Fallout 3 Článek Druhá míza: Fallout

Druhá míza: Fallout

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

10. 2. 2011 23:00 16
Reklama

Válka… je vždycky stejná, ale série Fallout se mění. Žánrově odbočila ve Fallout: Tactics, ošklivě se od kánonu odklonila v konzolovém Fallout: Brotherhood of Steel a zásadní zlom nastal i s Falloutem 3, který hru převedl do 3D. Jakkoliv se technicky její nejdůležitější přerod povedl, ducha původních Falloutů mu dodal až nejnovější přídavek s názvem New Vegas (ačkoliv místo přídavku by bylo lepší hovořit o nové hře), který je pro fanoušky „staromilce“ splněným přáním. I jemu ale k úplné dokonalosti něco chybělo: hráči si stěžovali na slabou grafiku, malé množství rádiových stanic či nemožnost pokračovat po skončení hlavní dějové linie. To vše upravila až šikovná komunita prostřednictvím módů, které vám nyní představíme. A pozor, nejedná se jen o přídavky pro Fallout New Vegas, ale i pro Fallout 3.

Rada na úvod: určitě neuškodí, když si před instalací jakýchkoliv módů nejprve stáhnete aktuální patch a také Fallout Mod Manager, v němž můžete všechny přídavky přehledně spravovat.

Za Fallout těžší, krásnější… nebo prostě jiný

Třetí Fallout dost lidí kritizuje za velkou stereotypnost. Všude stejné ruiny, podobné tváře, podobné zbraně. Mód Fallout Overhaul Kit (FOOK) přidává přes 150 zbraní, spoustu nových věcí a předělaných textur pro již existující vybavení. FOOK je kompilací několika povedených módů, ale jeho tvůrci ho dopilovali tak, aby se tyto přídavky navzájem „nerušily“ a ve výsledku naopak udělaly z hraní Falloutu 3 odlišný zážitek. O to se snaží i Fallout 3 Wanderer’s Edition, který na to jde jiným směrem: zvyšuje obtížnost, dělá ze soubojů větší výzvu, nutí vás starat se o denní potřeby jako jídlo, pití či spánek, na druhou stranu zase například přidává možnost použít v soubojích za určitý počet akčních bodů bullet-time, tedy zpomalení času. Pozor, nefunguje bez tohoto souboru.

Dalším z velkých projektů je Mart’s Mutant Mod. Výčet jeho změn je velice rozsáhlý, ve zkratce by se ale dal popsat takto: přidává řadu příšer známých z předchozích dílů hry, upravuje chování NPC a nepřátel (sami prohledávají mrtvá těla, získávají nové zbraně, bojují mezi sebou daleko více apod.). Rozhodně stojí za vyzkoušení, podobně jako Cube Experimental, což je zase spíše příběhový přídavek. Nabízí dvě hodiny nové hratelnosti, kompletní dabing i vlastní soundtrack.

Pokud si kromě nových dobrodružství chcete užít i změněnou grafiku, zkuste NMC's Texture Pack. Přidává původní textury ve vysokém rozlišení a s vizuální stránkou Falloutu 3 dělá divy. Je ke stažení v různých verzích a velikostech, vyberte si zde podle toho, která vám nejvíce vyhovuje. Další zajímavou modifikací je Project Beauty HD, jenž dodává obličejům herních postav více detailů. Fallout 3 Re-Animated se zase snaží přiblížit animace ve hře blíž realitě - mód tvořil profesionál, takže stojí za pozornost. A konečně Fellout mění nazelenalý vzhled třetího Falloutu na trochu slunečnější, aby se přiblížil duchu původních her. „Fallout 1 a 2 taky nebyl zelený,“ vysvětlují tvůrci.

Po vizuální stránce přichází na řadu zvuk, konkrétně hudba. CONELRAD 640-1240 - Civil Defense Radio přidává novou hudební stanici s 55 skladbami z časů studené války (včetně dobových projevů!). Tento stylový mód určitě zkuste, do hry velice dobře pasuje. Další možností je třeba Existence 2.0 - Robot Radio se zhruba 180 minutami poslechu.

Na závěr ještě pár tipů telegraficky: Real Time Settler mění žánr hry a nechá vás vystavět si v post-apokalyptickém světě vlastní vesničku, CS_LightsaberQuest zase potěší fanoušky Star Wars, neboť vám přidá do prostředí Falloutu světelný meč. Lechtivý mód Wasteland Player umožní svést několik postav ve hře (které konkrétně, to si zvolíte stáhnutím příslušných souborů zde).

Kurýr je zpět!

Jedna z největších výtek k vynikajícímu Falloutu New Vegas putovala směrem ke konci hry. Po dohrání hlavní dějové linie totiž nešlo pokračovat dále. Řešení má název Goacbcs Freeplay after MQ – díky němu můžete běhat po mohavské pustině až do omrzení.

Vzhled New Vegas už nepatří k současné špičce, několik módů ho ale umí trochu přeleštit. Nevada Skies – Weather Effects přidává do hry změny počasí, které herní prostředí hodně oživí (déšť, sníh, písečné či radioaktivní bouře). Detailed Normals – Texture Pack zase vylepšuje textury (tato nástavba ještě přidává vysokou trávu). Poměrně zásadní změnu přináší URWL New Vegas - Realistic Lighting, mód, který upravuje nasvícení a barevné schéma hry, na můj vkus se tím ale příliš odklání od atmosféry tohoto titulu. Přídavek Depth of Field rozmázne prostředí v dálce, naopak zkrášlí blízké okolí, Fallout New Vegas Redesigned zase zlepšuje vzhled mnoha obličejů ve hře.

Z módů, přidávajících nový obsah, stojí za zmínku zejména New Vegas Bounties I, kde se stanete nájemným lovcem a budete honit různé nebezpečné existence. Modifikace obsahuje i dabing. Fanoušky seriálu Walking Dead potěší přídavek Zombie Apocalypse, kde budete bojovat proti oživlým mrtvolám, které se najednou začaly objevovat v mohavské pustině. Pokud se vám líbila vesnička Goodsprings, kde děj hry startuje, udělá vám radost mód Goodsprings Filler, který do ní přidává nové postavy a úkoly.

Řada úspěšných modifikací pro Fallout 3 se vrátila i ve verzích pro New Vegas. Znovu si tak můžete přidat nové skladby díky CONELRAD 640-1240 - Civil Defense Radio, změnit barevné ladění hry módem Fellout NV či upravit řadu herních vlastností módem FOOK – New Vegas.

A ještě stručně pár zajímavostí: mnoho hráčů si chválilo věcičku nazvanou Nvidia d3d9 perf fix, která prý výrazně zlepšuje plynulost celé hry – já však podstatný rozdíl nezaznamenal. Užitečný může být i Sprint mod, obzvlášť pokud vám běhání po pustině v těžkém brnění už leze krkem. Mírné zpestření nabízí PipBoy 3000 Faded Hot Rod Red, jenž změní barvu vašeho PipBoye na sytě rudou.

Toť náš výběr těch nejzajímavějších módů pro Fallout 3 a New Vegas. Pokud znáte ještě další, podělte se o ně v diskusi, nové tipy jedině uvítáme. A mějte na paměti: u tak dobrých her, jako nové Fallouty jsou, se uživatelské modifikace s obsahem původní hry mohou poměřovat jen těžko. Nečekejte tedy zázraky – a třeba budete příjemně překvapeni.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama