ArmA II Článek Druhá míza: Arma 2

Druhá míza: Arma 2

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

31. 3. 2011 22:38 5
Reklama

Při vydání první Army, zvané tehdy také Armed Assault, byly slyšet hlášky typu: „Tvůrci nám dodali hru, ať teď fanoušci dodělají obsah.“ Po zkušenostech s excelentními modifikacemi a přídavným obsahem pro Operaci Flashpoint, tedy duchovního předchůdce série ArmA, to byl výkřik na svém místě. Všechny tyto hry jsou totiž jednak velice vstřícné vůči uživatelům, co se editování misí a tvorby nových jednotek týče, zároveň mají kolem sebe velice nadšenou komunitu, která se do moddování hry s elánem pouští. ArmA 2 měla o poznání kvalitnější obsah než její předchůdce, ani to ale tvůrce neodradilo od vytváření nových přídavků. Pojďme si prohlédnout některé kvalitní, zajímavé či oblíbené mezi komunitou. Postihnout úplně všechny je totiž nemožné.

A ještě dodatek: řada módů funguje i na původní hře, mnoho z nich ale vyžaduje datadisk Operace Arrowhead, proto vám ho doporučujeme k nainstalování, stejně jako nejnovější patch.

Dobrým vodítkem pro nás mohou být ceny Bohemia Interactive Community Awards 2010, během nichž sami tvůrci původní hry oceňují nejlepší modifikace či uživatelské mise. Letos se z vítězství radoval v kategorii nejlepší mód přídavek s názvem Advanced Combat Environment, který hru posouvá výrazněji směrem k realismu. Klade tak oproti původní hře větší důraz na taktiku, vaše schopnosti a umění spolupracovat se zbytkem týmu. Nejlepší misí se stala Insurgency, kooperativní level, v němž musíte vyslýchat zajaté povstalce a zjistit od nich polohu devíti beden s municí. A to i navzdory faktu, že sám autor jí ještě nepovažuje za finální dílo. Nejlepším videem se pak stala velmi efektní záležitost nazvaná Through Their Eyes.

Řada kvalitních modifikací však zůstala „jen“ v kategorii neúspěšných finalistů. Jde třeba o nádherný Island Lingor, u nějž autoři přiznávají inspiraci rovníkovými zeměmi typu Venezuela. Velmi kvalitní je také Commando Assault Unit Airborne, mód s ruskými jednotkami. Z kategorie misí a kampaní pak za vyzkoušení stojí Operation Cobalt, devět misí dlouhá kampaň, v níž si vyzkoušíte hru jak za ruskou, americkou, tak i černaruskou postavu.

Strojem času do minulosti

Zpět k velkým modifikacím. Jejich výčet už z principu musíme začít módem ČSLA, průkopnickou českou záležitostí u Operace Flashpoint, která se dočkala i převedení do podoby pro Armu 2. ČSLA však na první místo nedáváme jen z patriotismu – jde o špičkově zpracované add-ony Československé lidové armády, které snesou srovnání s původními modely ve hře. Kromě toho nabízí ČSLA osm singleplayerových a tři multiplayerové mise. Mimochodem, právě teď běží soutěž o nejlepší misi s jednotkami ČSLA, do níž se můžete zapojit také a vyhrát stylové oblečení s emblémy ČSLA.

Podobný návrat připravili i tvůrci Vietnam: The Experience, módu, který hru zasadí do prostředí vietnamské bitvy. K jeho spuštění budete potřebovat tento doplněk. A pokud zabrousíme ještě více do válečné historie, máme tu mód Invasion 1944 – D Day, jenž obsahuje jednotky, vozidla a další tematické prvky k vylodění v Normandii.

O něco bizarnějším přídavkem je The Undead Mod, o němž sami tvůrci trefně říkají: „Mód dělá nemožné skutečností: simuluje zombie ve válečné hře, která ze základu nepodporuje útoky nablízko, vnitřní prostředí a další věci, které se museli manuálně dodělat s tímto módem.“ Už proto stojí za vyzkoušení, zombie jsou teď zkrátka v módě. Dalším sci-fi módem, ale o kapku realističtějším je pokračování populárních Conspiracies, s podtitulem Rising Dead II, přídavku, který Armu II mění do podoby připomínající hru S.T.A.L.K.E.R. Jde o velmi atmosférický mód, s detailní krajinou, kvalitními modely, řadou úkolů a atomovou elektrárnou k tomu. Odmítnete?

Pokud vás naopak láká návrat ke kořenům, zkuste Cold War Rearmed² Winter. Tento mód jednak vrací jednotky z původní Operace Flashpoint, stejně jako ostrov Kolgujev, navíc v zimním provedení.

Gastovski v sukni

Za pozornost stojí i řada menších, ale rovněž kvalitních modifikací. Z jednotek můžeme doporučit skvěle zpracované žoldáky v přídavku Desert Mercenaries and BlackOps, moderní americké jednotky US Army ’09, pro našince tu zase máme mód ACR Troops, který doplňuje jednotky Armády České republiky. Perličkou pro hráčky je add-on Female US Soldier, který hru obohacuje i o jednotky ženského pohlaví.


Díky přídavným ostrovům se můžete snadno přenést na aktuální bojiště současnosti. Zatím jsme sice nenarazili na Libyi nebo Egypt, pomocí výmluvně nazvaných přídavků Baghdad nebo ToraBora si můžete snadno zabojovat v Iráku, respektive Afghánistánu. Pro fanoušky vietnamské války je tu ostrov MBG Nam, pro ty, co touží po evropském typu krajiny, doporučujeme Island Panthera, propracovaný ostrov inspirovaný krajinou v severozápadním Slovinsku.



Jestliže spíše než po add-onech toužíte po nových dobrodružstvích, zkuste jednu z následujících kampaní. Chesty Puller je mezi hráči jednou z nejpopulárnějších, možná proto, že se odehrává paralelně s příběhem vyprávěným v Armě 2. Dva roky po konfliktu ve hře je zasazená kampaň Rainy Fall, jenž pojednává o ruské odplatě za události na ostrově Černarus. V Dogs of War se naopak vrátíte spíše k tradici Flashpointu – vyzkoušíte si hru jak za pěšáka a řidiče tanku, tak i za pilota vrtulníku a podobně. Velmi propracovanou kampaní je Operational Detachment Delta – RH, v níž si zahrajete za speciální jednotky z týmu Delta Force.

A na závěr dvě speciality: Gossamer's Warfare dělá z Army 2 směs akce a strategické hry. Jeden hráč z týmu je vždy velitel, který staví základnu, zbytek jsou vojáci v poli, pomocí nichž týmy zabírají strategické body na mapě a snaží se odříznout svého soupeře od zásobování. SLX mod zase posouvá hru o něco blíže realismu, a to nejen díky herním nastavením, ale také vylepšením některých efektů.

Dobře se bavte! A jelikož spoustu módů je provázaných s některými dalšími, zavítejte případně na web www.armaholic.com, kde chybějící přídavky naleznete.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama