Far Cry 3 Článek Far Cry 3

Far Cry 3

Erik Omar

Erik Omar

10. 6. 2012 22:00
Reklama

Co si budeme povídat, letošní E3 příliš záživná nebyla. Takové ticho před bouří, dalo by se říct. Ale i v tichu E3 konferencí zaznělo pár hromů, které nám doslova potrhaly bubínky. Jedním z těch opravdu hlučných pak byl hrom jménem Far Cry 3. Pokračování oblíbené série studia Ubisoft, jež se hráče chystá ohromit špičkovou grafikou, zajímavým příběhem a promakaným kooperativním multiplayerem.

Co nás čeká?

Pojďme si ale zkraje shrnout základní fakta: V nejnovějším přírůstku oblíbené série se vžijeme do role dvacátníka Jasona Brodyho. Zcela běžného "baťůžkáře", který je se svými přáteli na tropickém ostrově za účelem příjemně strávených chvil. Něco se však zvrtne, na scéně se trochu podezřele objeví "racionální šílenec" Vaas a z Jasona-turisty se postupně stává Jason-mašina na zabíjení. Více o základní premise hry najdete v našich předešlých dojmech.

Rozpolcená osobnost

Nyní se však přesuňme k čerstvým E3 materiálům, mezi něž se řadí i zbrusu nová ukázka ze hry. Ta mimo jiné odhaluje "gamechanger", který kompletně mění náš pohled na hru. Hlavní hrdina Jason a záporák Vaas toho totiž mají společného více, než jsme si kdy představovali. Kromě podobných psychotických stavů a halucinací je to především tělo! Ano, protagonista je zároveň antagonistou; hrdina záporákem; hodný je zlým i ošklivým. Inspirace u Davida Finchera a jeho Klubu rváčů se jeví očividnou, ovšem z toho mála prozrazeného stále nevíme, jak přesně, či respektive jak intenzivně bude schizofrenie fungovat. Když se vývojářům podaří právě tento zásadní prvek správně podat, můžeme se těšit na neotřelý zážitek plný překvapivých zvratů.

Naskriptovaná svoboda

Ale nejen příběh má každého hráče chytnout a nepustit. Další devízou je dle předvedené ukázky i jeho efektivní výprava zprostředkovaná hutnou kadencí skriptů. Právě těmi si Far Cry 3 narozdíl od dvojky často pomáhá, ovšem ne tak, aby byla narušena plynulost samotného herního zážitku. Alespoň takový dojem jsme nabyli z předvedené ukázky, v níž hlavní hrdina z vyvýšené platformy pošle na nepřítele pod ní smrtící žihadlo ze sportovního luku, aby na něj vzápětí skočil a dílo dokonal přesně mířeným bodnutím do krku. Legolasovské řešení situace přitom vypadá velmi přirozeně a hlavně zábavně.

Další pasáž pak ukázala, jak se dají různé situace řešit různým způsobem. Hlavní hrdina Jason se zjeví v jednom z táborů nepřítele, který je prolezlý chlapíky s prorezlými samopaly. Navíc je v lokaci jen tak náhodou několik klecí s tygry. Hráč má celou řadu možností, jak situaci řešit: Fanoušci Ramba vtrhnou s mocným rekem mezi překvapené strážce a rozstřílí je ve zvuku vybuchujících granátů na maděru; chytřejší pak otevřou klece s tygry, kteří se už postarají o zbytek. Z napapaných tygrů se nakonec stanou jen přežrané kočky a ty se likvidují snadněji než piráti otrávení vedrem tropického ostrova (právě řešení s šelmami bylo prezentováno na konferenci). Možností jak řešit nastalé situace je zkrátka mnoho, hráči je dáná absolutní svoboda a je jen na něm, jakou cestu zvolí. V tom se ostatně hra až tak neliší od druhého dílu.

Liší se však v prostředí, které dělá jeden pomyslný krok zpět v sérii navíc a přináší tropickou modrozeleň prvního dílu. Pryč jsou tak béžové africké pláně a západy slunce jako vystřižené z Lvího krále. Ve Far Cry 3 nás čeká celá soustava zelených ostrovů, která by měla být od samého začátku kompletně zpřístupněna. I to podtrhuje onu zmiňovanou svobodu hráče.

Víc hlav(ní), víc ví

Asi největší obsahovou novinkou odhalenou na E3 je kooperativní multiplayer, který separátně připravuje externí studio. Hra pro maximálně čtyři hráče nabídne zcela osamocený příběh, jenž se bude odehrávat na stejném souostroví několik měsíců před událostmi singlplayerové kampaně. V hlavních rolích se představí parta čtyř hrdinů, jež bude muset na několika mapách (mluví se o šesti) řešit nejrůznější úkoly. V ukázce Ubisoftu jsme viděli, jak hráči díky intenzivní týmové spolupráci zneškodnili most. Část skupinky položila bomby, druhá část své bratry ve zbraní kryla atp. Daní za zábavu ve více lidech je ovšem ztráta absolutní svobody - jednotlivé multiplayerové levely budou totiž omezené úrovně s předem daným počtem úkolu. Každá z nich by pak měla zabrat něco kolem hodiny hraní.

Bém v nejlepší formě

Po technické stránce je titul Far Cry 3 jako Pavel Bém - došplhal až na vrcholek hory, která se však v tomto případě nejmenuje Mt. Everest, ale "Současná generace konzolí". Hardware PS3 byl v ukázce ždímán jako špinavá hadra a věřte, že z této hadry už toho moc nevykape. To v podstatě znamená, že se můžeme těšit na technický vrchol současné generace, po kterém očekáváme nástup té nové.

Dobří holubi se vracejí

Far Cry 3 zaujal více než většina ostatních her. Nebýt Watch Dogs, byl by FC3 nejméně v rámci Ubisoftu tím úplně nejzajímavějším kouskem. A to je, považte, sakra velká poklona pro hru, která byla na E3 podruhé za sebou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama