emgeton-e5-cult-nadupany-cvalik
Článek Emgeton E5 Cult – nadupaný cvalík

Emgeton E5 Cult – nadupaný cvalík

Lubor Jarkovský

Lubor Jarkovský

27. 2. 2006 23:47 2
Reklama

Poctivý kus stříbra

Emgeton E5 Cult – nadupaný cvalík
i Zdroj: Hrej.cz

První, co každého, kdo ještě nepřišel s žádným přehrávačem Emgeton do styku, zaujme, je stylová pěkná krabice s textovými informacemi v českém i slovenském jazyce. Domácí značka má přeci jenom své výhody a nejsou jimi samozřejmě jenom texty na krabici. Ale nepředbíhejme. E5 Cult nás po vybalení překvapil především svou velikostí - v každém z rozměrů je ještě o pár milimetrů větší než předchozí E2 Cult a to z něho činí v rámci flashových přehrávačů opravdového macka. Bez AA baterie váží 41 gramů. Jeho stříbrné tělo je vyrobeno z hliníku, který dodává přehrávači na stylovosti, i když zmiňovaná velikost celkový dojem trochu kazí.

Přístroj je koncipován pro praváky a drží se klasicky naležato, přičemž displej je v této pozici nalevo a hlavní ovládací prvek v podobě otočného kolečka se středovým tlačítkem napravo. Čtyři zbývající tlačítka se nacházejí na horní hraně, přičemž sluchátkový výstup a line-in jsou klasicky na levé straně a USB a úložiště baterie na pravé. Hold je trochu podivně umístěno téměř do středu zadní části přístroje.

Šup s tím do paměti

Emgeton E5 Cult je na náš trh dodáván ve verzích s pamětí 512 MB nebo 1 GB. S počítačem se spojuje přes rozhraní USB 2.0 a do systému se přihlásí jako externí disk. Není potřeba instalovat žádný další software, pokud máte Windows XP. Na starší verzi systému je nutné použít ovladače z přliženého CD. Na tom mimochodem naleznete i prográmek pro upgrade firmwaru. Přenos dat se rychlostně drží někde kolem hranice 3 MB/s, takže v této oblasti spadá player do běžného standardu.

Emgeton E5 Cult – nadupaný cvalík
i Zdroj: Hrej.cz

Ovládání

Nakopírovanou hudbu lze přehrávat, jestliže je ve formátu MP3, WMA či WAV. S nejrozšířenějšími kodeky tedy E5 Cult pracovat umí. Současně dokáže zobrazovat i textové soubory, což není v jeho případě jen takovým výkřikem do tmy jako u jiných playerů, protože díky šestiřádkovému displeji se dá s textem opravdu pracovat. Displej samozřejmě boduje i při browsení obsahem paměti či zobrazování informací o skladbách. Škoda, že stejně zdařilé není ovládání řešené pomocí již zmiňovaného otočného kolečka a několika dalších tlačítek. Největší zradou je ono kolečko, které klade palci opravdu slušný odpor a otáčí se tedy velmi ztuha.

Emgeton E5 Cult – nadupaný cvalík
i Zdroj: Hrej.cz
Je možné, že se časem ochodí, jenže něco takového jsme samozřejmě neměli při týdenním testu možnost ověřit.

Druhou zradou je tlačítko v jeho prostředku plnící několik funkcí – vstup do obsahu paměti, vstup do menu a otevření nabídky „práce se složkou či souborem“. Pochopení se vymyká, proč je nutné tlačítko déle podržet pro zobrazení stromového výpisu adresářů a proč pro zobrazení menu stačí jeho jednoduché stisknutí. Vždyť první jmenovaná funkce je mnohem častěji používaná a je obecným pravidlem, že menu nastavení se zobrazuje vždy delším podržením určitého ovládacího prvku. Situaci ještě zhoršuje to, že nás přehrávač ihned nevpustí do výpisu adresářů, ale nabídne ještě menu nazvané „Navigace“ obsahující dvě položky nazvené „Složky s hudbou“ a „Oblíbené“. Teprve volbou první jmenované se dostáváme do stromového výpisu obsahu paměti. Pochvalu si zaslouží pouze pop-up nabídky pro soubory a složky. Mazání či přehrávání celé složky je díky implementaci tohoto prvku skutečně jednoduché.

Při práci s přehrávačem každého jistě potěší český firmware podporující samozřejmě české znaky v ID3 tagech i názvech souborů. Opět se však nelze ubránit záporné kritice. Přístroj totiž na stisknutí tlačítek či otočení ovládacího kruhu reaguje leckdy i s vteřinovým zpožděním a to jasně vypovídá o nevyladěném softwaru. Emgeton na svých stránkách nedávno poskytl ke stažení firmware, který tyto problémy řešil a dokonce zvyšoval i rychlost přenosu dat. Bohužel však měl v sobě chyby zásadně ovlivňující funkčnost přehrávače a tak byl záhy ze stránek odstraněn. Na jeho opravené verzi se pracuje.

Další funkce

Emgeton E5 Cult – nadupaný cvalík
i Zdroj: Hrej.cz
U přehrávače této kategorie nemohou chybět přídavné funkce, jakými jsou FM tuner a nahrávání. Zdrojem pro nahrávku může být integrovaný mikrofon, tuner a line-in vstup. Ovlivňovat kvalitu záznamu lze v menu nastavení a můžete volit mezi MP3 a ADPCM (Adaptive Differential Pulse Code Modulation – používá se především pro záznam hlasu). U MP3 lze enkódovat při datovém toku 96 a 128 kbps.

Pěknými doplňky jsou ve funkční výbavě například čas a datum zobrazované při přehrávání na hlavní obrazovce. Dále také potěší budík.

Poslech a stamina

Při použití dodávaných pecek či jakýchkoliv jiných sluchátek tohoto typu se určitě neobejdete bez ekvalizéru. Na výběr je k dispozici osm položek – Normal, Rock, Jazz, Classic, Pop, Bass a dvě uživatelská manuální nastavení. Z licencovaných věhlasných efektů nechybí SRS, WOW a Trubass. I na peckách z krabice byl poslech hudby příjemný a nevyznačoval se žádnými vadami radikálnějšího charakteru. Jedinou drobnůstkou je občasné jemné lupnutí při přeskočení z jedné skladby na druhou. Naše srdce si Emgeton získal ovšem především díky své výdrži. Na jednu alkalickou tužkovou baterii totiž vydrží hrát až 50 hodin. Výrobce se tímto číslem velmi chlubí a má důvod.

Hlouběji v krabici

Po odkrytí plastové ochrany přehrávače objevíte poměrně bohaté příslušenství. Skládá se z kvalitních pecek, ochranného obalu přehrávače, který bohužel není nijak pěkný, linkového kabelu, USB kabelu, přímé redukce z USB na mini-USB a obligátní šňůrky na krk. Již jsme si stěžovali na obal a suchou nit nemůžeme nechat ani na šňůrce, která je vyrobena z provázku provlečeného v gumové trubičce – ta není kůži vůbec příjemná. A ještě bychom na něco zapomněli. Samozřejmě nechybí v příslušenství jedna AA baterie, dodávána je dokonce kvalitní Duracell Plus. Ano, maličkost, ale příjemná.

Emgeton E5 Cult – nadupaný cvalík
i Zdroj: Hrej.cz

 

Plusy

Velké množství funkcí, úžasná výdrž baterie a české menu. To vše za slušný peníz.

Minusy

Objemný přístroj nemá nejlépe řešené ovládání a v současné verzi i pomalý firmware.

Verdikt

Emgeton E5 Cult má velké množství kladů, ale bohužel i záporů a tak ho rozhodně nelze ověnčit titulem „přehrávač roku“. My sami bychom se asi poohlédli po nějakém menším přístroji s barevným displejem a kvalitnějším ovládáním, ale pokud se vám zalíbil, jeho koupí určitě neprohloupíte.

Cena vč. DPH: 3.490 (512 MB), 4.490 (1 GB) Kč
Zapůjčila firma: Bell Technology spol. s r.o.
www.emgeton.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama