Článek Emgeton M6 Cult

Emgeton M6 Cult

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

15. 12. 2006 23:50 7
Reklama

V minulostí známá a pak skoro zapomenutá značka Emgeton se v posledních letech znovu zabydlela na trhu a neplatí to jen pro Českou republiku. Není tedy divu, že má její, dnes recenzovaný, multimediální přehrávač M6 Cult ambice stát se ve své kategorii produktem roku. M6 patří do skupiny flashových přehrávačů a v kamenných i internetových obchodech jej můžete nalézt ve třech verzích, jež se liší velikostí interní paměti. Vedle základní 1 GB varianty je k dispozici i model s dvakrát, resp. čtyřikrát větší pamětí. Po rozbalení krabice na vás krom samotného přehrávače vykoukne také látkový sáček proti poškrábání, USB kabel, CD se softwarem, šňůrka na krk a hlavně výtečná sluchátka Porta Cult (jde o speciálně pro Emgeton vyrobenou variantu sluchátek Koss Porta Pro Junior), která se starají o kvalitní reprodukci basů, středů i výšek. V krabici samozřejmě nechybí ani obligátní manuál.

Materiál a ovládání

Přední část přehrávače je z průhledného plastu, kdežto zadní je vyrobena z hliníku, čímž se podobá přehrávači iPod značky Apple. M6 potěší i svojí velikostí. Ostatně kompaktní rozměry 79 x 48 x 10 (výška x šířka x hloubka) milimetrů a váha okolo 50 gramů mluví za vše. Přehrávač můžete nosit pohodlně nejenom v kapse u kalhot, ale i v kapse náprsní. Ovládání je provedeno dvojím způsobem – dotykovými body a klasickými tlačítky. Funkce On/Off a Play naleznete na vrchní straně přehrávače, kdežto na spodní straně se nachází spínač pro uzamčení přehrávače. Dotykové ovládání je příjemné, zvláště jste-li na něj zvyklí, například z výše zmíněného iPodu. Pokud s ním zkušenosti nemáte, tak se stejně není čeho bát. Zvyknete si na něj relativně brzy.

Uživatelské prostředí a funkce přehrávače

Menu je přehledné a listovat v něm je díky intuitivnímu ovládaní hračka. Veškeré položky si můžete barevně oddělit díky tapetám a zčásti si tak přehrávač uzpůsobit vlastnímu vkusu. Potěší nápověda v rodném jazyce, stejně jako odkaz na rychlé připojení na oficiální webové stránky, z nichž můžete stahovat nejnovější firmware. Vraťme se však k menu, které na první pohled připomíná mírně pozměněné uživatelské rozhraní iPodu. Kromě klasických funkcí jako jsou hodiny či budík, nabízí například i funkci Sleep (nastavíte si dobu, za kterou se přehrávač sám vypne).

M6 po připojení k PC ihned nahlásí jako nový disk, což je zásluha funkce Mass Storage, díky níž můžete snadno přenášet data mezi vícero počítači. S podporou hudebních formátů na tom M6 Cult nijak špatně, když nabízí dnešní standard v podobě podpory MP3, WAV, WMA, OGG i bezztrátového formátu FLAC. Problémy M6 nedělá ani proměnlivý datový tok. Jakmile si oblíbené interprety nahrajete do přehrávače a kliknete na ikonku Aktualizovat hudební knihovny, tak se veškerá nahraná hudba ihned seřadí dle jména. Samozřejmě jen za předpokladu, že jsou vaše skladby opatřeny korektním ID3 tagem.

Displej, fotky, filmy, umí všechno

M6 Cult má displej s úhlopříčkou 6 cm, který zvládá zobrazit 260 tisíc barev v rozlišení 320x240 pixelů. Prohlížení fotografií v podporovaných formátech BMP, JPG a GIF je tedy na jemném TFT LCD displeji poměrně příjemné, na čemž se podílí i relativně věrohodné podání barev. Emgeton M6 umí kromě reprodukce hudby a zobrazování fotografií i přehrávání videa, navíc s podporou pro titulky ve formátu SRT. Před nahráním videosouborů do přehrávače je však logicky nutné video zkonvertovat do patřičné velikosti, snímkování a kvality. Celý tento proces není naštěstí díky přiloženému softwaru nijak složitý a výsledek je poměrně solidní (titulky jsou docela dobře čitelné). Ze všeho nejvíce se však M6 hodí k přehrávání hudebních videoklipů a v nouzi i filmů, byť se to s jejich sledováním na větších displejích nedá vůbec srovnat.

Příjemná je rozhodně přítomnost rádia s možnost nahrávání do formátu MP3 ve vámi zvolené kvalitě. Nechybí však ani možnost použít M6 jako diktafon a vhod určitě přijdou i další funkce v čele s hrou ala Sokoban (posunujete bedny), kalkulačkou, či stopkami. Na závěr zbývá dodat, že při úplném nabytí vám bude M6 Cult sloužit zhruba 18 hodin v závislosti na tom, zda-li jej budete využívat k přehrávání hudby, videa, nebo jako diktafon.

Plusy

Výtečná výbava, skvěle hrající sluchátka, kvalitní displej, zajímavý design přehrávače.

Minusy

Pro někoho až zbytečně moc funkcí, které nevyužije.

Verdikt

Emgetonu se podařilo vyrobit přístroj s mnoha funkcemi, výtečným ovládáním i solidní výdrží, který je tak vhodným kandidátem na dárek pod stromeček.

Cena v Kč vč. DPH: 4690,- (1 GB), 5690,- (2 GB), 7190,- (4 GB)
Českou distribuci zajišťuje firma Bell Technology
www.bell-technology.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama