewarovka. Crillion '97 Pedra Ortegy spojuje krásné grafické zpracování s levely, jež jsou díky vynalézavosti autora a drsným časovým limitům skutečnou výzvou. Naprosto věrnou předělávkou i se zachováním původních úrovní je již o něco modernější Crillion z dílny Němce Christiana Nennewitze, silně nostalgický je pak i Brillion taktéž německého autora Seca. Specifickou, poněkud akčněji orientovanou hratelnost nabízí miniaturní Ball 2 - a jak již bylo řečeno výše, základem pro fanoušky specifické podškatulky arkádového žánru jsou dva díly série Frozen Fruits.

 Crillion moderní

Mezi remaky, jež daly původnímu námětu přece jen líbivější a modernější kabátek, vyniká variabilitou a počtem levelů kupříkladu také německý klon HitBlock. Ještě o něco hezčí "pozlátko" okolo, příběh a řadu pěkných artworků najdou zájemci ve dvou dílech série Wuchtel's Welt, rovnou 3D podobu pak původně dvourozměrnému Crillionu dává Jump'n Roll. Takřka kalokagathii hratelnosti, nápadů a důstojného zpracování představují duchovní pokračovatelé Frozen Fruits z dílny Blue Skied Games: Summer Bound a Christmas Bound, k zulíbání je potom i francouzská variace Diamonds Revolution.

Crillion na Hrej!

V databázi Hrej! momentálně najdete následující klony Crillionu:

Crillion '97
HitBlock
Summer Bound
Diamonds Revolution
Diamond 4
Christmas Bound
Frozen Fruits
Frozen Fruits 2
CSphere
OutBreakX SE
Jump'n roll
Wuchtel's Welt
Wuchtel 2
Crillion GPI
Crillion Z
Crillion
Ball 2
Win Color Ball
Confusion Balls
Brillion
Crilli 2
Crilli 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama