celorocni-radost-online-hry
Článek Celoroční radost: online hry

Celoroční radost: online hry

Luke

Luke

11. 12. 2005 23:56 1
Reklama

Star Wars Galaxies: The Total Experience

Hvězdné války jsou v módě už pětadvacet let a popularita předaleké galaxie neupadá – právě naopak, roste. Star Wars Galaxies vám dovolí zavítat do světa, jaký znáte z filmů. Dějově je hra zasazena do období mezi čtvrtou a pátou epizodou, tedy v době, která není filmy řádně zmapována. Můžete se projít po písečných pláních Tatooine, planety Luka Skywalkera nebo se kochat paláci na planetě Naboo či se pohybovat po dalších planetách – a všechny samozřejmě obydlené filmovými postavami. Hráč si ze začátku zvolí jednu z mnoha ras a povolání, jaké v průběhu hraní rozvíjí. Po čase se může přidat buď k rebelantské Alianci nebo uzurpátorskému Impériu a skrz další dobrodružství se propracovat až k pozici Jediho. To ovšem trvá dlouhé měsíce hraní. Mezitím můžete plnit jeden z tisícovek úkolů a příběhových řetězců, které dokreslují situaci a vztahy mezi jednotlivými frakcemi lépe, než samotné filmy. Možností seberealizace najdete ve hře hodně. Pakliže nejste příznivci zabíjení nepřátel, můžete tančit v barech nebo vyrábět léky, předměty nebo jen obchodovat mezi planetami. Každá postava časem získá možnost postavit si dům, ve kterém shromažďuje bohatství a dekoruje si ho podle svých představ. Po názvem The Total Experience se skrývají další expanze, a to Rage of the Wookies, která po nainstalování otevře zalesněnou planetu Kashyyk a Jump to Lightspeed (JTL). JTL umožní zakoupení vesmírné lodi a hraní nejen na povrchu planet, ale též ve vesmíru. Hra v současnosti hostí milión předplatitelů.

Prodejní web:www.cdprojekt.cz
Oficiální web:www.starwarsgalaxies.com
Český web:starwarsgalaxies.wz.cz
Cena: 999,- Kč

World of Warcraft

Aktuálně celosvětově nejúspěšnější online hra s více jak pěti milióny hráčů vyhrála u publika díky jednoduchému ovládání a rychle pochopitelnému systému. Vstoupíte do světa Azeroth tři roky po ukončení bitvy ve strategické hře Warcraft III: Reign of Chaos. Situace mezi frakcemi Hordy a Aliance se opět začíná přiostřovat a bitky mezi jednotlivými členy jsou na denním pořádku. Opět si zvolíte rasu a povolání, tentokrát ovšem v čistě pohádkovém prostředí (trpaslík, elf, člověk atp) a začnete prozkoumávat, jaké poklady se na nekonečných pláních Azerothu ukrývají. Bez zajímavosti není mytologie světa vytvořená podle předcházející sady strategií Warcraft. Máte tedy šanci potkat se s hrdiny, za jaké jste hráli ve strategiích a pomáhat jim v jejich nelehkých úkolech. Celý svět je rozdělen na mnoho klimatických pásem, od džunglí, přes lesy až po pouště a polární pustiny. Podle změny klimatu se mění také druhy nepřátel a úkoly zadávané počítačovými postavami. World of Warcraft prozatím funguje bez přídavných expanzí (narozdíl od Star Wars Galaxies) a tím vypovídá o své kvalitě: hráči se baví, aniž by žádali dodatečný obsah. Kromě jednoduchých herních systémů může za popularitu barevná a detailní grafika, mnohdy svou pestrostí připomínající komiks. Navíc jako jedna ze dvou her na českém trhu nabízí WoW herní kupóny za cenu 799,- Kč (bez poštovného) – ty vystačí na herní čas dvou měsíců (60 dní). Pro české hráče je navíc zajímavé, že právě v této hře se utvořila nejsilnější česká komunita, takže není problém rychle se ubytovat „mezi svými.“

Prodejní web: www.cdprojekt.cz
Oficiální web: www.worldofwarcraft.com
Český web: www.worldofwarcraft.cz
Cena: 1599,- Kč

Guild Wars

Zatímco první dvě hry představovaly komplexní systémy hraní, Guild Wars jsou orientovány na jednu konkrétní věc, a to na souboje. Vývojáři vytvořili veliký svět, který stojí na příběhové (a uzavřené) lince, a tak společně s partou kamarádů můžete postupovat skrz epické vyprávění o souboji dobra a zla. První chvíle hraní strávíte v nádherném prosperujícím světě, na nějž zaútočí nepřátelé a celý ho zruinují. Kontrast mezi mírumilovným začátkem a pochmurnou atmosférou dalších měsíců hraní je velmi povedený. Zajímavým prvkem jsou filmové sekvence mezi jednotlivými misemi, v nichž vystupují jako herci vaše postavy. Příběhová linka funguje více jako doplněk na herního systému, který je jinde, než v příběhu nebo v komunikaci s dalšími hráči. Jádro pudla je totiž zakopáno jinde: v bitevních arénách. Hráči, opět rozdělení dle povolání a frakcí, se setkávají v arénách, kde se odehrávají heroické bitvy a získávají se další zkušenosti. V podstatě o ničem jiném Guild Wars není, ale samotný soubojový systém a jednoduchost ovládání je mantrou, která funguje na sto procent. Další výhodou pro zájemce je absence měsíčních poplatků (a z toho plynoucí uzavřenost a neměnnost světa). Jednoduše zaplatíte jen za herního klienta a pustíte se do boje. Pakliže pátráte po pestřejší obsahové náplni a zajímavějších interakcích, zkuste raději některou z jiných uvedených her.

Prodejní web:www.cdprojekt.cz
Oficiální web:www.guildwars.com
Český web:www.guildwars.cz
Cena: 999,- Kč

Everquest 2

Posledním návrhem naší nabídky je pro online žánr neobvyklé pokračování již jednou úspěšné hry – a to sice Everquestu, který se po právu dá považovat za jednoho ze zakladatele celého herního odvětví. Everquest 2 vznikl z prostých důvodů: grafické zpracování prvního dílu bylo již tak zastaralé, že vyšlo levněji připravit novou hru, než aktualizovat starou (ta samozřejmě neustále funguje). Časově je hra zasazena po událostech prvního dílu, tedy do budoucnosti, která ale stále uchovává středověký ráz. Na výběr je šestnáct ras a téměř pět desítek povolání, samotná herní náplň pak zpracovává konflikt dobra a zla. Podle toho, ke které straně se na začátku přikloníte, budete postupovat skrz hru společně se svými „zlými“ nebo „dobrými“ kamarády. Aby se Everquest II odlišil od konkurence, zakomponoval mnohem detailnější systém rozhovorů a artefaktů z prvního dílu. Mytologie virtuálního světa je tedy propracovaná k dokonalosti a znalci angličtiny si jí opravdu mohou vychutnat. Grafika stojí na špičce současných zobrazovacích technologií a pakliže disponujete silným herním hardwarem, budete první dny hraní jen zírat, pak teprve hrát. Obdobně jako World of Warcraft nabízí Everquest 2 možnost předplatit si herní čas pomocí kupónů přímo u distributora hry. Třicet dní stojí 299,- Kč a po dohodě s distributorem je možné zaslat přístupové kódy e-mail, s vynecháním poštovného.

Prodejní web:www.playman.cz
Oficiální web:www.everquest2.com
Cena: 599,- Kč

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama