Článek DS Lite - co je malé, to je hezké?

DS Lite - co je malé, to je hezké?

Jan Horčík

Jan Horčík

29. 1. 2006 23:55 4
Reklama

Už před časem se objevily zprávy o nedostatku přenosné konzole DS na Japonském trhu. Prodejci prý kvůli tomu dokonce začali stahovat dodávky z USA zpět na domácí půdu, aby tak pomohli nasytit poptávku. Vzrůstající prodeje DS táhnou celé Nintendo. To však nespí a zvěstem o revizi NDS, o které už koncem minulého roku mluvil Reggie Fils-Aime, hlavní postava amerického Nintenda, dalo před nedávnem tolik očekávanou konkrétní podobu. Stalo se tak překvapivě brzy, Nintendo je známé svou konzervativností a takový Game Boy si na úpravy počkal pěkných pár let. NDS je navíc velmi úspěšnou platformou a zdánlivě tak není důvod, proč design měnit. Nebo že by se Nintendo opravdu bálo toho, že krasavec v podobě PSP nakonec převezme nad handheldovým trhem nadvládu?

Co je malé to je hezké

Nintendo DS Lite má šířku 133 mm, výšku 73,9 mm a tloušťku 21,5 mm. Váha se snížila z 275 na 215 gramů. Velikosti obou obrazovek přitom zůstaly zachovány a hovoří se o tom, že půjde o nové, světlejší displeje. Jedním z nových ovládacích prvků je ostatně i posuvník pro ovládání jasu, k dispozici mají být čtyři různé úrovně. Co se týká funkčnosti, kolovaly i dohady možnostech VoIP, tedy přenosu hlasu. Tomu by jistě byl nápomocný i mikrofon nově umístěný dole uprostřed konzole. Ale jedná se pouze o spekulaci. Podle jednoho ze zaměstnanců japonské firmy Hori, nejuznávanějšího výrobce ovladačů a dalšího příslušenství, který měl možnost si nové NDS Lite osahat, se tlačítka chovají podobně jako u předchozího modelu. Jen D-pad prý připomíná spíš ten z GameBoy Micro.

Nové NDS Lite je opatřeno krásným bílým designem, který vzdáleně připomíná iPod od Applu. Ostatně, právě Apple ukázal, jak moc je design důležitý - takže proč by se nemohlo Nintendo inspirovat právě tímto úspěchem? Leccos naznačuje i to, že Lite se bude, stejně jako původní DS, prodávat ve více barevných variantách, prozatím budou tři. Konečně už to není nevzhledný kus plastu, ale pohledný mistrovský kousek elektroniky, kterým se jeho majitel může chlubit stejně dobře jako PSP od Sony. Je prostě "cool", což byl ostatně nejspíš i hlavní záměr Nintenda - původní koncept je zbytečně rozměrný a nevzhledný. Nintendo tak Sony dožene v další chloubě (alespoň to tedy podle obrázků předpokládáme) a dokazuje, že narozdíl od minulých let jde konkurenci tvrdě po krku a nerozpakuje se eliminovat její silné stránky. Wifi internet byl první vlaštovkou a DS Lite je dalším krokem, jenž tento nově nastoupený trend Nintenda potvrzuje.

Do Ameriky i Evropy

Vypuštění NDS Lite na japonský trh se dočkáme 2. března, spolu s uvedením akčního RPG Children of Mana od Square-Enix. Do Ameriky a Evropy podle neoficiálních zvěstí dorazí tenhle krasavec teprve v létě, jeho cena se bude pohybovat kolem €120, v přepočtu tedy asi 4 000 Kč. Vypuštění v létě by šlo na ruku Revolutionu, který se má objevit v USA na Vánoce, a v Japonsku podle některých dohadů dokonce už v červnu nebo červenci. Přesné datum bude pravděpodobně oznámeno v květnu na letošní E3. Oba produkty by tak získaly dostatek prostoru a nijak by se nepřekrývaly. Výroba původního NDS bude ale i nadále pokračovat.

Přenosné herní konzole se bez debat staly zásadní součástí herního průmyslu. Tvorba her je relativně nenákladná a zisky obrovské, uživatelská základna se neustále rozrůstá. Nintendo je světovou jedničkou v této lukrativní oblasti a nedávný krach Gizmonda případným dalším zájemcům o svůj kousek koláče jistě na radosti nepřidal (nebo možná právě naopak). Přesto se objevují spekulace o tom, že Microsoft by mohl v této oblasti chtít něco podniknout. Podrobnější zamyšlení na toto téma naleznete v příštím čísle magazínu Level. Mimochodem, když se může snažit Microsoft, proč by nemohl třeba i takový Apple?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama