Call of Duty 4: Modern Warfare Článek Call of Duty 4: Modern Warfare

Call of Duty 4: Modern Warfare

Petr Kadlec

Petr Kadlec

27. 6. 2007 22:00 16
Reklama

V roce 2003 se na našich monitorech objevil první díl Call of Duty, který nabídl svěží hratelnost a díky naskriptovaným událostem nezvykle hutnou atmosféru. Získal si tak mnoho příznivců, a pro velký úspěch vznikla ještě další dvě pokračování, která hráče provedla po různých koutech světa zasaženého bojem s nacisty. Ovšem doba pokročila a autoři si uvědomili vyčerpanost tématu druhé světové války. Rozhodli se zasadit čtvrtý díl na pozadí nového konfliktu. A historická doba? Nechte ležet učebnice dějepisu, vše se děje právě teď!

Děj Modern Warfare je zasazen na Střední východ, kde se západní kultura střetává s ideologií východu, přesněji se zbytky komunismu. Hlavní padouch Zakhaev se snaží oprášit stalinský systém a prvním krokem jeho plánu je rozpoutání občanské války, která má být startem velké revoluce a obnovení Sovětského svazu. Ve hře však není jen ideologie a styl života, ale především černé zlato a jaderný arsenál, který zůstal v zatím blíže nespecifikované zemi po ruské nadvládě. Povstání vedené Zakhaevem se tak stává hrozbou pro americký lid a jeho evropské spojence. Do akce vyráží elitní jednotky SAS a US Force Recon Marines, které mají za úkol uklidnit situaci a překazit Zakhaevovy plány. Na hráče tak čekají dvě propojené příběhové linie za obě složky spojeneckých sil. Příběh bude zprostředkovávat velmi intenzivní zážitek, který bude ještě umocněn ztotožněním se s osudy jednotlivých hrdinů.

Moderní doba si žádá moderní přístup a moderní zbraně. Palebná síla je nesrovnatelná s měřítky předchozích dílů. Nyní dostanete arzenál schopný ničit budovy a sestřelovat vrtulníky. A věřte, využijete ho bezezbytku. Ruku v ruce s tím jde i taktika boje. Pryč jsou časy, kdy heroický výkon jedince změnil vývoj celé bitvy. Sám mnoho nezmůžete, a proto je vždy nablízku váš tým a k dispozici podpůrné prostředky v čele s leteckou podporou. Když už je řeč o letectvu, létání si užijete také do syta. Ne snad, že byste usedli ke kniplu, ale o nízké přelety nad městem v bojové helikoptéře za pažbou těžkého kulometu nouze nebude.

Call of Duty 4: Modern Warfare
i Zdroj: Hrej.cz

Autoři kladou obrovský důraz na fyziku a destrukci prostředí. S ohledem na velikost ráže a sílu materiálu objektu, který je vaším terčem, bude možno způsobit jeho reálné poškození, popřípadě úplné zničení. Pokud tak budete vyhánět povstalce z chatrče střelbou z tanku, je její zkáza naprosto nevyhnutelná. Nemůžete si tak být jisti, že cihlová zeď, za kterou se právě kryjete, bude stát i v příštích vteřinách… Dynamická akce však nebude jediným aspektem hry, který nedovolí hráči, aby se nudil. Autoři pro nás chystají škálu různorodých prostředí, v nichž se bude děj odehrávat. Zavítáme tak do ruské stepi, podnikneme výsadek na nepřátelskou bitevní loď a s jistou pravděpodobností navštívíme některá evropská města – uvažovat se dá o Moskvě a Londýně. Možností se naskýtá nepřeberné množství.

Co by to ale bylo za Call of Duty, kdyby chyběl multiplayer? V Infinity Ward samozřejmě vědí, že tato část hry je stejně důležitá jako singleplayer, a připravují proto hráčskému obecenstvu pěknou dávku novinek a vylepšení. Že je něco jinak, poznáme již při vytváření profilu hráče. Přes všemožné nastavení vzhledu a personálií se dostane ke slovu RPG systém, ve kterém budete moci svému avatarovi nastavit různé dovednosti a zpřístupnit lepší zbraně za bodíky sebrané v boji. Mnozí si jistě vzpomenou na Battlefield 2, ve kterém se objevil obdobný systém vývoje, ovšem z hlediska hratelnosti bude Modern Warfare zcela odlišný. Důležitou roli bude hrát využívání podpůrných prostředků (dělostřelectvo, letecké bombardování atd.) a spolupráce jednotek.

Call of Duty nabírá se čtvrtým dílem zcela nový směr, který přináší této sérii svěží vítr do plachet. Z dostupných trailerů se zdá, že vývojáři vzali vše za správný konec. Věřme tak, že se nic nepokazí a v listopadu tohoto roku budeme moci nasát atmosféru novodobého konfliktu v podání autorů z Infinity Ward.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama