evropa-miluje-firefox-verze-2-0-za-dvermi
Článek Evropa miluje Firefox, verze 2.0 za dveřmi

Evropa miluje Firefox, verze 2.0 za dveřmi

Ondřej Grym

Ondřej Grym

22. 1. 2006 23:24 2
Reklama

Inovovaný Firefox 2.0 má dostat do ranečku především vylepšené uživatelské rozhraní. Žádné velké změny se tak nebudou dít v jeho jádře, kterým i nadále zůstane původní „Gecko“ známé z Firefoxu 1.5. Vývojáři ale slibují zcela přepracovat systém historie a záložek, open-source program bude také kontrolovat pravopis například ve webových formulářích. První možnost vyzkoušet si testovací variantu Firefoxu s přídomkem 2.0 bychom měli mít už 10. února. Na tento den totiž Mozilla plánuje vypustit její první alfaverzi.

Společnost již dříve oznámila, že plánuje vstřikovat steroidové bezpečnostní injekce do Firefoxu každých šest měsíců. V rámci nové strategie se tak ostré verze 2.0 dočkáme někdy mezi druhým a třetím kvartálem tohoto roku. Časový plán uvádění nových variant Firefoxu také upozorňuje na příchod třetí edice tohoto prohlížeče. Stát se tak má počátkem příštího roku.

Výběr novinek z dílny Firefoxu 1.5

Evropa miluje Firefox, verze 2.0 za dveřmi
i Zdroj: Hrej.cz

Zatím nejnovější verze internetového prohlížeče Firefox z loňského listopadu slibuje opět o něco rychleji načítat webové stránky, lépe blokovat nežádoucí obsah a pohotově reagovat na případné aktualizace. Firefox 1.5 je tedy možné díky posledně uvedené vlastnosti postupně záplatovat. Podle Mozilly je program navíc sám schopen zjistit dostupnost aktualizací a následně doporučit jejich instalaci. Prohlížeč také podporuje nové webové standardy, například AJAX (Asynchronous JavaScript + XML), který slibuje vylepšit interaktivitu a vzhled stránek. Jistého vylepšení se dočkala také navigace pomocí ikon „forward“ a „backward“, díky tomu by se měl pohyb webem o něco málo urychlit. Mozilla zpřístupnila i pokročilejší programovací nástroje, které slouží vývojářům přídavných prvků pro Firefox.

Do zajímavých rozšiřujících plug-inů, kterým Firefox v několika následujících měsících určitě neunikne, patří bezesporu prográmek společnosti AllPeers. Software zcela jistě rozbouří už tak neklidné myšlenky hudebních vydavatelů. AllPeers totiž pracuje s technologií BitTorrent, která umožňuje sdílet velké objemy dat. Mezi tvůrce této extenze patří také české developerské studio. Srdcem AllPeers je postranní panel„Navigator“ , který slouží k rychlému přístupu ke všem informacím v programu. Navigator neukazuje pouze soubory, které jsou přes AllPeers sdíleny přes internet, ale také všechny do něj právě připojené uživatele. V budoucnu by tak mohl fungovat i jako komunikační program á la ICQ. Tvůrci rovněž nevylučují implementaci VoIP systému, tedy zpřístupnění internetové hlasové komunikace.

Uživatel může v databázi AllPeers brouzdat jak v lokálním, tak ve vzdáleném - nasdíleném obsahu. Pokud si přeje zpřístupnit některá vlastní data i dalším lidem připojeným k internetu, nebo je od nich stáhnout, pak mu k tomu poslouží jednoduchý drag-and-drop systém. Vše vypadá až příliš povedeně, jen aby celý systém neposlala k šípku jedna dobře podaná žaloba…

Firefox je nejrozšířenějším open-source projektem

Evropa miluje Firefox, verze 2.0 za dveřmi
i Zdroj: Hrej.cz

Mozilla Firefox je jedním z nejrozšířenějších open-source projektů současnosti, to znamená programů, jejichž kód může kdokoliv použít a měnit. Například na testování varianty s pořadovým číslem 1.5 se podílelo několik tisíc dobrovolníků. Další neméně zajímavý statistický údaj pak říká, že Firefox od počátku uvedení první verze už testovalo přes 750 tisíc lidí. Tržní podíl Firefoxu se v současnosti odhaduje na 10 - 20 procent v závislosti na firmě, která odhad provádí. Osobním počítačům i nadále s přehledem dominuje Internet Explorer společnosti Microsoft s více než 80 % pokrytím.

Zejména v Evropě však Firefox zaznamenává raketový nárůst počtu uživatelů. Na starém kontinentu se jeho tržní podíl dostal již lehce přes dvacet procent a stále roste. Podle poměrně optimistického měření francouzské analytické firmy Xiti Monitor z 8. ledna je Firefox vůbec nejpopulárnější ve Finsku (pozn. ed. - z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, např. na finských vysokých školách se nic jiného než Firefox už téměř nepoužívá jak mezi studenty, tak akademiky). Ze studie vyplývá, že jej nalezneme na 38 procentech všech mašin připojených k internetu. Firefoxu jsou ale také velice nakloněni Slovinci s 35,5 % a kupodivu i jinak konzervativní Němci (30,3 %).

Stranou nezůstali s 29,3 % procenty Češi, na které se dotahují s 28,9 % Slováci. V zámoří, konkrétně Severní Americe, si Firefox vede o něco hůře. „Pouze“ 16 procent Američnů, kteří se brouzdají světovou sítí, si jej pustilo blíže k tělu. Horké slunce pražící v Jižní Americe je však pro tento prohlížeč naprostou pohromou – používá jej zde totiž pouze 5,8 procenta počítačů připojených k internetu.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama