Článek Co přinese E3 2006?

Co přinese E3 2006?

sleepless.

sleepless.

6. 5. 2006 22:39 6
Reklama

Videoherní průmyslu má, stejně jako jiná odvětví lidské činnosti, spoustu specializovaných výstav, jež slouží k presentaci všeho co se týká her (hardware, software, doplňky, periférii, hračky atd.). Žádná z nich se však svým významem a velikostí nevyrovná E3 (Electronic Entertainment Expo), kterou pravidelně už 11 let pořádá organizace Entertainment Software Association, neboli ESA. Letošní dvanáctý ročník, který se koná v týdnu od 9. do 12. května v Los Angeles v Kalifornii, je podle oficiálních informací opět největší, nejnablýskanější, přivítá největší počet účastníků, zkrátka je tip top. A jestliže oficiálním informacím tohoto druhu nelze obvykle příliš věřit, tak v tomto případě není k pochybám nejmenšího důvodu. Každý kdo se o dění na herní scéně alespoň trošku zajímá totiž moc dobře ví, že se celý herní průmysl nachází v období přechodu z jedné generace konzolí na druhou. Minulý rok sice celý tento proces načala společnost Microsoft s Xboxem 360, ale až letos se celý kolotoč rozjede na plno, když své nablýskané nové stroje uvedou koncem roku na trh společnosti Nintendo a Sony, které E3 využijí k co nejefektnější presentaci svých konzolí a samozřejmě i her pro ně. A to je dostatečně pádný důvod k tomu, abychom se domnívali, že letošní E3 bude skutečně největší a nejzajímavější za poslední roky.

Podílet se na tom samozřejmě nebudou jenom Sony, Microsoft a Nintendo. O slovo se zcela jistě přihlásí celá smečka vydavatelských společností s nejnovějšími tituly pro současnou generaci konzolí, next-gen konzole, handheldy, mobilní telefony a samozřejmě i PC, protože navzdory všem pohřebním předpovědím hraní na PC perspektivu i budoucnost má a navíc docela světlou. Během následujících dní si to budou všichni pochybovači moci ověřit na vlastní oči i uši pokud nás technika a zdraví nezklame a podaří se nám zrealizovat vše co pro vás v rámci E3 2006 speciálu chystáme. To je však ještě stále hra budoucnosti i když blízké. Než se celý ten šílený kolotoč jménem E3 2006 rozjede naplno, tak určitě neuškodí malé připomenutí toho co všechno nás i vás během následujících dní čeká, přičemž ideálním rozjezdem budou určitě oficiální informace od pořádající organizace ESA.

E3 2006 - fakta

Letošní ročník E3 je, stejně jako v minulosti, rozdělen na dvě části. Pondělí a úterý (9.-11. 5.) jsou vyhrazeny pořádání konferencí, workshopů, setkáním a presentacím za zavřenými dveřmi. Středa, čtvrtek a část pátku jsou vyhrazeny výstavě samotné. Právě během těchto tří dní se výstavní haly naplní až k prasknutí návštěvníky, novináři, vývojáři, zástupci vydavatelů, hosteskami (letos poněkud více oblečenými) obchodníky a kdo ví kým ještě. Hlavní složkou jsou však jako obvykle novináři a vystavovatelé. Obyčejní návštěvníci, kteří dali za vstupenku nemalé peníze, jsou víceméně postradatelní a podle názoru všech na místě pracujících novinářů, zcela jistě přebyteční. Hovoříc o vystavovatelích, tak se E3 2006 zúčastní přes 400 společností z 90 zemí z celého světa. Nás může těšit, že nebudou chybět ani zástupci z České Republiky. Zhruba 2 třetiny ze všech vystavovatelů hodlá vydat alespoň jednu z her presentovaných na E3 ještě tento rok, přičemž zbrusu nových a dříve nepředstavených her bude během E3 k vidění více než 1000. Necelá polovina všech vystavovatelů připravuje titul pro některý z trojice aktuálně podporovaných handheldů a 11 procent vystavovatelů chystá hru s účastí známých herců, spisovatelů, zpěváků a umělců obecně. Co se technických údajů týče, tak se na výstavní ploše E3 bude nacházet více než 5 800 LCD obrazovek a HD televizorů, přičemž celková váha veškerého technického vybavení činí 385.6 tuny.

Sony a její PlayStation 3 – čeho se dočkáme a čeho určitě ne

Jestliže má koncem tohoto roku dojít k zahájení prodeje konzolí Nintendo Wii a PlayStation 3, tak je snad každému jasné, kdo a co bude středem pozornosti jak hráčské, tak novinářské obce. Přinejmenším v pondělí a úterý, což jsou dny určené k pořádání tiskových konferencí, které společnosti Microsoft, Sony a Nintendo využijí k presentaci hardwaru, her a samozřejmě k obřímu hypování. Uvidíme, kdo si v této nepříliš lichotivé kategorii letos odnese primát. Šance jsou víceméně vyrovnané, ale co se našeho názoru týče, tak největší hype předvede opět společnost Sony. Zároveň však doufáme, že vedle spousty pěkných slov vyrukuje Sony i s jednoznačným důkazem o tom, že listopadový launch konzole PlayStation 3 není jenom zbožné přání managementu, ale skutečnost. V poslední době se totiž objevila nejedna až příliš reálně znějící fáma o tom, že má Sony s produkcí PS3 problémy a rozhodně za to nemůže pouze Blu-ray mechanika. Okolo uší se nám prohnala například fáma o tom, že operační systém PS3 požírá příliš mnoho systémových prostředků, které pak logicky chybějí hrám. Stejně znepokojující byla spekulace z počátku dubna, podle níž je krabice navržená pro PS3 příliš malá a hardware se do ní zkrátka nevejde. Mohou to být fámy, ale ne nadarmo se říká „na každém šprochu pravdy trochu“.

Je však jasné, že bude Sony chtít jakékoli problémy zakrýt a prostředků na to má dost. Očekávat můžeme představení nové podoby PS3 ovladače (bumerang se jaksi neujal), určitě se dozvíme podrobnosti o PlayStation online platformě (možnost stahování PSX her pro PSP, PS2 her pro PS2, hudba, filmy, multiplayer a tak dále) a chybět nebude samozřejmě ani presentace celé řady PS3 titulů. Ne jenom těch co budou k dispozici při launchi, ale i těch, které neuvidíme dříve než za pár let. Do popředí přitom budou tlačeny hlavně nové díly v rámci populárních sérii – Tekken 6, Metal Gear Solid 4, Gran Turismo 5, Devil May Cry 4, Resident Evil 5 a další a další. Chybět přitom nebudou ani tituly zbrusu nové, o nichž zatím vůbec nic nevíme. Těšíme se? Určitě ano! Zároveň nás však jímá hrůza z případně vysoké ceny PS3 a potenciální nedostupnosti konzole v Evropě, pokud se Sony rozhodně pro globální launch letos v listopadu. Odpověď na všechny otázky týkající se PS3 a dalších produktů od Sony snad přinese tisková konference, která se v pondělí. Pokud vše vyjde tak jak plánujeme, nabídneme vám ze Sony (ale i Nintendo) konference nejen rozsáhlý článek, ale kluci na E3 celou akci natočí a my ji hodláme během úterka přeložit do češtiny a publikovat na Hrej! 

Nintendo - co se skrývá za Wii

Společnost Nintendo se svým vlastním přičiněním dostala před E3 do velmi zajímavé pozice. Zatímco ještě před pár týdny všichni řešili samotnou konzoli Wii, její revoluční ovladač a hry pro ni, tak nyní se všichni zajímají jenom o to jestli je Wii dobrý, nebo špatný název. Člověk by řekl, že to je záměrná snaha odvést pozornost od  samotného hardwaru a her, ale to je evidentně mylný dojem. Zrovna Nintendo se totiž nemusí bát, že by její presentace na E3 někoho zklamala bez ohledu na to bude jejím obsahem. Drtivá většina hráčů, vývojářů, novinářů i vydavatelů už se dávno chytla na udičku a nyní jen čeká s čím Nintendo přijde. A málo toho zrovna není. Až na pár výjimek nebyl do této chvíle oficiálně představen prakticky žádný Wii titul. Pro first-party tituly od Nintendo to platí stoprocentně. Zcela určitě se tedy dočkáme představení přinejmenším tuctu Wii her přímo od Nintenda, mezi nimiž nebude určitě chybět Metroid Prime 3 a další Super Mario titul, který Shigeru Miyamoto odmítal předešlé dva roky presentovat kvůli tomu, aby někdo neokopíroval jeho nápady.

Co se titulů od third-party společností týče, tak už nyní víme, že jich bude lakonicky řečeno hodně. Zcela určitě více než veřejnost očekává, což je důsledek informačního embarga, které na Wii hry spol. Nintendo uvalila. V několika posledních týdnech však přeci jenom nějaké informace na povrch vypluly a tak se těšíme na presentaci Red Steel a Raymana 4 od Ubisoftu, sportovních titulů od EA, několika projektů od Square Enix, Capcomu, THQ a řady dalších (i nezávislých, viz. projekt Sadness) společností. Jde jen o to kolik her z první vlny pro Wii bude skutečně využívat alespoň některých speciálních funkcí této konzole a kolik z nich budou obyčejné porty. Pokud však odložíme hry pro Wii stranou a změříme se na samotnou konzoli, tak se máme také nač těšit. Určitě dojde k oznámení alespoň předběžného termínu zahájení prodeje Wii. Čekáme též konkrétní informace o ceně konzole a způsobu, jakým se společnost Nintendo vypořádá s launchem. V tomto ohledu na celosvětový launch Wii příliš nevěříme.

Nintendo se v jistých věcech přeci jenom drží zpátky, protože se nechce kvůli image hnát do jisté finanční záhuby. Namísto případného globálního launche radši celý herní svět ohromí a uzemní něčím jiným. To je jisté. Slíbeno je hned několik údajně odhalení přinejmenším na úrovni šoku, jež způsobilo zveřejnění oficiálního názvu. Může to být přitom prakticky cokoli. Informace o nových prvcích služby Wi-Fi Connection, vzájemná propojitelnost Wii a DS, širší než očekávaná nabídka starších her v rámci Virtual Console, nové využití Virtual Console (amatérské a nízkorozpočtové hry) a další a další, na něž bude čekat celý herní svět. Včetně nás.

Microsoft a Xbox 360 – černý kůň E3

Na první pohled by se mohlo zdát, že společnost Microsoft nemá se svojí konzolí Xbox 360 na E3 čím překvapit. Opak je však pravdou. Microsoft si evidentně skvěle užívá pozice třetího vzadu, který už má za sebou většinu problémů spojených s uvedením konzole na trh a nyní se může soustředit na presentaci nových prvků, trumfování konkurence a hlavně, ukazování nových her protože právě na těch ve výsledku nejvíce záleží. Různá čísla, úžasný nový hardware, krásná videa, to všechno sice na hráče působí, ale jenom krátkodobě během E3. Pokud se pak v dalších týdnech a měsících nedostaví co největší množství špičkových titulů, tak je vše ztraceno. Toho se však Microsoft bát nemusí. V zásobě má celou řadu potenciální hitů ať už Xbox 360 exkluzivních, nebo multiplatformových. Během E3 2006 čekáme představení hitu největšího, kterým je Halo 3. Presentována však bude i third-person akce Gears of War od Epicu, Forza Motorsport 2, 3D akce The Club od Bizarre Creations, RPG tituly Blue Dragon a Lost Odyssey od týmu Mistwalker, projekt Mass Effect od BioWare, epická akce Too Human od Silicon Knights a celá řada dalších špičkových her. Nemá cenu je tu všechny vyjmenovávat. Jejich až příliš mnoho a o všech určitě během E3 mnohokrát uslyšíme. Daleko zajímavější bude zmínka o tom co Microsoft představí během E3 mimo oblast her. Už víme, že padne zmínka o Xbox 360 kamerce připomínající až nápadně Eye Toy pro PS2, která bude hrát větší roli než si mnozí zatím umí představit. Kamerka bude využita nejenom v řadě titulů, ale hlavně pro nové prvky, které se objeví na Xbox Live. Ostatně právě s v souvislosti s ní lze také čekat spoustu novinek. Nejde přitom pouze o nové tituly pro Xbox Live Arcade, nový systém placeného a neplaceného (reklamního) obsahu pro už vydané hry a rozšíření poskytovaných služeb určených pro ne-hardcore hráče. Určitě se dočkáme například oznámení týkajících se Xbox Live MMO titulů a Xbox Live televize. Microsoft prostě má během E3 co ukazovat, takže se vyplatí dávat dobrý pozor.

Xbox, PS2, Gamecube – haló, my jsme ještě tady!

První dva dny možná budou ve středu pozornosti next-gen konzole, ale zbylé tři dny se jim budou do cesty výrazně plést i ostatní platformy, což znamená PC, GBA, DS, PSP, PS2, Xbox a trošičku i Gamecube, přičemž pro každou z nich bude k vidění hned několik AAA titulů. Spousta lidí sice očekává, že všechny tři konzole současné generace budou pomaloučku umírat, ale opak je pravou. Přinejmenším v případě PS2. Na letošní a příští rok se připravuje až nezvykle velké množství špičkových titulů, přičemž z řady nejvíce vyčnívá Final Fantasy XII, několik dalších RPG titulů od Square Enix , ale i minimálně jeden Grand Theft Auto titul, God of War II, Test Drive Unlimited, Phantasy Star Universe a další. V případě Xboxu a Gamecube už je situace trošku horší, ale ani majitelé těchto dvou platforem se nudit nebudou. V případě Gamecube bude na E3 k vidění hlavně The Legend of Zelda: The Twilight Princess, na níž se těší doslova do písmene miliony hráčů po celém světě. Majitelé Xboxu se zřejmě nedočkají představení žádného exkluzivního titulu. Společnost Microsoft se však zcela jasně vyjádřila, že hodlá Xbox ještě jeden rok podporovat. K vidění tak bude na E3 alespoň široká nabídka portů mezi nimiž se určitě neztratí nový Spiderman, Scarface, Justice League Heroes a další.

PC věk neskončil, PC věk trvá

Na majitele PC čeká na E3 také hodně pestrá nabídka hardwaru i her bez ohledu na to, kterému žánru holdují. Dočkáme se presentace World of Warcraft datadisku, možná dojde na představení Diabla III a svojí troškou do mlýna přispějí několika RPG tituly tvůrci z Bioware (Dragon Age, BioWare), od nichž lze ostatně čekat i presentaci zatím utajovaného MMORPG. Žánr MMO titulů bude vůbec na E3 zastoupen v hojném počtu. Postarají se o to hlavně dvě původem korejské společnost NCSoft a Webzen, které budou ukazovat špičkové tituly jako jsou například SUN, Huxley, Tabula Rasa, Exteel, Aion, Soccer Fury a další. MMO titulů bude na E3 samozřejmě k vidění daleko více. Jejich vyjmenování by však zabralo několik stran. Nouze nebude rozhodně ani o novátorské a klasické adventure (například Broken Sword: Angel of Death, Dead Reef, další Sherlock Holmes titul.), k vidění budou i strategie všeho druhu (Command and Conquer 3, Supreme Commander, Age of Empires datadisk, Caesar IV, Civilization IV datadisk) a samozřejmě tituly originální. V tomto ohledu se nejvíce těšíme na presentaci Spore od Willa Wrighta. Zapomenout nesmíme ani na akce všeho druhu, na jejichž vypsání by též nestačilo ani několik stran strojopisu. Uvedeme tak snad jen Battlefield 2142, Enemy Territory: Quake Wars, nový titul od id Software, datadisk pro F.E.A.R., pokračování F.E.A.R. a zmínit musíme i BioShock, což je spirituální nástupce kultovního System Shocku 2, který vypadá naprosto úchvatně. A co teprve tituly, o nichž zatím nic nevím, protože budou představeny až během E3. Kdepak, majitelé PC se nemusí bát, že by vývojáři a vydavatelé začali na jejich vytuněné mašinky lidově řečeno kašlat. E3 2006 toho bude jasným důkazem.

DS, PSP, GBA – handheldy letos frčí

Majitelé handheldů DS, PSP a částečně i GBA budou mít během E3 doslova žně. Jak už je uvedeno výše, tak polovina společností přítomných na E3 bude presentovat přinejmenším jeden handheld titul. Očekávat lze jak designově originální hry pro Nintendo DS, tak technicky promakané hry pro Sony PSP. Za DSko je třeba připomenout hlavně očekávané bližší představení The Legend of Zelda: Phantom Hourglass, odhalení titulů o nichž zatím nemáme ani páru a hlavně hned několik Brain Training titulů. Zcela jistě dojde i na odhalení nových prvků v rámci služby Wi-Fi Connection a očekávané spolupráce DS a Wii.

Nabídka presentovaných titulů pro Sony PSP také nebude nijak chudá. Když vynecháme všechny porty a multiplatformové tituly, tak se dočkáme presentace Gangs of London, Gran Turismo Mobile, D&D Tactics, Ratchet and Clank: Size Matters, LocoRoco, Rush, Juiced: Eliminator, Lumines II, nového PSP Grand Theft Auto titulu a mnoha dalších. Naštěstí se originálních her pro PSP začíná objevovat čím díl tím více a hlavně jde o hry skutečně kvalitní. Důkazem budiž například nedávno vydaný Daxter, Metal Gear Ac!d 2 a Syphon Filter: Dark Mirror. Majitele PSP však během E3 nečekají pouze hry. Sony připravuje představení několika nových periférií a také představení online platformy, která bude společná pro PSP, PS2 a PS3. Ta by měla majitelům PSP sloužit nejenom k pohodlnému hraní multiplayer titulů, nakupování hudby a filmů, stahování trailerů, ale i pro stahování nového obsahu (což slibuje valná většina v poslední době představených PSP her) a starších titulů z PSX. Rozhodně jsme sami zvědaví na to, jak zrovna stahování, prodej a emulace PSX her bude na PSP fungovat a hlavně od kdy bude fungovat. To však platí o spekulacemi opředené PlayStation platformě obecně. Spustí ji Sony současně s launchem PS3? Spustí ji v plnohodnotné, nebo základní podobě? Jak se k tomu postaví Nintendo se svojí online platformou Wi-Fi Connection? Jak moc se bude společnost Microsoft na pozadí usmívat protože už svoji fungující online platformu má a rozhodně se nemusí bát, že by jí v tomto ohledu mohla konkurence trumfnout?

Závěr? Kdepak, teprve začátek!

Podobných a spousty dalších otázek je v této chvíli hodně a odpovědí strašně málo, respektive prakticky žádné. Právě to je však účel E3 2006. Odpovědět na co největší množství otázek, které se honí hlavami majitelů platforem současné generace i hlavami těch co se nemohou dočkat generace další. Pokud na planetu Zemi nespadne meteor, nebo nenastane apokalypsa, tak bude E3 2006 událostí, na níž se možná bude vzpomínat i v dalších – klidnějších letech. Proto si určitě dejte naší speciální E3 2006 stránku do bookmarků. Máme totiž v plánu vás o všem zajímavém a podstatném informovat. Začínáme již zítra!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama