Dark Messiah of Might & Magic Článek Dark Messiah of Might & Magic – první dojmy

Dark Messiah of Might & Magic – první dojmy

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

9. 8. 2006 22:57 1
Reklama

Na našich stránkách jste si o hře mohli počíst dostatečnou porcí informací. Komu nestačilo přečtení preview vydané na konci ledna, mohl se o nových informacích dozvědět díky novinkám Petra Poláčka. Nyní díky vypuštěné demoverzi přidávámě do kotlíku ještě první dojmy. Je vidět, že Arkane Studios si s ničím nelámalo hlavu a vydalo rovnou macka, který se může velikostí rovnat kdejaké plné hře. Sosat jeden a půl giga velký instalační soubor se jen tak někomu nevyplatí, ať Bob s Tomem říkají cokoliv. Zvláště pak majitelům vlastnícím omezení stahování dat v podobě FUP. O to je horší, že ačkoliv byla náplň známa delší dobu, nikdo nečekal takovou zradu. Demoverzi totiž projdete během 12 – 15 minutek, což je sakramentsky málo. Přestaňme si jen stěžovat a vrhněme se s mečem v ruce do okouzlujícího světa plného trollů, skřetů, draků a další havěti.

Kde jsem to jen viděl?

Aha! Už si vím, na prezentačních videích, kterých se v poslední době vyrojilo opravdu požehnaně. Ostatně, vzpomeňte si na první záběry ze hry, které byly představeny na letošní E3. Pokud jsou vám totiž přiložené screenshoty nějak povědomé, musíme bohužel konstatovat, že se tvůrci s demoverzí nijak nevytáhli a hratelná část obsahuje přesně stejnou lokaci jako na videích. Dokonce se dočkáme i onoho trolla, ovšem před vstupem do jeho rozlehlé jeskyně naše ochutnávka zákeřně končí. Po spuštění vás tedy čeká tutoriál, který vám rychle a snadno objasní herní prvky, různé vychytávky a podobně, a jakmile tento krátký level zdoláte, čeká vás již zmíněná pasáž.

Přiblížit se a skopnout. Přejete si víc?

Jak je libo. Hra díky notně vylepšenému Havok enginu umožňuje opravdu husarské kousky. Mnoho věcí jste již mohli vidět v prezentacích, ovšem až při vlastním hraní si dokážete vychutnat hrátky s fyzikou. Neuveřitelně impresivně vypadá, když protivníka zkopnete z útesu a poté sledujete, jak se realisticky láme o skály. Stejně jako, když ho hodíte do plápolajícího ohně, nebo nabodnete na bodáky. Těmito věcmi se v demu doopravdy nešetřilo, takže si všeho užijete do sytosti.

Střety pak můžete řešit dvojím způsobem. Pěkně hrdinsky, jako muž s orkem, tudíž v ruce dřímat meč a jít si to vyříkat, nebo se chopit luku a hezky ze zálohy vypouštět šípy na nic netušící zmetky. Vůbec boj na meče je výtečně proveden. Pokud budete klikat levým myšítkem, hrdina bude kolem sebe máchat jak o život a ubírat hitpointy pomálu. Když jej však takticky na nějakou chvíli přidržíte, očekávejte mnohem silnější úder nebo rovnou přímé nabodnutí. Takovou třešničkou na dortu pak jsou fatality, při kterých můžete poslat protivníka na onen svět dosti nehezkými způsoby, useknutí hlavy nevyjímaje. Tím však výčet možností nekončí. Není problém vzít do každé ruky dýku a kradmě se plížitt z temného kouta k nevinné oběti, které hezky v tichosti podříznete hrdlo, abyste se nenápadně nechali opět zahalit svým nejlepším přítelem – tedy tmu. Milovníci kouzel se taktéž bát nemusejí, vyzkoušejí si metat fire arrow (takový menší fireball), používat ledové dotyky nebo házet ohnivé pasti. Při jejich aktivování vznikne dost velký brajgl, po kterém zbudou rozmlácené sudy a krvavé fleky na podlaze a okolních zdech.

Hratelnost sama o sobě je díky hrátkám s fyzikou a smyslem pro humor poměrně vysoko a Dark Messiah se stává velmi zajímavým titulem. Jsme zvědaví, co s námi provede plná verze hry, která se do obchodů dostane koncem října, jelikož naše první dojmy jsou veskrze pozitivní.. I když je hra z klasickou FPS se vším všudy, obsahuje oblíbené RPG prvky, díky kterým si můžete svoji postavu patřičně vypěstovat. Na výběr je bojovník, kouzelník a zloděj. Přidávání skillů je velice intuitivní a skvěle pasuje do jednoduchého a příjemného ovládání. K dispozici je samozřejmě „inventář“ s devítkou slotů, do nichž si můžete přidávat zbraně, kouzla, lahvičky životů a potřebné many. Ke každému si můžete přiradit číslo a tudíž poté rychleji používat v dané chvíli potřebné věci.

Vypadá to pěkně, to jako že jo!

Source engine rozhodně patří mezi grafickou špičku dnešní doby. V demu stačí udělat pár kroků a hned si užijete jeho předností. V rozlehlém prostoru se nachází polorozbořený chrám, z vršků skal vás ozařuje denní světlo pomocí HDR osvětlení. V temných koutech se nacházejí pavučiny, netopýři poletují v hejnech a doplňují nepříjemně temnou fantaskní atmosféru. Jakmile potkáte prvního nepřítele, zaujme vás především výtečné vymodelování a rozpohybování (ačkoliv orkové jsou možná až moc podobní Skurut Hai z filmového LOTRa). Žádné sekané pohyby tedy nečekejte. Nároky na železo přesto nejsou nijak zvlášť vysoké. Jestliže jste rozjeli Half-Life 2 nebo datadisk s podporou HDR, nemusíte se obávat, hra vám pojede bez problémů. Ale co by to bylo za AAA hru bez kvalitního ozvučení. Velice mě potěšila možnost rozmixování zvuku až do osmi kanálů, díky čemuž máte z hraní mnohem lepší pocit. Hudba se často nevyskytuje, jen občas uslyšíte krásné chorály a melodie, dabing je profesionální úrovni, stejně jako řinčení mečů a bolestné výkřiky nepřátel. Co víc si můžeme přát.

Bohužel umělá inteligence zatím působí značně rozpačitě. Jakmile vás nepřátelé uvidí, jdou po vás a nesnaží se taktizovat, nabíhají tedy rovnou k vám, případně do vašich pastí. Je pravda, že se v demoverzi utkáte proti zombie a orkům, kteří už od přírody zrovna mnoho inteligence nepochytili, meč však zkřížíte i s černými rytíři, kteří se chovají na chlup stejně. Schválně jak se autoři s AI popasují v plné verzi. I přes značnou krátkost nás demo celkem potěšilo. Je ale otázkou, zda se vyplatí stahovat tak gigantický soubor, když v něm v podstatě uvidíte to samé co na screenshotech nebo videích. Pro majitele rychlého připojení to zřejmě nebude žádný problém, ovšem pro ty ostatní to nemusí být zrovna nejlepší volba. Za vyzkoušení to určitě stojí, ale spíše si počkejte na DVD příštího Levelu!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama