cmtech-ca-f180-mistr-sve-tridy
Článek CMTECH CA-F180 - mistr své třídy

CMTECH CA-F180 - mistr své třídy

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

20. 2. 2006 23:38 4
Reklama

Společnost CMTECH je na českém trhu známá především výrobky levnější kategorie. Mezi ně patří právě i dnes recenzovaná CA-F180 a další novinka CA-F280, na kterou vám přineseme recenzi za nedlouhou dobu. Namísto drahých high-endových přehrávačů, jakými se může honosit iRiver či iAudio se CMTECH specializuje především na MP3 přehrávače pro běžné využití. Díky tomu je pro přehrávače specifická jejich miniaturnost a nízká cena. Nyní se tedy pohodlně usaďte a seznamte se s horkou novinkou asijské společnosti, která se na našem trhu stále více a více rozrůstá. Aby taky ne, když u nás funguje přes tři roky.

Malý trojhranný krasavec

CMTECH CA-F180 - mistr své třídy
i Zdroj: Hrej.cz

Hned na první pohled upoutá přehrávač svým zajímavým designem, kterému dominuje jeho trojboká struktura a líbivé černo-stříbrné provedení. Na předku se v horní části usadil monochromatický LCD displej. Hned pod ním pak naleznete ovládací prvky v podobě dvojice tlačítek a kruhového panelu. Na přední straně se také nachází mikrofon. Zadní část patří prostoru pro baterii, zatímco na dolním boku je výstup na USB. Svrchní strana má výstup na sluchátka, očko pro šňůrku na krk a tlačítko hold. Celkově vypadá přehrávač opravdu zajímavě a především moderně. Na krku se tak stává vkusným módním doplňkem. Jeho rozměry jsou 25,2x54,2x20 mm a bez AAA baterie váží muších 18 gramů, což vám rozhodně náprsní kapsu neprotrhne.

Příjemné ovládání


CMTECH CA-F180 - mistr své třídy
i Zdroj: Hrej.cz

Po stisknutí Play se přivede přehrávač k životu a díky centrálnímu tlačítku se během chvilky dostanete bez jakýchkoliv problémů do menu přehrávače. To je vytvořeno již klasicky pomocí stromové struktury, takže se navigace stává snadnou záležitostí. Je příjemné, že i na tak malém displeji je vše pohodlně zobrazeno pomocí čtveřice řádků. U displeje se na chvilku pozastavíme, protože umožňuje měnit barvu podsvícení. Na výběr jich je rovných sedm, takže by tato vlastnost měla uspokojit každého budoucího majitele tohoto přehrávače. Během přehrávání určité písně se na displeji zobrazuje název právě hrající písničky, stav baterie, odehraný čas, typ audio formátu a jeho datový tok, frekvenční rozsah a zvolený styl přehrávání.

Funkce v průměrné rovině

CMTECH CA-F180 - mistr své třídy
i Zdroj: Hrej.cz

Stejně jako většina podobných přehrávačů, i stoosmdesátka má ve svých vnitřnostech zabudovaný VKV tuner, neboli FM rádio. Takže pokud vás během nějaké delší cesty omrzí nahrané písně, stačí naladit svou oblíbenou stanici a problém je vyřešen. Vedle rádia je stále se rozšiřující funkcí diktafon. Ten se objevuje dokonce i u levnějších přehrávačů, avšak u harddiskových přehrávačů tato funkce jaksi chybí. Jmenovat můžeme například Toshibu či SONY. Do třetice tu máme i linkový výstup s přímým záznamem z jakéhokoliv externího zařízení, ani o tuto funkci nebyl přehrávač ochuzen.

Od trojice klasických funkcí se přesuneme k dalším, neméně podstatným možnostem testovaného přehrávače. Nejprve se zastavíme u podporovaných hudebních formátů. A věřte, že na tom není náš drobeček vůbec, ale vůbec špatně. Kromě obligátních MP3 souborů si totiž dokáže poradit i s WMA, WAV, ASF, ale i se stále více oblíbeným formátem OGG. Jak je vidno, CA-F180 zkrátka poráží i mnohé dražší konkurenty, kteří sice nabízejí více funkcí, paměti, ale mnohdy je to s podporovanými formáty horší. K přehrávání se pak váže ještě ekvalizér, který zde samozřejmě také nemůže chybět. Díky ekvalizační křivce a jejím pěti přednastaveným možnostem si zvukovou stránku upravíte k obrazu svému. Pro větší požitek z poslechu si můžete zvýraznit basy pomocí TruBass a k dispozici je i efekt SRS WOW.

Jak komunikuje s PC? A co výdrž?

CMTECH CA-F180 - mistr své třídy
i Zdroj: Hrej.cz

K připojení k PC poslouží USB kabel, po jehož napojení se přehrávač automaticky přihlásí jako nový disk. Tudíž podporuje Mass Storage a není tedy nutné žádného speciálního softwaru (Apple a jeho iTunes by mohl povídat, stejně jako Sony se svým Connectem) k tomu, abyste si do něho mohli nahrát svou oblíbenou hudbu. Přenos probíhá velice rychle přes USB 2.0 a nakopírování stomegové složky trvá zhruba 15 vteřin. Pro udržení života postačí jedna AAA baterie, se kterou vás dokáže bavit okolo 18 hodin. Vše ovšem závisí na tom, jak často se hrabete v menu, hrajete si s hlasitostí nebo měníte barvu podsvícení. I když se může zdát někomu AAA baterie špatným řešením, není tomu tak. Odpadá tak starost nabíjení přes USB nebo síťovou nabíječku. Stačí mít u sebe náhradní baterii v případě nouze.

Blížíme se do finiše

A tak nezbývá nic jiného, než pomalu ale jistě shrnout důležité poznatky a vyřknout ortel. CMTECH CA-F180 je poměrně kvalitní věcičkou, která svým příjemným designem a miniaturními rozměry udělá radost každému nenáročnému posluchači. Nabízí veškeré důležité funkce, vlastní FM rádio, dá se využít i jako diktafon. Pokud tedy nepatříte k technickým labužníkům a namísto přehršle funkcí a extravagantním tvarům dáváte přednost menším hudebním věcičkám, CA-F180 může být právě pro vás. Během testování jsme totiž nenašli nějaké zásadní problémy či neduhy, které by výsledné pocity shazovaly dolů. Na druhou stranu však musíme říct, za cenu 1GB verze seženete daleko lepší mašinky.

Plusy

Malé rozměry, pěkný design, širší škála podporovaných hudebních formátů.

Minusy

Lehčí šum při nahrávání z diktafonu.

Verdikt

CMTECH CA-F180 udělá radost především běžným uživatelům, jenž nepotřebují barevný displej ani nadstandardní funkce. Svými malými rozměry a zajímavým designem se z něj stává pěkný drobeček, co přehraje vaši oblíbenou hudbu.

Cena vč. DPH: 3.290 (512 MB), 4.290 (1 GB) Kč
Zapůjčila firma: HBC Europe s.r.o.
www.cm-tech.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama