cmtech-ca-f280-nejmensi-prehravac-na-trhu
Článek CMTECH CA-F280 – nejmenší přehrávač na trhu?

CMTECH CA-F280 – nejmenší přehrávač na trhu?

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

6. 4. 2006 22:47
Reklama

Minule recenzovaný přehrávač nás relativně příjemně překvapil. Pod jeho pěkným zevnějškem s malými rozměry se ukrýval solidní hráč s větší podporou hudebních formátů. A ani dvoustovková řada není pozadu. Neoplývá sice barevným displejem a širokým spektrem zajímavých funkcí, ovšem jeho největší devizou jsou malé rozměry.

Elegantní krasavec bílé barvy

CMTECH CA-F280 – nejmenší přehrávač na trhu?
i Zdroj: Hrej.cz

Hned na první pohled nás zaujal svým vkusným designem. Namísto všemožných extravagantních prvků, kterými oplýval například M-CODY MX 400, se asijský výrobce specializoval na ucelený design, který vypadá opravdu dobře. To samé platí i o uspořádání ovládacích prvků a displeje. Ten se nachází na přední straně v horní polovině přehrávače. Hned pod ním je ve čtvercové struktuře sedm tlačítek. Na pravém boku se ukotvil výstup na sluchátka, na boku levém pak nalezneme v dolní části integrovaný mikrofon. Dolní bok si zabraly tlačítko Reset a port pro USB. Horní bok patří cvočce pro uchycení šňůrky na krk a tlačítku Hold. Přehrávač se v ruce drží dobře a ani tlačítka nejsou příliš malá. Takže si velké prsty mohou ulevit, protože problémy s ovládáním rozhodně nebudou. CMTECH naštěstí pochopil, že velkou zásluhou na prodejnosti výrobku má kromě funkcí i design. Přehrávač má rozměry 25,2x54,2x12 mm a včetně integrovaného akumulátoru váží pouhých 19 gramů!

Malý displej, velké problémy?

CMTECH CA-F280 – nejmenší přehrávač na trhu?
i Zdroj: Hrej.cz

Displej moc milimetrů nepobral, proto je jeho rozlišení 64x48 pixelů. Což není zrovna hodně. Proto nečekejte mnoho zobrazujících se informací. Displej je bohužel zřejmě největší nevýhodou tohoto přehrávače. I když se hoši z CMTECHu snažili na displej vtěsnat mnoho informací, jeho velikost jim zřejmě při výrobě srážela nohy. Jak jinak by se dalo vysvětlit to, že informační údaje se mění ve sled přebytečných a „namačkaných“ textů a ikonek. Přitom by stačilo pouze trochu ubrat a hned by bylo vše lepší. A to vše na čtyřřádkovém displeji. Na druhou stranu však musíme uznat, že zvolení pěkného OLED displeje namísto klasického LCD bylo dobrým nápadem. Ten totiž při zapnutí skvěle doplňuje design přehrávače a kombinace bílé barvy a černého displeje vypadá zatraceně sexy. Naštěstí je však průchod v menu pomocí adresářové struktury lehkou záležitostí i u tak malého displeje.

Zvuk a přehrávání

Po zvukové stránce je na tom F280 relativně obstojně, zvuk je čistý a kvalitní. Pro větší požitek z hudby si můžeme pohrát s ekvalizérem. Koho by nebavilo vlasní nastavování, může použít i pětici přednastavených pozicí. Nechybí ani různé efekty pro zesílení basů (TruBass) či další, mezi které se řadí SRS WOW. U podporovaných formátů nalezneme to samé, jako v případě CA-F180. Opět si tedy budeme moci pustit své oblíbené v písně ve formátech MP3, WMA, ASF ale i OGG a WAV. Nemusíte se tedy bát, že je přehrávač nějak omezen.

Standardní funkce

CMTECH CA-F280 – nejmenší přehrávač na trhu?
i Zdroj: Hrej.cz

Stejně jako většina přehrávačů v podobné cenové relaci, i CA-F280 nabízí základní funkce pro všechny posluchače. Kromě samotného přehrávání hudebních souborů nabízí svým uživatelům FM rádio, možnost hlasového záznamu pomocí diktafonu a nahrávání písní linkovým vstupem. Právě tyto funkce má většina přehrávačů, dokonce i z levnějších cenových kategorií, proto by bylo trochu ostudné, kdyby chyběly. U FM rádia je samozřejmě možnost uložit si oblíbené hudební stanice. Pokud si vezme na zoubek funkci diktafonu, pak můžeme říct, že jsme byli poměrně spokojeni s jeho výkonem. I ve vzdálenosti tří metru byl záznam dobře slyšitelný a nevyskytovalo se mnoho šumu.

Nahrávání přes linkový vstup probíhá mocí přiloženého kabelu a opravdu není problém nahrát veškerou hudbu z externího zařízení. Musí ovšem také podporovat tuto funkci. Nastavit lze také kvalita výchozího záznamu a to až do bitratu 192 kbps.

Připojení k PC, výdrž baterie a příslušenství

CMTECH CA-F280 – nejmenší přehrávač na trhu?
i Zdroj: Hrej.cz

Jestliže chcete nakopírovat svou hudbu do přehrávače, stačí připojit USB kabelem k PC a ihned se nahlásí jako nový disk. Je příjemné, že se nemusí používat žádné speciální softwary, bez kterých zkrátka hudební soubory nespustíte. Ano, narážím tak na přehrávače Sony, Toshiba iPod, které zkrátka tyto programy vyžadují. Dokonce už i známá značka iRiver se rozhodl pro poněkud nepochopitelné řešení, více si však můžete přečíst v recenzi Lubora Jarkovského na MP3 přehrávač iRiver T20 FM. Mass Storage je prostě dobrá funkce, díky které můžete využít svého drobečka i k přenáší dat, a nemusí se jednat pouze o hudební soubory.

V útrobách přehrávače se nachází zabudovaný Li-Pol akumulátor, díky kterému vydrží přehrávat okolo 10 hodin. Doba výdrže závisí na používání přehrávače, měnění hlasitosti a podobně. Jistě, doba to není kdovíjak velká. Ovšem berme v potaz, že díky akumulátoru je jeho velikost taková, jaká je. Pokud by byl napájen AAA baterií jako CA-F180, jeho rozměry by se poněkud zvětšily. Napájet lze pomocí rozhraní USB, či volně dokoupitelným síťovým adaptérem. V malé krabičce, v níž se přehrávač nachází, naleznete instalační CD, potřebný USB kabel, průměrně hrající sluchátka (pecky), ochranné pouzdro, manuál, line-in kabel a šňůrku na krk.

Ortel

Malý prcek z rodiny CMTECH nepřinesl rozhodně nic nového a světoborného, kromě svých miniaturních rozměrů. Díky tomu se stává opravdovým šperkem na krku a díky svému vkusnému designu skvěle pasuje k modernímu oblečení. Přehraje skoro všechny důležité hudební soubory, nahraje hudbu pomocí line-in vstupu, využít můžete i diktafon. To je všechno pěkné, ovšem výsledný dojem trochu kazí malý, i když hezký, OLED displej a krátká výdrž baterie – pouze 10 hodin.

Plusy

Stylový design, příjemné ovládání, malé rozměry, podporované hudební formáty.

Minusy

Slabá výdrž akumulátoru (10 hodin), malý displej.

Verdikt

Dvěstěosmdesátka udělá radost každému majiteli, který netouží po dražších přehrávačích a stačí mu malý, stylový MP3 player. Tento prcek navíc obsahuje standardní porci oblíbených funkcí a jako přívěšek vypadá opravdu dobře.

Cena vč. DPH: 2790 (512 MB), 3690 (1 GB) Kč
Zapůjčila firma: HBC Europe s.r.o.
www.cm-tech.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama