druha-miza-portal-1-2
Portal Článek Druhá míza: Portal 1 + 2

Druhá míza: Portal 1 + 2

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

6. 10. 2012 22:00
Reklama

Známost a oblíbenost chlapců a děvčat z Valve stojí na několika základních pilířích. Jsou jimi Steam, perfekcionismus, neochota počítat do tří a samozřejmě v neposlední řadě též velká podpora modařské komunitě. A to se velkorysým způsobem vyplácí jak finančně, tak i oblíbeností u hráčů a právě modařů. A nám též nezbývá, než se připojit k řadě vděčných a nabídnout vám náš výběr nejzajímavějšách modifikací, a to takže pro logickou hříčku jménem Portal a jejího přímého pokračovatele s číslovkou 2.

Portal Prelude

Ke stažení: Portal Prelude

První Portal pro někoho sice může být pohrobkem, ale byla by škoda se rovnou zaměřit na díl druhý, byť se ten dá považovat právě za ten dospělejší a rozsáhlejší. Začneme netradičně modifikací sice mrtvou a dále nepodporovanou, ale svým obsahem velmi okouzlující. Zajímá-li vás, co se asi tak odehrávalo v laboratořích Aperture před původní hrou a i před vlastním zapojením GlaDOS, tak je Portal Prelude právě pro vás. A tedy, překousnete-li nějakou tu technickou obtíž způsobenou dnes horší technickou podporou free verze a Mac verze Portalu, čeká na vás opravdu pěkný příběhový zážitek.

Vypráví historii o: Portal

Portal Pro

Ke stažení: ModDB

Portal Pro je určen těm z vás, jež nemají rádi testování reflexů, nutnost bleskově máchat myší a obecně pro ty, kteří při nepovedeném pokusu o průchod úrovní zahazují myš do hlubin pekelných. Tato modifikace totiž nijak neověřuje to, jak rychlí jste a jak precizní umíte být při načasování svých průletů úrovněmi, ale naopak se zaměřuje na testování toho, jak důvtipní umíte být a jak promazané jsou vaše závity. Je to o logice, nikoli o rychlosti!


Testuje závity jako nikdo druhý

Portal Unity

Ke stažení: ModDB

Portal Unity navazuje na oba předchozí zmíněné, na Prelude tím, že se jedná o totální konverzi obsahující vše nové, včetně dabingu i příběhu a na Portal Pro tím, že předpokládá důkladnou znalost mechanismů hry a nabízí větší výzvu všem hráčům. Avšak jako u posledně jmenovaného, pouze spoléhání se na logiku u úkolů však nečekejte – rychlému máchání myšidlem se zde nevyhnete, ale byla by škoda se něčím takovým nechat odradit!


Přestavba od základů

Factum Solus

Ke stažení: ModDB

GlaDOS je mrtvá, ať žije Ben! Jiná umělá inteligence testuje starou známou Chell. Jedná se o opět o konverzi od základů a to takže v duchu epizodickém tak, jak jej vidí samotní Valve. A tedy, poslední vydání bylo v roce 2010 (první epizoda) a od té doby se nic zásadního nestalo. Poslední informace od autora modifikace však napovídají tomu, že se stále něco děje a další obsah ještě přisviští. Pokud se ale dokážete přenést přes tento drobný nedostatek, tak na vás opět čeká parádní zážitek.

Trpělivá konverze

Aperture: Dèjá vu

Ke stažení: ModDB

Další a poslední námi zmíněná modifikace pro Portal první je určena hráčům, kterým při hraní překáží nutnost procházet lokace tak, jak to tvůrci chtěli. A to je pochopitelně věc, která trápí mnohé hry postavené na řešení logických hádanek – nabízejí často pouze jedinou možnost průchodu. Ne však Dèjá vu, mód sice nijak rozsáhlý, ale zaujme právě onou možností zvolit si vlastní cestu a nabízí tak tolik vzácnou vlastnost znovuhratelnosti.


Nelinearita v podání Portalu!

Colours

Ke stažení: ModDB

V barvách veselých se přesouváme k Portalu druhému. Colours je modifikace obsahující čtyři mapy zaměřené na kooperaci. Ty jsou veliké, barevné, promyšlené a celkově je na nich vidět značná péče autorů - dočkáme se tak například i vlastního soundtracku. Co očekávat nelze je naopak podpora singleplayeru.

Barevná kooperace v Portal 2

12 Angry Tests

Ke stažení: ThinkingWithPortals

Dvanáct rozhněvaných testů je kompilace šesti map po dvou testech v každé z nich. Mapy jsou navzájem propojeny příběhem o jednom rozčileném turretu, kterého vaše snažení připravilo o práci a jehož jste tímto nerozvážným aktem poštvali proti sobě. Mapy nabízí vyzývavou úroveň obtížnosti a kvalitní zábavu. Ne nadarmo je tato kompilace nejlépe hodnocenou na Steamu.

Vyřknutí soudu o inteligenci hráče

Decay

Ke stažení: ThinkingWithPortals

Kompilací následující je na tři části rozdělené vyprávění o tom, co se asi tak mohlo odehrávat po konci Portalu 2. A jak již rozkládající název napovídá, nic moc konstruktivního to určitě nebylo. A vaším cílem pochopitelně nebude nic jiného, než se z pobořeného komplexu dostat, a to pokud možno v jediném celku.

Druhá míza: Portal 1 + 2
i Zdroj: Hrej.cz

Poločas rozpadu testovatelnosti

Moonbase Luna-C

Ke stažení: Steam Workshop

Jak již název napovídá, děj této modifikace je zasazen na lunární bázi společnosti Aperture. Ta vedle klasické nálože testovacích místností nabízí také díky svému zasazení i prvek snížené gravitace. Modifikaci by sice prospěla trocha větší péče a sem tam i nějaká vlastní a nová textura, ale celkově se dá hovořit o pěkném dílku a i díky lehce inovativnímu nadlehčení za vyzkoušení rozhodně stojí.

Druhá míza: Portal 1 + 2
i Zdroj: Hrej.cz

Space space wanna go to space!

POErtal

Ke stažení: Steam Workshop

Poslední modifikace je vskutku lahůdka. Nikoli však technickým provedením ani celkovou promyšleností – oboje by si zasluhovalo dodatečnou péči a celkově větší podporu, ale jde o ideu propojení moderní hry a klasického díla Edgara Alana Poea. Inu, čtete správně, toto je vážně pokus z kategorie zvláštních a pravdou je, že nevyzkoušet by byla škoda, byť až takové terno to s tím propojením není.

Druhá míza: Portal 1 + 2
i Zdroj: Hrej.cz

GlaDOS už více ne!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama