eFootball Pro Evolution Soccer 2020
i Zdroj: Hrej.cz
eFootball Pro Evolution Soccer 2020 Článek eFootball Pro Evolution Soccer 2020

eFootball Pro Evolution Soccer 2020

Jan Bors

Jan Bors

17. 6. 2019 10:00 1
Reklama

Konami během E3 vydalo video z nového ročníku série PES, jehož obal bude zdobit buď Messi anebo Ronaldinho v případě deluxe edice. Co je ale mnohem zajímavější, s vývojem hry pomáhal Andrés Iniesta. Ne, že bych tomuto tvrzení nějak extrémně věřil, ale celé video je právě ex-barcelonským kouzelníkem protkáno a buď jak buď, někdo se pořádně chytil za nos. Nový PES je, co se týče herních vlastností, konečně posun z vod stagnace někam dál, a to je setsakra dobře. Mohl jsem si totiž hratelnou verzi vyzkoušet v časově velmi luxusních podmínkách a je až s podivem, že se Japonci nerozhodli ukázat nový díl všem ostatním.

Všeobecně totiž byli tak skrytí, že je našel jen zkušený nebo náhodný kolemjdoucí. Skrytějšího vydavatele těžko hledat. Přesto mi to nedalo a po jejich stánku, resp. spíše kukani, jsem se porozhlédl a díky tomu si můžete přečist tyto dojmy z hraní jak singleplayerových zápasů, tak i dvou zápasů proti jednomu z vývojářů hry.

O 180°

Pokud máte rádi fotbalové hry a četli jste podrobně mé recenze z posledních let, víte, jak moc jsem k sérii od Konami kritický. V mých dojmech s dvacítkou ji ale budete hledat spíše sporadicky. Je to dáno dvěma faktory. Ten první je jasný, hra se po všech stránkách hodně - anebo přinejmenším mírně - zlepšíla a opět vypadá více jako reálný fotbal ve svém specifickém PES podání. Druhý faktor je dán omezenou nabídkou módů, a tak se mé dojmy zaměřují čistě jen na samotný fotbal a nic jiného okolo. Nejprve si ale pojďme říct, co zůstalo. Máme tu stejná menu jako v loňských ročnících, což má být asi trademark, aby šla hra poznat a vědělo se, kde je země původu. Moc tomu nerozumím, protože by se dalo vše udělat alespoň trochu moderně. Nicméně to je takový první dojem. Taktické pokyny, team management a další věci jsou také stejné a měnit se nejspíš už nebudou. To ale rozhodně není výtka, myslím, že v tomto PES exceluje a hrátky se sestavou jsou dost zábavné a vždy byly.

EVOLUCE NAMÍSTO STAGNACE

Jdeme na zápas. K dispozici bylo celkem osm týmů, a to Francie, Boca, River Plate, Palmeiras, Flamengo, Arsenal, Barcelona a tým Legend. Osobně jsem týmy nemíchal a jak je mým zvykem, zvolil jsem svůj milovaný Arsenal proti nenáviděné Barceloně. Samozřejmě na Emirates. Když nepočítám úvodní suchou animaci před stadionem, vypadá hra naprosto skvěle. Pořád je poznat, že je to PES, a na druhou stranu to, kam se vývojářům povedlo posunout obličeje hráčů, to klobouk dolů.

Pohyb dresů nebo kraťasů na hráčích sice nesnese nejpřísnější kritéria, ale to z herní kamery beztak nevidíte a hratelost mi to neotravovalo. Ono ji vlastně nic neotravovalo až možná na mé vlastní chyby. Takže co se změnilo?

PES je letos mnohem náročnější na vaší přesnost a timing. Už to není takový ping-pong, a to ani při hraní s takto vyspělými týmy.

Předně je znát přepracovaná fyzika míče a ten se chová prostě fakt tak, jak bychom od něj čekali. Je mnohem více neposedný, nezastavuje se pořád dle stejného vzoru, záleží na jeho rotaci při dalším doteku a tak dále. Což je velmi důležité, protože PES je letos mnohem náročnější na vaší přesnost a timing. Už to není takový ping-pong, a to ani při hraní s takto vyspělými týmy, resp. po vás tiki-taka vyžaduje mnohem větší míru preciznosti. Přesto to zase není natolik přehnané, aby si hráči nedali tři přesné přihrávky za sebou. Je akorát mnohem důležitější, abyste uměli lépe reagovat na aktuální situaci na hřišti.

NEZASTAVUJEME

Letošní ročník také ne že by zpomalil, ale tým se snaží dostat co nejdříve za balon a znesnadnit vám útok. Někdy i za cenu taktických faulů, především strkání a podrážení. Ještě mi chybí držení, ale už alespoň přibyla hra tělem. Nikoliv ta klasická, kdy si kryjete balon, ale ta, kdy si prostě dva hráči dávají do těla a snaži se odstavit, obránce se natlačit před útočníka a tak. Není to sice tak promakané jako ve fotbalo od EA, ale je to tady a redefinované je tím celé bránění. Přijde mi těžší, ale o to zábavnější. Hra se přitom stále nevyžívá v přehnaném kličkování, nicméně zvládnutí některých základů je pro hru jeden na jednoho klíčovější, než rychlost. Přelstít soupeře prostě musíte celým arsenálem dovedností, mezi které nově patří i faint pas. To je taková ta skrytá příhrávka, která je techicky docela náročná na provedení, ale když se povede… však víte, je radost sledovat následky.

Brankáři a rozhodčí, dvě věci, kvůli kterým mě PES poslední leta tak štval, se také zlepšily, a dokonce dramaticky v případě rozhodčího, který je velmi přesný a dělá logická rozhodnutí. Ono mi také přišlo, že se výrazně méně fauluje, a to jak proti počítači, tak proti hráči. Dáno to bude tím, že ztráta míče vyplyne nyní mnohem více z nějaké nedostatečnosti, než že by se svádělo zase tolik soubojů. Ale to vše bude záležet na to, s kým budete hrát a jak. Brankáři zase chytají výborně. Zažil jsem sice moment, kdy brankář nestihl doběhnout a zvednout ze země jasný míč, takže jsem snadno skóroval, ale z opakovačky bylo jasné, že to bylo tak tak. Dobrá práce. Jen by pořád nemuseli ve vzduchu jakoby plavat. Přijde mi to pocitově pořád tak zvláštně naprogramované. Jinak výhozy a rozehrávka brankáře je až na pár nových animací stejná a tudíž na jedničku. Je vidět, že nejen brankáři, ale celkově všichní hráči dostali více animaci.

MÁME RADOST

A celkově je radost na hru koukat. PES 2020 se hraje tak nějak lépe. Hráči sice stále po odebrání balonu neumí okamžitě zabojovat o balon zpět, ale jinak je hra o řád jinde než loni anebo předloni. Ve hře proti živému soupeři je navíc zábavnější, alespoň pro mě. Navíc se opět začínají rozevírat nůžky mezi touto sérií a sérií FIFA. Ne co do kvality, ale spíše do přístupu.

Konami se mi slovy svých vývojářů sice svěřilo, že teď je priorita pracovat na konektivitě serverů, ale také neustále omýlají vylepšený a propracovanější Master League. Nicméně mají v názvu e(Sport), tak by se měli pochlapit. Zatímco FIFA nabídne mnohem více obsahu, licence a svůj fotbalový přístup, Konami jde cestou řeknem své realističnosti a ačkoliv atmosféra na stadionu působí spíše vlažně, blíží se její podání více tomu, jako byste seděli na stadionu a ovládali hráče. Kdežto FIFA zase má tendenci napodobovat televizní přenos.

Hra se přitom stále nevyžívá v přehnaném kličkování, nicméně zvládnutí některých základů je pro hru jeden na jednoho klíčovější, než rychlost. Přelstít soupeře prostě musíte celým arsenálem dovedností.

Buď jak buď, já si letos moc rád PES zahraju. Možná se na něj dokonce začínám těšit o něco víc, protože se mi líbí, že autoři nejenom vychytávají hratelnost, ale také ji konečně někam posunuli a nebude to tak úplně stejná hra jen s novou cenovkou a stejnou hratelností. A ačkoliv bude stále skoupá na licence, pokud bude vše fungovat jak na drátkách, bude to nejlepší díl za poslední roky.

Porovnání FIFA 20 a PES 2020

Berte tento rámeček čistě orientačně, protože času na opravdové zahrání a zhodnocení obou her je zapotřebí mnohem mnohem více. Každopádně už teď lze říct, že nůžky mezi oběma hrami se rozevírají s tím, že obě ostří jsou pořádně ostrá. FIFA dělá každý rok malou evoluci a vylepšuje mechanismy, které ji posouvají dál. Na druhou stranu má některé už nyní pozorovatelné nedostatky, které ji budou trochu srážet. Ať už jde o přepínání hráčů, umělou inteligenci spoluhráčů, konče omezenějším, přesto větším důrazem na skills jako jsou všemožné parádičky a kličky. Ty ze hry na vyšší úrovni umí udělat všechno možné, jen ne fotbal - resp. v kombinaci s možnostmi bránění, které si s tím pořád neumí kloudně poradit.

Je dobře, že FIFA má zdatnějšího konkurenta a pořád je tady někdo, kdo sérii šlape na paty. Když ne obsahem a licencemi, tak důrazem na realističtější hru. 

PES se na druhou stranu zlepšil ve všem, co mě štvalo. Jasně, pořád tam je blbost, že skluzující hráč dohrává neovládaného hráče, který se mu nesnaží ani uskočit, ale to je tak všechno. Co se týče hry samotné, je mnohem živější, přesto pomalejší a s důrazem na precizní týmovou hru s využitím individualit. Konami zapracovalo na hře tělem a ačkoliv to pořád není ono, je to v rámci série velký posun. Také důraz na preciznost, resp. vetší důraz na nepřesnosti a realističtější chování balonu vrací sérii tam, kam by asi měla patřit.

Je dobře, že FIFA má zdatnějšího konkurenta a pořád je tady někdo, kdo sérii šlape na paty. Když ne obsahem a licencemi, tak důrazem na realističtější hru. Uvidíme, jak to bude mít s konektivitou serverů, protože pokud vymákne svůj tradičně zpackaný online, určitě pár hráčů sérii FIFA vyfoukne.

eFootball Pro Evolution Soccer 2020
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama